Gündem

Para biriktiremiyor musunuz? İşte nedenleri...

Para biriktirebilmek için finansal durumunuzu yönetmeniz gerekir. Finansal sorunlarınızı tespit ettikten sonra gerekli değişiklikleri yapabilir ve birikime başlayabilirsiniz. Şimdi, para biriktirmemenizin sekiz nedenine geçelim...

Bütçe yapmamak

Para biriktirememenizin en büyük nedeni paranız için bir planınızın olmamasıdır. Bütçeniz olmazsa para da biriktiremezsiniz. Bütçe olmadan, paranızı takip etmek zordur. Bütçeleme paranızı daha iyi yönetmenizi; paranızın nereye gittiğini, gelirinizi giderlerinizle bağlantılı olarak görmeyi kolaylaştırır. Bir bütçeye sahip olmak harcamalarınızı nerede kısabileceğinizi görmenize de olanak tanır.

Pasif olarak para harcamaktan finansal durumunuzu aktif olarak yönetmeye geçmek için ihtiyaçlarınıza uygun bütçe planı geliştirin. Tüm gelir ve giderlerinizin listesini yapın.

Birikimlerinizi de bütçenize dahil etmeyi unutmayın. Paranız için bir plan oluşturmak, kontrolün sizde olmasını sağlar ve tutarlı bir şekilde birikim yapabilmeniz için önemli bir adım.

Borç biriktirmek

Sürekli borç ödemeleriyle uğraşmanız sizi birikim yapmaktan uzaklaştırır. Borcu borç ile kapatmak gibi borç döngüsüne bile kapılabilirsiniz. Daha fazla borç almak, daha fazla ödeme anlamına gelir ve bu döngü kendini tekrar eder. İşe ilk olarak borçlarınızı kapatarak başlayın.

İmkanlarınızın ötesinde yaşamak

Harcamalarınız gelirinizden fazla olduğunda, birikim yapmak imkânsız hale gelir. Para biriktiremezsiniz çünkü gelirinizden daha fazlasını harcarsınız.

Fakat alışkanlıklarınızı değiştirebileceğiniz ve harcamalarınızı azaltabileceğiniz birçok alan var. Belki çok sık dışarıda yemek yiyorsunuz veya alışverişe fazla para harcıyorsunuz. Banka ve kredi kartı ekstrelerinizi incelemek, fazla harcama yaptığınız alanları belirlemenize yardımcı olabilir... Kendinize bütçeniz üzerinden harcama limiti belirlemek harcamalarınızı frenler ve aşırı harcama yapmanızı önler.

Yeterince para kazanmamak

"Yeterince kazanamadığım için para biriktiremiyorum!" diye düşünüyor olabilirsiniz. Belki de masrafları kısma konusunda ancak bu kadar yapabiliyorsunuz. Haklısınız! Temel harcamalarınızı kıstıysanız ve hala para biriktiremiyorsanız, gelirinizi artırmanın zamanı geldi demektir. Yaşam giderlerinizi karşıladığınız bir konumda olmak, para biriktirmeye başlamanızı kolaylaştırır.

Biriktirmek önceliğiniz değilse

Finansal olarak olmak istediğiniz yerde değilseniz, daha iyi bir duruma gelene veya daha fazla para kazanana kadar birikimi ertelemeniz gerektiğini düşünebilirsiniz. Para biriktiremezsiniz çünkü alışkanlığınız yok ve bu sizin önceliğiniz değil.

Bir şeyi biriktirmek, küçük bir miktar bile olsa, kasları geliştirir, böylece finansal durumunuz düzeldiğinde alışkanlık zaten oluşmuş olur.

Bütçenizi oluştururken, birikimlerinizi ödemeniz gereken bir gider olarak değerlendirin. Atlayamayacağınız bir ödeme gibi davranarak ve bütçenize dahil ederek birikime öncelik verin. Miktar ne kadar büyük veya küçük olursa olsun.

Birikim hedefiniz yoksa

Uğruna çalışmak için belirli bir hedefiniz olmadığı için birikim yapmazsınız. Hedefinizin olması plan yapmanız için size bir başlangıç noktası verir.

Bununla birlikte ilerlemenizi ve hedefinize ulaşmaya yaklaştığınızı görmek motivasyon sağlar ve sizi cesaretlendirir.

Acil durum fonunuz yoksa

“Beklenmeyen” harcamalar kaçınılmaz. Onlar için hazırlıklı değilseniz, biriktirmeyi planladığınız parayı yiyip bitireceklerdir. Fakat acil durum fonuna sahip olmanız beklenmedik bir şey ortaya çıktığında sizi yoldan çıkmaktan alıkoyacaktır. Neden para biriktiremeyeceğinizi merak ediyorsanız, bunun nedeni, eninde sonunda geleceğini bildiğiniz masrafları karşılayacak bir güvenlik ağınızın olmaması olabilir. Acil bir durumda harcamalarınızın en az 3 ila 6 aylık bir kısmını biriktirmeniz önerilir. Ancak henüz 3 ila 6 aylık birikmiş zamanınız olmasa bile, acil durumları dengelemek için bir miktar para ayırmak yine de iyi bir fikirdir.

Harcama dürtülerinize engel olamıyorsanız

Para biriktirememenizin bir başka nedeni de gerçekten istemediğiniz veya ihtiyaç duymadığınız şeylere para harcamanızdır. Kendinizi şımartmak güzel, ancak dürtüleriniz sizi zora sokar ve birikimden uzaklaştırabilir. Bir satın alma işlemi sırasında 10 saniye kuralını uygulayın ve istek mi ihtiyaç mı diye kendinize sorun. Ya da düşünmek ve satın almayı gerçekten yapmak isteyip istemediğinize karar vermek için kendinize bir veya iki gün verin. Çünkü istekleri ihtiyaçlarla karıştırmak yaygın bir sorun.

Alışkanlıklarınızı değiştirin ve şimdi birikime başlayın!