Gündem

Öfken seni rahatlatır mı? Yakar mı?

Hemen hepimizin yaşadığı bir duygudur öfke, kimimizi anlık da olsa rahatlatıp kendini iyi hissettirir ve üzerindeki yükü ve gerginliği alabilir, ancak kimimizi de kendi ateşi içinde yakabilir.

Kişi kendine haksızlık yapıldığı ve amiyane tabirle damarına basıldığı zaman doğal olarak sinir katsayısı yükselir. Ne yapacak o zaman, ya yutkunup içine atarak sessiz kalacak ya da öfkelenerek hislerini dışa vuracaktır. 

Öfkeni yansıttıktan sonra, sinirler boşalmış, rahatlığa kavuşmuş, hatta duruma göre gizli bir haz da almış olabilirsin.  Mümkün mü mümkün! Tabii bu biraz da kime karşı öfke patlaması yaşadığına da bağlı, bumerang gibi tersine dönüp, o rahatlık duygusunu yaşatan öfkenin ateşi bir de bakmışsın seni yakıvermiş. Olur mu olabilir tabii. Nerede ne zaman kimlere öfkelendiğine bağlı, yani her şey mümkün. 

Öfkeli yapından memnunsan sorun yok diyebilirim ancak hem kendine hem yanındakilere çok sorunlar çıkartabilir. Bir tartışma esnasında, trafikte araba kullanırken, kendine haksızlık yapıldığına inandığında birden bire içinde yukarıya doğru bir basınç bir duman yükselir ve ardından yüksek sesle bağırma duygusu, davranış değişikliği artık ne varsa dışa vurur. Tabii bu dışavurum doğada tek başına olduğunda önemi yoktur, bağır çığlık at söyleyeceğini söyle nasılsa kimse duymaz ama sen rahatlarsın. Ormana gidip öfkemi boşaltayım dersen ne ala, ama nerede nasıl öfkenin geleceği hiç belli olmaz ki.

Duymuşsun okumuşsun öfke patlaması yaşayan olaraktan nedir bunun çaresi dersen bin bir öğüt verilir sana. Ne gibi öneriler sunulmuş bakalım mı, tabii öfke baldan tatlıdır bırak hazzını yaşayayım demiyorsan.

Öfke Kontrolü:

Birçok öfke yönetimi tekniği, öfkeni deneyimleme, şeklini değiştirmek için neler yapabileceğine dayanır, nihayetinde yalnızca kendini ve olaylara tepkini kontrol edebilirsin. Olayları ve insanları kontrol edemezsin ve bunun farkına varmak öfkeli duygularını kontrol altına almak için büyük bir adımdır. Başarılı olduğu gösterilen bazı teknikler şöyle özetlenebilir.

Konu üzerinde durmayın, bir çözüm bulmaya odaklanarak veya bir sonuca varıldıysa, başka bir işe geçerek olayı bırakmaya çalışın. 

Daha az talep edici olun, zira araştırmalar öfkeli insanların bir şeyler talep etme eğiliminde olduğunu gösteriyor. Başkalarının yaptığı birçok şeyi isterler, ancak bu şeyleri alamadıklarında hissettikleri hayal kırıklığıyla baş etmede daha az başarılı olurlar.

Öfken nasıl geliyor, kendini kontrolden çıkıp öfkenin pençesine düştüğünde nasıl hissettiğini öğrenesin. Böylece öfke geliyorum demeden onu sakinleştirme yöntemlerini o kadar çabuk uygulayabilirsin

İletişimi geliştirmek yararlı olabilir, başkalarının söylediklerine tepki vermek yerine, birkaç derin nefes alarak yavaşlayıp gerçekte ne söylendiğini dinlemek faydadan ari değildir. Duygulara daha yavaş tepki vermek öfkeyi kontrol etmek için kesinlikle çok önemlidir.

Seni tetiklediğini bildiğin hissin sinyalini aldığın ortamlardan, olaylardan uzak durmaya çalışmakta yararlı olabilir, tabii bu bir bakıma kaçış oluyor ama olsun en azından zararı olmaz.

Gevşeme teknikleri, rahatlama yolları da önerilir ama bu herkese göre değişir. 

  • Derin derin birkaç nefes al, beynine bol oksijen gitsin, rahatlık temizlik hatta meditasyonunu yapsın beynin.
  • Yoga yap yapabilirsen.
  • Bol bol açık havada yürüyüşlere çık.
  • Bisiklete binerek rahatlat kendini hobi edin.
  • Sinir sistemini rahatlat, stres, endişe, vesvese senaryolardan uzaklaş.
    alıngan yapın varsa işiniz zor, düzeltmeye çalış, herkesi olduğu gibi kabul et.
  • Uykusuzluk varsa çaresine bak güzel uyu.

Bütün bunlar nasıl ve ne kadar fayda sağlar öfke kontrolü için, araştırılarak önerildiğine göre faydası oluyormuş demek ki.

Farkındalık da öfkeyi azaltır

Massachusetts Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Stres Azaltma Kliniği ve Tıp, Sağlık ve Toplumda Farkındalık Merkezi'nin yaratıcısı Jon Kobat-Zinn . farkındalığın iyileştirici kuvvetine inanır. Ona göre farkındalık yargısız bir şekilde şimdiki ana odaklanabilmek amacıyla dikkatimizi toplayabilmektir.

Yaşam şimdiki anda yaşanır ancak şimdiki anda var olmak insanlar için oldukça zordur. Niye mi, genelde sık sık geçmişte ve gelecekte yaşarız.

Hayat akarken yol düz değil ki, inişler çıkışlar hep var ve olacak, her şeye rağmen olabildiğince, kendini severek, sahip olduğun güzelliklere şükrederek kronik stresten, gerginlikten uzak durmaya çalışalım. Karşımızdakini dinleyelim, anlamaya çalışalım, sabırsızlık gösterip farkında olmadan öfkenin şiddete dönüşüme tuzağına düşmeyelim. 

Dünyamızda ne kadar insan yaşıyorsa hepsinin kültürü, kafa yapısı, yetişme şartları karakterleri, kişilikleri hiçbir birine benzemez, o zaman hep sabırla empati ile nazikane iletişimde kalalım, önce dinleyip anlayalım.

25 Aralık 2021

Suadiye

https://www.ipe.com.tr/tr/icerik/61/farkindalik-kabullenme-ve-gerceklestirme-terapileri

https://medium.com/@mibowden505/keep-anger-from-burning-you-out-7d14b9bc6cc6

https://abapsikoloji.com/bilincli-farkindalik-ile-ofke-kontrolu/