Gündem

Çocuğuma Ne Kadar Harçlık Vermeliyim?

"16 yaşında bir çocuğum var. Ona ne kadar harçlık vermem doğru olur? İmkânlarımız yerinde. Onun yokluk çekmesini istemiyorum. Her istediğini yapıyoruz. Azı nedir çoğu nedir? Ayşegül" Merhaba Ayşegül, Harçlık çocukta, sorumluluk almayı ve birey olmayı destekler. Kendi parası olması önemli. Peki, ne kadar olmalı? Harçlık miktarı parmak izi...

"16 yaşında bir çocuğum var. Ona ne kadar harçlık vermem doğru olur? İmkânlarımız yerinde. Onun yokluk çekmesini istemiyorum. Her istediğini yapıyoruz. Azı nedir çoğu nedir? Ayşegül"

Merhaba Ayşegül, Harçlık çocukta, sorumluluk almayı ve birey olmayı destekler. Kendi parası olması önemli. Peki, ne kadar olmalı? Harçlık miktarı parmak izi gibidir. Ailenizin değerlerine, ekonomik durumunuza, bulunduğunuz sosyal ortama bağlı. Gereğinden az ya da çok olması çocuğunu olumsuz etkileyebilir. Çocuğun değişen ihtiyaçlarına göre harçlık miktarı yeniden düzenlenebilmeli.

Hangi ihtiyaçlarını karşılamasının beklendiği açık ve net söylenmeli. Örneğin bu harçlıkla yol, yemek masraflarını karşılayabileceğini söyleyin. Harçlığı kesmeyi bir ceza yöntemi olarak kullanmamanızı tavsiye ederim. Diyelim ki eve size haber vermeden geç geldi. Ceza vermek istiyorsanız, bu ceza harçlığı kesmek yerine dışarı çıkmama cezası olabilir. Çocuklara para eğitimi okulda değil, evde verilir. Sizin para ile ilişkiniz, tutumunuz, konuşmalarınız çocuk için önemlidir. Çocuklar sünger gibidir, örneğin  siz kendinize 5 ayakkabı alırken, kredi kartı ile yemek ısmarlarken onun istediği bir şeye hayır diyemezsiniz. Onlarla PARA konusunu konuşun, gerçekçi olun, ama çocuklarınızı endişelendirmeyin. Hedeflerini yazsınlar, cep telefonu, basket topu... Önceliklendirsinler ama uzun olmasın! Çocuğunuza bütçe yapmayı gösterin. Haftalık olabilir aylık olabilir. Hedeflerine bütçe yaparak ulaşabileceklerini bilsinler. Aile bütçenizi onunla paylaşın. Ev nasıl idare ediliyor görsün. Kira, su, elektrik vs... Birikime teşvik edin 1 TL biriktirdiğinde sizde 1 TL koyun. Yatırım araçları ile tanıştırın. Korkmasın. Hedefleri için, hayatı anlamak için, paranın nasıl kazanıldığını bilsin.

- Sorumluluğu dışında olan ev işleri için bulaşık, araba yıkasın.

- Ders verebilir. Komşuya veya alt sınıfa, matematik, gitar, İngilizce...

- Çocuk bakabilir, 16 yaşında bir genç, 6 yaşındaki bir çocuk ile ilgilenebilir.

Yazları, ben çocuğuma kıyamam demeyin büyük fırsat çalışsın. Aile işinde veya aile tanıdığının yanında olabilir. Yapılan bir araştırmaya göre okul yıllarında çalışan, birikim yapan kişi gelecekte 2 kat daha başarılı oluyor. Para bir amaç değil, bir araçtır. Ona anlam veren biziz. Çocuklar ne paranın her şeyi halledebilir olduğunu düşünüp parayı gereğinden fazla, ne de gereğinden az önemsemeliler. UNUTMAYIN, ÇOCUKLAR DUYDUKLARINI DEĞİL; GÖRDÜKLERİNİ YAPARLAR. Sağlık, sevgi ve para ile kalın.