Para Durumunuz ile İlgili Nasıl Olumlu Alışkanlıklar Edinebilirsiniz?
Araştırmalar, olumlu alışkanlıkları yanlış yoldan oluşturmaya çalışıyor olabileceğimizi ortaya koyuyor. Hadi gelin para durumumuzla ilgili yeni alışkanlıkları nasıl inşa edebileceğimize bir bakalım:
Karbonhidratı kesmek, her sabah beş dakika meditasyon yapmak ve
cardio egzersizini düzenli hale getirmek için çok mu
çalıştınız. Peki sizce yeni alışkanlıklar geliştirmek veya
zararlı olanlardan kurtulmak neden bu kadar zor? Alışkanlık
oluşturmanın arkasındaki bilime bakalım. Beyin yeni
alışkanlıklar geliştirmeye başladığında, beynimizin bir bölgesi
kısa bir aktivite patlaması yaşar. Ve bu alışkanlık
güçlendikçe, bu patlamalar daha da yoğunlaşır. Bir davranışın
otomatik pilota geçmesinin 21 gün sürdüğünü düşünmek yaygın olsa da
bu sayının 66'ya yakın veya iki aydan biraz daha fazla olduğu
ortaya çıktı. Ancak son araştırmalar, olumlu alışkanlıkları yanlış
yoldan oluşturmaya çalışıyor olabileceğimizi ortaya
koyuyor. Para durumumuzla ilgili yenilerini nasıl inşa
edebileceğimize bir bakalım:
Para hikayenizin derinine
inin
Hepimizin kendine özgü para hikayeleri var. Özetle, erken deneyimlerimiz, inançlarımız ve algılarımızla şekillenen bir anlatı. Bu, parayla ilgili kararlarımızın çoğunun mantıktan değil duygudan kaynaklandığı gerçeğiyle birleştiğinde, geçmişte pek de iyi olmayan seçimlere veya alışkanlıklara yol açmış olabilir. Bu nedenle, ilk adım, tam olarak neden aynı para tuzağına düşebileceğiniz konusunu irdeleyerek biraz zaman harcamak olacak. Alışkanlıklarınızın arkasındaki nedeni anlamanıza yardımcı olacak ve bu da onları değiştirmenize yardımcı olacak.
Dürtüsel satın almalarınızı frenleyin
Diyelim ki, makul bir şekilde karşılayamayacağınız büyük bir masrafı, bunun işteki becerilerinizi geliştirmek için olduğunu veya daha üretken/odaklı/en üstte olmanıza yardımcı olacağını söyleyerek haklı çıkarma eğiliminiz olduğunu varsayalım. İşte size dürtü satın alımlarına yardımcı olacak hızlı bir alıştırma.
1. Halihazırda sahip olduğunuz şeylerin hızlı bir envanterini yapın. Sepetinizde olanlar için ”Satın Al" düğmesine basmak yerine, iki dakikanızı ayırın ve sahip olduklarınızın hızlı bir envanterini yapın.
2. İstek mi ihtiyaç mı diye düşünün. Harcama dürtüsü devreye girdiğinde, çevrimiçi alışverişe dalmak yerine, o öğeyi listenize ekleyin. Öğeyi, tarihi ve maliyeti not edin. Ardından, 30 gün içinde o listeyi tekrar ziyaret edin ve söz konusu öğeyi hala isteyip istemediğinize bakın.
3. Para deneyimlerinizi yazın. Bu tür davranışların nereden kaynaklandığını merak ediyorsanız, işe yazarak başlayın. Bu öz farkındalık oluşturmanıza yardımcı olacak. Bunu her gün yapmak isteyeceksiniz. (İlk başta zor, ama ne kadar çok yaparsanız o kadar kolaylaşır!)
4. İstekler için ayrı birikim hesabınız olsun. Gerçekçi olalım kaçınılmaz olarak “gerçek olamayacak kadar iyi” bir fırsatla karşılaştığımız ve savurganlık yapmak istediğimiz zamanlar da olacak. Sadece bu harcama anları için ayrı bir birikim hesabı oluşturun. Bu acil durum fonunuzu da korumaya yardımcı olacak.
5. Ailenizle para durumunuz hakkında konuşun. Diğer her şey hakkında sohbet etmek daha kolay gibi gelebilir. Ancak para durumları hakkında da konuşmaya, görüşlerini almaya açık olun.
Para alışkanlığı nasıl oluşturulur
- “Önce kendine ödeme yapma” konusunda daha iyi olun
- Harcamadan önce birikimlerinize ve borcunuza para ayırın
- Para durumunuz hakkında daha fazla farkındalığa sahip olun
- Dürtü satın almalarını frenleyin
- Bütçenizi aşmayın
- İlişkinizde borcunuz hakkında konuşmaktan kaçınmayın
Her şey sizinle başlar
Konu para alışkanlıklarına geldiğinde, bu size bağlı. Ve bu güçlü bir şey. Biraz zaman ve çaba, anlamlı bir niyetle birleştiğinde sihrini gerçekleştirebilir.
Finansal Okuryazar mısınız? Nasıl Geliştirebilirsiniz? Finansal okuryazarlık eksikliği, ülkemiz üzerinde büyük bir etkiye sahip. Birçoğumuz hala olmayan paraları harcayıp, yüklü miktarda borç ödüyor.