Güncel

Prof. Dr. Emre Alkin'den çarpıcı yorumlar! Ekonomi de ''Süper Bono'' geliyor!

Prof. Dr. Emre Alkin yaptığı son açıklamada Türkiye ekonomisine ve vatandaşların artan döviz taleplerine dikkat çekti. Daha önce uygulanması uygun olan süper bono’dan bahseden Alkin, KKM uygulamasına benzer bir uygulama gelebilir dedi.

Döviz kurundaki hızlı yükseliş vatandaşların döviz taleplerini arttırdı. Dolar ve euroya yatırım yükseliş ile beraber artarken konuyu ele alan Prof. Dr. Emre Alkin Türkiye ekonomisine ve artan döviz talebine "KKM uygulamasına benzer bir uygulama gündeme gelebilir. Sanıyorum bir yıl önce yapılması uygun olan ama yapılmayan "süper bono" hamlesi gelebilir." ifadeleri ile yeni bir hamlenin gelebileceğini dile getirdi.  

Türkiye’nin ekonomik zorlukları ve olası çözümleri!  

Resmi X hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda ekonomi politikaları ve finansal piyasalardaki volatilitenin etkilerine dair analizlerde bulunan Prof. Dr. Emre Alkin tüm dikkatleri üzerine çekti. Alkin yaptığı paylaşımda kredi faizlerindeki artışın ekonomik zorlukları arttırdığına dikkat çekerek Merkez Bankası’nın ek sıkılaştırma politikalarının kredi maliyetlerinde büyük artışlara sebep olduğunu ve bu durumun vatandaşa yansıdığını belirtti.  

Alkin paylaşımında döviz kurlarının tutularak ve faizleri kontrol ederek ekonomik zorlukların düzelmeyeceğini belirtti. Serbest piyasaya geçilmeyen her gün faturanın daha da büyüdüğüne dikkat çekti.  

Türkiye’nin ekonomik zorluklarına çözüm olarak ise süper bono fikrinden bahseden Alkin; ‘’Yerel seçimlere kadar devam etmesi beklenen bu stratejinin olumsuz etkilerini taktik hamlelerle düzeltmek mümkün değil. Serbest piyasadan nakit olarak döviz çekmek isteyenleri durduracak veya caydıracak bir hamle gelmedi. Eğer döviz kurları tutulmaya devam edilirse, Bakan Şimşek'in eleştirdiği KKM uygulamasına benzer bir uygulama gündeme gelebilir. Sanıyorum bir yıl önce yapılması uygun olan ama yapılmayan "süper bono" hamlesi gelebilir.  Belki de bu yolla "bakın politika faizlerini yükseltmeden durumu kurtardık" diyebilir TCMB ama Hazine ve Maliye bunu yapar mı bilemem. 

Diyelim ki yaptı, böyle bir kamu kağıdının vadesi 6 ay ve yıllık faizi şu anki şartlarla en az % 50 civarında olmalı ki döviz talebi dursun. Eğer ilk hamlenin başarılı olması isteniyorsa % 55 ile piyasaya çıkmak en doğrusu. Böylelikle mevduat faizi bu süper bonoya rekabet ederken % 60'ların üzerine çıkmaz. İlk arzdan sonra ilginin yüksekliğine göre birkaç tane daha yapılabilir. Ancak döviz kurlarını serbest bırakmadan bu hamlenin yapılmaması gerekir. Yoksa KKM gibi ikinci bir kambur oluşur.’’ ifadelerini kullandı.