Gündem

Daha özgüvenli olmak için bu kelimeleri kullanmayın

Hepimizin kafasında yaptığımız veya söylediğimiz şeylere karşılık veren o küçük ses var. İzin verirsek, moralimizi bozmuş, aşağılanmış veya kendimizi yeteneksiz hissetmemize neden olabilir.

Kelime uzmanları düşüncelerimizi yeniden çerçevelemenin ve tutumumuzu değiştirmenin yollarını buldu.

Davranış bilimcilere, araştırmacılara ve psikologlara göre, daha olumlu düşünmek ve kendinize daha fazla güvenmek istiyorsanız, kelime dağarcığınızdan atmanız gereken 11 olumsuz ifade var.

1. “Bunu yapmak zorundayım.”

Bunun yerine ne demeli?: “Bunu yapabilirim.”

Bu cümleyi değiştirmek, tutumunuzu da büyük ölçüde değiştirecek. Bir şeye bir zorunluluktan ziyade bir fırsat olarak bakmanızı sağlar. Görev tatsız olsa bile, size yeni dersler verebilir ve yeni kapılar açabilir.

2. “Bunu yapamam.”

Bunun yerine ne demeli?: “Bunu yapmayı deneyebilirim.”

Başlamadan yenilgiyi kabul etmeyin. Kendinize deneyebileceğinizi söylediğinizde yalnızca kendinize bir şeyi başarma şansı vermiyorsunuz, aynı zamanda aşırı yüksek beklentiler oluşturmuyorsunuz, bu da gerçekten başarılı olmayı kolaylaştırıyor.

3. “Bunu yapmalıyım.”

Bunun yerine ne söylenir?: “Bunu yapacağım.” 

“Yapmalıyım, etmeliyim” kontrol edici kelimelerdir ve üzerimizde baskı oluşturur. “Olmalı”yı bırakın ve kendi şartlarınıza göre bir şey yapıp yapmamayı seçerek karar verici kendiniz olun.

4. “Bu neden benim başıma geliyor?”

Bunun yerine ne demeli?: “Bundan ne öğreniyorum?”

Kendinize ne öğrendiğinizi sorduğunuzda, sizi rahatsız eden veya üzen bir şeyi, sizi daha iyi şeylere götürebilecek bir şeye dönüştürürsünüz. Şikayet etmiyorsunuz sadece zor bir zamanda iyi olanı buluyorsunuz.

5. “Asla yapmamalıydım.”

Bunun yerine ne demeli?: "Bunu yaptığım için artık ……. yapmayı biliyorum."

Bu düşünceyi yeniden ifade ettiğinizde, yapmamanız gerektiğini düşündüğünüz bir şeyi yaptığınız için olan iyi şeyleri düşünmeye başlarsınız. Belki tanışmayacağınız biriyle tanıştınız ya da kendinizle ilgili harika bir şey keşfettiniz.

6. “Başarısız oldum.”

Bunun yerine ne demeli?: "Bu girişim işe yaramadı."

Belki de denediğiniz bir şey beklediğiniz gibi çıkmadı. O yeni müşteriyi alamadınız veya istediğiniz terfiyi alamadınız. Kendinize başarısız olduğunuzu söyleyerek kendinize haksızlık etmeyin. Başka fırsatlar olacağını unutmayın.

7. “Keşke …….. yapsaydım.”

Bunun yerine ne söylenir?: Hiçbir şey!

Hepimizin “keşke” anları olmuştur. "Keşke o toplantıda fikrimi dile getirseydim" gibi. Ancak bu çıkmaz bir düşüncedir. Geçmişten ders almıyorsunuz sadece yakınıyor ve mazeret uyduruyorsunuz.

8. “Bu çok karmaşık.”

Bunun yerine ne demeli?: “Bunu şu anda anlamıyorum.”

Yeni bir zorlukla karşılaştığınızda, hemen kendinize bunun asla aklınıza gelmeyeceğini söyleyerek onu değiştirilemez bir gerçekmiş gibi gösteriyorsunuz. Bu, kendinize değişemeyeceğinizi veya gelişemeyeceğinizi söylediğiniz anlamına gelir.

9. “Adil değil.”

Bunun yerine ne demeli?: “Her halükarda bununla başa çıkabilirim!”

Adaletsizlikle yüzleşin ve sizi olmak istediğiniz yere götürecek çözümler arayın.

10. "Asla değişmeyecek."

Bunun yerine ne demeli?: “Buna yaklaşımımı değiştirebilirim.”

Bu, pasiften aktife geçmenin başka bir durumudur. Konuya yaklaşımınızı ve onun hakkındaki düşüncelerinizi değiştirin. 

11. “Asla” (veya “her zaman”)

Bunun yerine ne demeli?: Mutlaklardan tamamen kaçının!

Kendinizi "İstediğim terfiyi asla alamayacağım" veya "Her zaman gözden kaçırıyorum" gibi bir şey söylerken bulursanız, olayları bağlama oturtmak için bir adım geri atın. Hayat siyah beyaz değildir. En başarılı insanlar olaylara objektif olarak bakabilirler.

Psikolojiniz para yönetme becerinizi nasıl etkiler? Nasıl düşündüğünüz, nasıl hissettiğiniz, nasıl davrandığınız ve parayla nasıl ilişki kurduğunuz finansal gerçekliğinizi şekillendirir.