Gündem

Yavaş alışveriş yöntemi nedir? Faydaları nelerdir?

Yavaş alışveriş, bir ürünü satın almadan önce değerlendirme stratejilerinden biridir. Bu yaklaşımda, amaç sadece gerçekten istenen ürünlerin satın alınması ve bilinçli bir alışveriş deneyimi elde edilmesidir. İşte yavaş alışveriş yönteminin faydaları...

Yavaş alışveriş nedir?

Bu yöntem anlık satın almalar yapmak için acele etmek yerine ihtiyacınız olanı yavaşça elde etmenizi sağlıyor. Aldığınız ürünleri çok dikkatli bir şekilde seçmeye başladığınızda bütçenizden fazla harcama olasılığınız da azalıyor.

Yavaş alışverişin faydaları neler?

Yavaş alışveriş, cüzdanınızı korumanın ötesinde gezegenimizi ve mental sağlığınızı da korur. Harcama alışkanlıklarınızın değişmesi plastik, kağıt, su gibi kaynaklarımızın daha doğru ve verimli kullanılmasını sağlar. Ürünlerin miktarından çok kalitesine odaklanırsınız. Ayrıca, almak istediğiniz ürünler üstüne düşünüp daha az şey satın aldığınızda onlara çok da ihtiyacınız olmadığını fark edersiniz.

Daha az para harcadığınızda bütçenizde daha fazla esnek olursunuz ve finansal hedefleriniz için birikim, yatırım yapabilirsiniz.

Yavaş alışverişin sevebileceğiniz bir başka özelliği de, deneyimi daha keyifli hale getirmesi. Alışverişe çıktığınızda ‘illa bir şey satın almalıyım’ baskısını hissediyorsanız, hızlı alışveriş stresli olabilir. Ancak doğru ürünlerin size gelmesini bekliyorsanız, alışveriş sizin için biraz daha keyifli olabilir.

Alışveriş listesi yapın

Eviniz veya dolabınız için alışveriş yapıyor olsanız da liste yapın. Örneğin, gardırobunuza yeni bir pantolon eklemek istiyorsunuz ya da kış için bota ihtiyacınız olacak. Bu listeye yazın. Ne zaman bir mağazaya girseniz ya da alışveriş sitelerinde indirime denk gelseniz hızlıca listenize bakabilirsiniz. Böylece indirim dönemlerinde ihtiyacınız olmayan şeylere boş yere para ödememiş olursunuz.

Fırsatları değerlendirin

Genel olarak mevsimi olmayan şeyleri satın almak daha ucuza gelir. İhtiyacınız olabilecek ürünleri daha ucuz olduğu zamanlarda alın.

Alışverişe yalnız çıkın

Kalabalık bir grupla alışveriş yaparken o ana kendinizi kaptırıp gerçekten ihtiyaç duymadığınız eşyalara para harcamak için sosyal baskılar hissedebilirsiniz. Grupla alışveriş yaparken bunu hissediyorsanız, yalnız alışverişe çıkın. Kendi başınıza gezdiğiniz zaman bunu yaşamayacaksınız kararları sadece siz veriyorsunuz.

Size uygun olanı bulun

Askıda harika görünen bir elbise herkese aynı derece yakışmayabilir. Fiziğinize, zevkinize ve bütçenize uyan ürünleri satın alın. Aksi takdirde, içinde kendinizi pek rahat hissetmediğiniz kıyafetlerle dolu bir gardıroba sahip olabilirsiniz. Deneme odasındaki bir anlık dürüstlük, hem paradan hem de gardırobunuzdaki alandan tasarruf etmenizi sağlar.

Nicelik kadar kaliteyi de düşünün

Yüksek kaliteli bir parça uzun yıllar sizinle olabilir. Bir ürün satın alırken onun kalitesini göz önünde bulundurun. Bir ürünün daha ucuz olması onun kalitesiz olduğu anlamına gelmez. Araştırın, alışveriş sitelerinde her markaya, ürüne ait yorumlar var. Akıllı alışveriş yapın.

Ayrıca bir ürün almadan önce o markanın çevresel etkisini değerlendirebilirsiniz. Örneğin, makyaj malzemesi alırken hayvanlar üzerinde test yapmayan veya geri dönüştürülmüş ürünler üreten markaları tercih edebilirsiniz.

Bir eşya içeri bir eşya dışarı

Örneğin, satın aldığınız her yeni eşya için gardırobunuzdaki bir parçayı çıkarmayı prensip edinebilirsiniz. Bu eşyayı satabilir, ihtiyacı olanlara verebilir veya geri dönüşüme gönderebilirsiniz.

Kaç defa giyeceksiniz?

Bir parça için alışveriş yaparken kullanım sıklığınızı düşünün. Örneğin, çanta satın alıyorsanız, onu yıllarca sık sık kullanabilirsiniz. Ancak özel bir gün için bir elbise satın alıyorsanız, onu sadece birkaç kez giyebilirsiniz. Çok sık kullanmayı planlamadığınız ürünler için mutlaka  fiyat/performans karşılaştırması yapın.

Görüş isteyin

Tek başına alışverişin avantajları olsa da, bazen bir arkadaşa ihtiyaç duyabilirsiniz. Dürtüsel harcamalardan kaçmak için mücadele ediyorsanız size benzer bütçeye sahip birikimci bir arkadaşınızdan yardım isteyin.

24 saat bekleyin

Alışveriş listenizde olmayan bir ürün bulduğunuzda, satın almadan önce kendinize biraz zaman verin. Planınızda olmaya bir şey satın almak istediğinizde kendinize en az 24 saat verin. Üzerinde uyuduktan sonra hala o şeyi satın almak istiyorsanız ve bütçenize uygunsa alın. Ancak çoğu zaman fikrinizi değiştirdiğinizi göreceksiniz.