Gündem

Nakdi ücret desteği 2023

Kahramanmaraşlı deprem felaketlerinden sonra, depremden etkilenen illerde Olağanüstü Hal (OHAL) ilan edildi. Bu bölgelere nakdi ücret desteği yapılmaya başlandı. Peki nakdi ücret desteği nedir? Nakdi ücret desteği başvurusu nasıl yapılır? Nakdi destek ücreti kimler alabilir?

Nakdi Ücret Desteği Nedir?

Nakdi ücret desteği, Kahramanmaraş merkezli yaşanan deprem felaketinden sonra, olağanüstü hal ilan edilen Kahramanmaraş, Hatay, Adana, Osmaniye, Adıyaman, Gaziantep, Diyarbakır, Malatya, Kilis ve Şanlıurfa’da, depremin etkilerini azaltmak için Cumhurbaşkanlığı kararıyla yapılacak ödemedir.

Nakdi Ücret Desteği Başvuru Nasıl Yapılır?

Nakdi ücret desteği başvuruları iki kategoriye ayrılır.

  1. Kısa çalışma kapsamında olanlar için; OHAL ilan edilen illerdeki sigortalı çalışanların 6 Şubat itibariyle iş sözleşmesi bulunan işvereni tarafından, kısa çalışma talebinde bulunması gerekir. Başvurular nakdi ücret desteği ödeme başvurularının yerine geçer. Kısa Çalışma Uygulanacak İşçi Listesinde yer alan işçilerden, yeni bir sahipliğine hak kazanamayan işçilerin yeni bir başvuru yapmasına gerek yoktur. İŞKUR tarafından re’sen  gerçekleşir.
  2. İşsizlik sigortası kapsamında olanlar için; Deprem nedeniyle etkilenip OHAL ilan edilen illerde, 6 Şubattan sonra, OHAL süresini geçmemek üzere, iş akdi feshedilen sigortalı işsizlerin, işsizlik ödeneği yaptığı başvurular Nakdi Ücret desteği yerine geçer. Bu kişilerin, ayrıca başvuru yapmalarına gerek kalmadan İŞKUR tarafından re’sen gerçekleşir.

Nakdi Ücret Desteği Kaç Ay Verilecek?

Nakdi ücret desteği, kısa çalışma kapsamında olanlar için OHAL süresini aşmamak şartıyla, kısa çalışmanın başlama- bitiş tarihleri arasında, haftalık çalıştırılamayacak saat bilgisi ele alınarak işveren tarafından hesaplanır.

İşsizlik ödeneği kapsamında olanlar, OHAL süresi dikkate alınarak, fesih tarihinden sonra işsiz geçen süreleri kapsamaktadır.

Nakdi Destek Ücreti Kimler Alabilir?

Deprem nedeniyle olağanüstü hal ilan edilen illerde, 6 Şubat’tan sonra işveren tarafından yapılan kısa çalışma başvurusunun başlama tarihi itibariyle 120 gün hizmet akdine dahil olma ve son 3 yıl içinde 600 gün işsizlik sigortası primi ödeme şartı taşımadığından yeni bir kısa çalışma ödeneğine hak sahipliği oluşmayan işçiler.

6 Şubat’tan sonra, iş sözleşmesinin bulunduğu işvereni tarafından, depremin etkilerinden dolayı işyerinin kapanmasıyla iş sözleşmesi feshedilen ve iş akdi fesih tarihinde son 120 gün hizmet akdine dahil olma ve son 3 yıl içinde 600 gün işsizlik sigortası primi ödeme şartının  bulunmadığı için yeni bir işsizlik ödeneği alamayan işçiler.

Ayrıca, herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan yaşlılık aylığı almamak şartıyla, varsa önceden başlatılacak durumda olan hak sahipliklerinden kalan süreler tamamlandıktan sonra, kısa çalışma uygulanan dönem ya da işsiz kaldıkları süre kadar olağanüstü hal süresini geçmeyecek şekilde kapsam dahilindedir.