Cigna Global’in Sağlık ve İyi Yaşam Raporu
Cigna Global’in bu yıl 6.sını düzenlediği 360 iyi yaşam araştırmasını yayınladı. Peki pandemi döneminde bireylerin "aile, finansal durum, fiziksel durum, sosyal yaşam ve iş hayatında neler oldu?
Fintechtime’ın haberine göre, bireylerin “aile, finansal durum,
fiziksel durum, sosyal yaşam ve iş hayatı” konularındaki algılarını
ölçen araştırma, Avustralya, Çin, Almanya, Hong Kong, Hindistan,
Suudi Arabistan, Singapur, İspanya, Hollanda, Türkiye, Birleşik
Arap Emirlikleri, İngiltere ve ABD’nin de dahil olduğu 21 ülkede 18
bin katılımcı ile gerçekleştirildi. Araştırmaya Türkiye’den 1.000
kişi katılım gösterdi.
Bireylerin “aile, finansal durum, fiziksel durum, sosyal yaşam
ve iş hayatı” konularındaki algılarını ölçen araştırmaya göre,
pandemi zihinsel sağlığa verilen önemi artırırken araştırmaya
Türkiye’den katılanların %87’si zihinsel sağlığın fiziksel sağlık
ve iyi yaşam üzerinde en önemli etken olduğunu düşündüğünü
belirtti. Tüm dünyada artan aşılanma oranları kişilerin iyi yaşam
algılarına da olumlu anlamda etki ediyor. Çalışmanın sonuçlarına
göre pandemide en çok etkilenenler kadınlar olurken, kadınların
%85’i stres altında olduklarını belirtiyor. 18 yaş ve 18 yaş altı
çocuğu olan çalışan bireyler ise pandemi döneminde en dayanıklı
grup olarak öne çıkıyor. Araştırma, kişilerin kredi ödemeleri ve
çocuk eğitimi gibi uzun vadeli giderleri karşılayabilme konusundaki
endişelerinin arttığını gösterirken, araştırmaya Türkiye’den
katılanların %17’si mevcut hayat standartlarını koruyabileceğini
düşünüyor.
Araştırmaya Türkiye’den katılanların sadece %11’i emeklilik dönemi için yeterli birikim yapabileceğini düşünüyor
Pandemi döneminde tüm dünyada genel mali durumunun düşüşe geçmesi nedeniyle bireylerin kredi ödemeleri ve çocuk eğitimi gibi uzun vadeli giderleri karşılayabilme konusundaki endişeleri arttı. Global katılımcıların %28’i, Türkiye’den katılanların ise %17’si mevcut hayat standartlarını koruyabileceğini düşünüyor.
Bu durum gelecek döneme yönelik yatırım alışkanlığının da etkilenmesine neden oluyor. Global katılımcıların %19’u, Türkiye’den katılanların ise sadece %11’i emeklilik dönemleri için yeterince birikim yapabileceğine inanıyor. Uzun dönemli birikim yapmaya en az sıcak bakan yaş grubu ise 18-24 yaş arasındakiler.
Pandemide en çok etkilenenler kadınlar oldu
Kadınlar pandemi döneminde finansal konularda en çok etkilenen grup olarak öne çıkarken, sağlık ve iyi yaşam konularına da genel olarak erkeklerden daha olumsuz bakıyorlar. Kadınların %85’i stres altında olduklarını belirtirken, bu oran erkeklerde %80. Uyku bozukluğu, depresyon ve daha duygusal olma gibi stres belirtileri kadınlarda artış gösteriyor.
Bu dönemde kadınlar, aileleriyle birlikte geçirdikleri zamanın uzunluğu ve kalitesinden erkeklere göre daha memnunlar ve çocuklarının eğitimlerini destekleme yetenekleri konusuna erkeklerden daha iyimser yaklaşıyorlar.
Çocuğu olan çalışan bireyler pandemi döneminde en dayanıklı grup oldu
18 yaş ve 18 yaş altı çocukları olan çalışan ebeveynler, uzaktan eğitim veya çocuk bakımı gibi evde ek sorumluluklar üstlenmelerine rağmen pandemi koşullarına en dayanıklı grup oldular.
Çocuğu olmayan çalışanlar için ise durum daha farklı. Bu kişilerin neredeyse üçte biri aileleriyle birlikte geçirebilecekleri zaman uzunluklarından endişe duyuyor ve %30’u duygusal anlamda birbirine destek olan ve birbirine kenetlenmiş bir aileye sahip olmadığını ifade ediyor. Türkiye’de ise bu oran sadece %15.
Çoğu ebeveyn için karantina ve kısıtlamalar çocuklarıyla daha fazla zaman geçirme ve daha fazla iletişim kurma fırsatı sağlayarak olumlu bir gelişme olarak karşımıza çıkıyor. Bu dönemde araştırmaya Türkiye’den katılan ebeveynler çocuklarının zihinsel ve fiziksel sağlıklarıyla ilgilenebildiklerini ve çocuklarının eğitimini destekleme konusunda kendilerinden emin olduklarını belirtiyor.
Aile bağlarının daha olumlu bir bakış açısı edinme ve stres düzeyini düşürme üzerindeki etkisi göz önüne alındığında, çalışanlar için esnek çalışma düzenine daha fazla izin verilmesi, pandeminin bir kısım olumsuz etkilerinin hafifletilmesine yardımcı oluyor. Araştırmaya Türkiye’den katılanların %28’i evden çalışma düzeninin aileleri ve arkadaşlarıyla daha fazla zaman geçirmelerine olanak sağladığını belirtiyor.
Rapora buradan ulaşabilirsiniz:
Para Mutluluğu Satın Alabilir mi? Duygusal refahınız muhtemelen daha fazla parayla çok fazla artış göstermeyecektir. Maaşınız istediğiniz gibi olmasa da mutluluk hala sizinle… Belki de birikimlerinizi artırdınız ve fazladan harcayacak paranız var.