Gündem

Kendinizi daha iyi hissetmeniz için öneriler...

Hava durumu dönüşümleri, iç dünyamızı da etkiler. Ruhsal durumumuzu olumsuz etkileyen değişimlerle başa çıkmak ve daha canlı hissetmek için şu tavsiyeleri değerlendirebilirsiniz...

Kahvaltı öncesi yürüyüş

Egzersiz yapmak, iyilik hali sağlayan beyin kimyasallarının üretimini artırır, uyku ve iştahı düzenler. Açık havada yürüyüş yapmak, gün ışığından faydalanmamıza yardımcı olur. Özellikle sabah uyandıktan sonraki iki saat içinde özellikle kahvaltı öncesi yürümek faydayı maksimum seviyeye çıkarır.

Kalorili yiyeceklerden uzak durun

Hazmı kolay düşük kalorili yiyecekler her zaman iyi hissetmemizi sağlar. Karbonhidrat isteği ne kadar artarsa artsın öğünler ve atıştırmalıklar için sağlıklı tercihler yapmaya çalışın.

Düzenli uyumak, uyanmak

Gün ışığından maksimum düzeyde faydalanabilmek için hafta sonu dahil sabit saatlerde uyuyup uyanmaya özen gösterin. Melatoninin en yüksek düzeyde salgılanması için en geç saat 23.00’te yatın. Sabah en geç 07.30’da uyanın. Bu düzen, uyku-uyanıklık döngüsü için oldukça önemlidir.

Güneşten yararlanın

Her mevsim imkân bulduğunuzda sabah doğan güneşi seyretmeniz mevsimselliğe bağlı gelişen yakınmaları iyileştirici etkiye sahiptir. Güneş ışınları vücudumuzun iç saatini kurmasına yardımcı olur.

Sosyalleşin

Düşük duygu durum ve enerji ile sosyalleşmek zor olsa da aile, sevilen arkadaşlar, sevilen mekanlar ve hobiler pozitif ruh halinin devamının en önemli ayaklarıdır. İsteksizliğe rağmen sevdiğiniz insanlarla bir arada olmak için çaba gösterin.

İç mekanları ışıklandırın

Çevrenizi daha parlak hale getirin. Gün ışığı aydınlatmalarından faydalanın. Evde veya ofisteyken pencerelere yakın oturun.

Stres yönetmeyi öğrenin

Stresinizi daha iyi yönetmek için teknikler öğrenin. Meditasyon ya da yoga gibi rahatlatıcı aktivitelerden faydalanın. Gevşemek için alkol veya kimyasal maddelere yönelmeyin.

Olumsuz düşüncelerinizi değiştirin

Daha kötü hissettirebilecek ve sık tekrarlayan olumsuz düşüncelerinizi ve davranışlarınızı tanımlayın ve değiştirmeye çalışın. Belirtilerle başa çıkmanın sağlıklı yollarını öğrenmeye çaba gösterin.

Uzman desteği alın

Geçmeyen ya da ağırlaşan belirtiler söz konusuysa mutlaka uzman desteği alın. Özellikle geçmişte depresyon tedavisi gördüyseniz, hali hazırda tekrarlayan depresif nöbetleriniz veya başka bir psikiyatrik rahatsızlığınız varsa mutlaka uzman kontrolünde olun.