Gündem

Merak etmek neden önemlidir? Size ne kazandırır?

Çevrenizde ve dünyada yaşananlara duyduğunuz merak sadece yaşamınıza renk katmakla kalmaz, aynı zamanda birçok fayda sağlar. İşte meraklı olmanın bazı faydaları...

İlişkilerinizi güçlendirir

Yayınlanan bir makaleye göre, insanlara ve dünyaya dair merakınız sosyal hayatınızı zenginleştirir. Kişilerin kendiyle ilgili anlattıklarına ilgi gösterir ve kendi meraklı olduğunuz yönleri ortaya koyarsanız, muhtemelen insanlar sizinle vakit geçirmekten zevk alır.

Meraklı kişiler genellikle iyi birer dinleyici ve konuşucu olurlar. İlişkinin erken safhalarında ilgi alanlarımızdan ve hobilerimizden bahsederiz. Bunun nedeni insanların birçok ilgi alanına sahip olmayı ilginç kişilik olmakla bağdaştırması! Meraklı insanlar, ilişkilerine eğlence ve yeniliği merakları sayesinde doğal bir şekilde getirir.

Beyninizi korur

Bulmaca çözmenin Alzheimer hastalığını önlediğini hiç duymuş muydunuz? Bulmaca çözmek gibi zihni sürekli aktif tutmak çok önemli. Kişi hayatı boyunca entelektüel anlamda aktif kalabilirse, ilerleyen yaşlarda bu entelektüel davranışlar o kişinin beynini koruyacaktır. Zihinsel olarak aktif olmak akıl sağlığı ve beyin için büyük önem taşır.

Endişelerinizi geride bırakabilirsiniz

Merakınız sayesinde anksiyete bozukluklarının üstesinden gelebilirsiniz. Büyük bir buluşmadan önce endişeli olmak son derece doğal. Fakat ilginizi çeken birini tanımak için duyduğunuz merak ve heyecan tüm endişelerinizi geride bırakmanıza yardım edebilir.

Daha mutlu olmanızı sağlar

Merak duygusu mutlulukla doğru orantılıdır. Mutlulukla ilgili bir teoriye göre, erken yaşlarda bir "Mutluluk tavan noktası" geliştiriyoruz. Yaşantımızın çoğunu da bu mutluluk seviyesinde geçirirken, karşılaştığımız iyi ya da kötü olaylarda mutluluk seviyemiz önceden belirlediğimiz noktanın üstüne çıkıyor ya da altına iniyor.

Öğrenmenizi kolaylaştırır

Merak duygusu aklınıza gelebilecek her şeyi öğrenmenize yardımcı olur. Araştırmalara göre merak duygunuz en üst noktaya ulaştığında, pek ilgi çekici olmayan şeyleri bile daha hızlı öğrenebilİrsiniz.

İlginizi çekmeyen şeylerle, ilgi duyduklarınız arasında bağ kurmaya çalışın. İlginizi çeken her şeyi bu konuda kullanabilirisiniz.