Gündem

Otizm Farkındalık Günü nedir? Otizm belirtileri nelerdir?

2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü olarak anılmaktadır. Beynin yapısını ve işleyişini etkileyen otizm, her toplumda görülebilir. Peki, Otizm nedir? Otizm belirtileri nelerdir? Otizm Farkındalık Günü nasıl ortaya çıkmıştır?

Otizm, düşünme, hissetme ve başkalarıyla iletişim kurma becerisinde problemler yaratan karışık bir nöro-gelişimsel bozukluktur. Otizm, beynin yapısını ve işleyişini etkiler ve her toplumda görülebilir. Otizmin kesin bir tedavisi yoktur ve genellikle ömür boyu sürer.

Otizm Farkındalık Günü nasıl ortaya çıkmıştır?

Birleşmiş Milletler tarafından 2008 yılında, tüm dünyada otizm konusunda farkındalık yaratmak amacıyla 2 Nisan ‘Dünya Otizm Farkındalık Günü’ ilan edilmiştir. ‘Otizm Farkındalık Ayı’ olan Nisan ayında her sene, otizmin sorunları ve çözümleri konuşularak, erken teşhisle tedavinin yaygınlaştırılması amaçlanıyor.

Otizm belirtileri

Otizm en erken 8 aylıkken belirti gösterir. Bebek 18 aylıkken testlerle tarama yapıldığında sonuç alınabilir. Güvenilir bir klinik tanı için 3 yaşın bitirilmesi beklenmelidir. Bazı hastalıklar otizmle karıştırılabilir.

Otizm Spektrum Bozukluğu belirtileri

  • Göz kontağı kuramaz.
  • Empati eksikliği vardır. Diğer kişilerin üzüntü, korku gibi duygularını anlamada zorluk çekerler.
  • Yaşıtlarıyla arkadaşlık kuramaz.
  • Konuşmayı öğrenememe ya da konuşmada gecikme durumları görülür.
  • Sürekli tekrarlayan sözler söyler.
  • Rutine bağlıdırlar, aynı şeyleri yapmaya ısrar ederler.
  • Karşısındaki kişinin bakış açısını anlamakta zorlanır. Kelimeleri algılar fakat anlatılmak isteneni anlamazlar.

Otizm Spektrum Bozukluğu özellikleri

Otizm Spektrum Bozukluğu özellikleri 3 kategoriye ayrılır.

İletişim sorunu: Otizmli çocukların bazıları, dili kullanmada ve anlamada güçlük çekerler. Dikkatlerini ve konuşmalarını birkaç konu alanı üzerine yoğunlaştıran bu çocuklar, bazı cümleleri sürekli tekrar ederler ve konuşmaları sınırlıdır.

Sosyal etkileşim sorunu: Bazı otizmli çocuklar, arkadaş edinmede, insanlarla iletişim kurmada zorluk çekerler. Özellikle göz temasından kaçınırlar. Çoğu zaman biri onlara seslendiğinde, tepkisiz kalırlar. Grup halindeki aktivitelerden çok hoşlanmazlar, paylaşımcı değillerdir.

Sınırlı ve yinelenen davranışlar: Otizmli bireylerin ilgi alanları sınırlıdır. İlgi duydukları konuyu en ince ayrıntısına kadar akıllarında tutarlar. Günlük yaşamlarındaki rutini hep sürdürmek isterler. Bunların yanında, el çırpma, bazı sözleri sürekli tekrar etme gibi özellikleri de vardır.

Otizm Spektrum Bozukluğu tedavisi

Otizm Spektrum Bozukluğu, hem genetik hem de çevresel faktörlerden kaynaklanabilir. Bu hastalığın tam olarak bir tedavisi olmasa da, özel eğitimler ve sosyalleşme tedavileriyle otizmli çocukların dış dünyayla iletişimi ve uyum becerileri geliştirilebilir. Otizmli çocukların, çevresel faktörlerinin tespiti sağlanarak, DNA yapısını ve beyin fonksiyonlarını bozan etkenlere karşı önlem alınabilir. Beslenme düzenine dikkat edilerek, otizm semptomları azaltılabilir.

Tohum Otizm Farkındalık Vakfı: Otizme Kırmızı Işık Yak

Tohum Otizm Farkındalık Vakfı, 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü'nde neler yapılabileceğini duyurdu. Buna göre, Dünya Otizm Farkındalık Günü'nde şunları yapabilirsiniz:

  • Eğer bulunduğunuz binanın alt yapısı kırmızı ışıkla aydınlanmaya elverişli ise 2 Nisan gecesi kırmızı ışıkla aydınlanması bize büyük güç katar. Binanızın kırmızı ışıkla aydınlandığı fotoğrafı #otizmekırmızıışıkyak etiketi ile sosyal medyada paylaşabilirsiniz.
  • ‘Otizme Kırmızı Işık Yak’ projemizi çevrenize duyurmak ve desteklerini almak için linkteki görselimizi iç duyuru sistemlerinizde, web sitenizde veya sosyal medya hesaplarınızda paylaşabilirsiniz.
  • Logonuzun rengini o güne özel kırmızı ile değiştirip bunu neden yaptığınızı paydaşlarınıza anlatabilirsiniz.
  • Çalışanlarınıza 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü’nde #otizmekırmızıışıkyak kampanyamızı aktarabilir ve dahil olmalarını sağlayabilirsiniz. Onların adına sertifika bağışında bulunabilir veya rozetlerimizden alarak eğitim burs fonumuza destek olabilirsiniz. Sosyal medya paylaşımları ile destekleyebilirsiniz.

Tohum Otizm Vakfı'ndan Otizm ile ilgili her şeyi öğrenerek, otizmli kişilere siz de yardımcı olabilirsiniz. 

Yaşama arzusu: Neden önemlidir ve nasıl kazanılır?Yaşama arzusu, bir bireyin hayattan zevk almasını ve yaşamını anlamlı bulmasını sağlayan güçlü bir dürtüdür. Bu motivasyon, insanların yaşamlarında ilerlemelerine ve zorluklara karşı direnç göstermelerine yardımcı olur. İşte yaşama arzusunun önemi...