Gündem

Geleceğinizi nasıl şekillendirmelisiniz? Gençler için para ile ilgili kritik ipuçları

Parlak bir gelecek isteyen gençler, para yönetimi konusundaki bilgi ve becerilerini geliştirerek kendilerini hayata hazırlayabilirler. İşte gençler için bazı ipuçları...

Erken yaşlarda finansal okuryazarlık kavramlarını benimseyip uygulayan kişiler ileride paralarını daha iyi yönetiyor. İşte gençler için temel finansal okuryazarlık bilgileri.

Finansal hedefler belirleyin

Gençler için finansal okuryazarlık söz konusu olduğunda en önemli derslerden biri, ihtiyaçlar ile istekler arasındaki farkı öğrenmek.

Bu ilk bakışta kolay gibi görünse de, bütçe oluştururken ihtiyaçları isteklerden ayırmak gerçekten zor olabilir. Çünkü ihtiyaçlar kişiye göre değişir. Temel ihtiyaçlardan bazıları gıda, barınma, ulaşım ve sağlık gibi giderlerdir. İsteklerse yeni bir elbise, tatil gibi harcamalar olabilir.

Ancak bazen istekler ve ihtiyaçlar arasındaki çizgi bulanıklaşır. Örneğin, işe gitmek için bir arabaya ihtiyacınız olabilir. Ancak bu, bütçenize uymayan bir arabaya ihtiyacınız olduğu anlamına gelmez.

Bütçenize göre yaşayın

Maaşınız hesabınıza geldiği gibi hop diye bir yerlere gidiyorsa, bu durum ay sonuna doğru sizde stres yaratır. Bunun yerine, finansal gerçeklerinize göre yaşayın.

Harcamalarınızı düşük tutmak için birkaç yönteme dikkat edebilirsiniz. Örneğin; bir ev arkadaşıyla yaşamak, sık sık eve yemek sipariş etmek veya dışarıda yemek yerine evde yemek pişirmek ve uygun fiyatlı hobiler bulmak...

Yatırım yapın

Gençler için finansal okuryazarlık, tasarrufun, birikimin ve yatırımın önemini anlamakla başlar. Paranızı biriktirmek için hedef belirleyin. Acil durum fonu oluşturmak, tatile gitmek, yeni bir eğitim almak… Bunların hepsi finansal bir hedef olabilir. İşte bu parayı biriktirmek için bütçenizde yer açın.

Bir genç olarak öğrenebileceğiniz en iyi derslerden biri, yatırım söz konusu olduğunda zamanın sizin tarafınızda olduğu. Yatırımlarınızda zamanın gücünden faydalanın. Yatırım araçlarını tanıyın, araştırın. Birçok yatırım seçeneği var. Borsaya, dövize, bireysel emeklilik sistemine, kriptoya yatırım yapmak veya kendi işinizi kurmak… Fırsatları değerlendirin.

Gelir alanları oluşturun

Birden fazla gelir kaynağınız olduğunda, işinizi kaybetmenin finansal etkilerine karşı daha güçlü olursunuz.

Normal işinizin yanı sıra bir de ek iş yapmaya karar verebilirsiniz veya pasif gelir oluşturarak siz uyurken bile para kazanabilirsiniz.

Bu gelir alanlarını tamamen kendi ilginize, bilginize ve vizyonunuza göre seçebilirsiniz.

Gençler için finansal okuryazarlığın önemli bir parçası da borç türlerini tanımak. İyi borç; değeri artan şeyler için borçlanmak, kötü borç ise paranın nereye gittiği belli olmayan borçlardır.

İyi borç örnekleri

Eğitiminiz için kullandığınız kredi veya aldığınız borç, ileride gelirinizi artırmanıza olanak sağlayabilir.

Yaşayacağınız veya yatırım amaçlı kullanacağınız ev için ev kredisi çekmek iyi borca örnek. Ancak aylık ödeme gücünüzü zorlayacak miktarda kredi çekerseniz bu kötü borca dönüşür. Ev kredisi kullandığınız zaman aylık borç ödemelerinizin toplamı gelirinizin yüzde 40’ını geçmesin.

İhtiyacınızın olmadığı eşyalar, gardırobunuzda benzer renkleri olmasına rağmen aldığınız kıyafetler veya dürtüsel harcamalar sonucu oluşan kredi kartı borçları kötü borca örnek.

Kredi notu

Gençlerin mümkün olan en kısa sürede kredi notu oluşturmaya başlaması iyi bir finansal geleceğin anahtarı.

İyi bir kredi notu, büyük satın alımlar yapmak istediğinizde size daha iyi finansman fırsatlarının yolunu açar. Bunun için düşük limitli de olsa kredi kartı kullanıp borcunuzun tamamını düzenli olarak ödeme alışkanlığı geliştirin.