Elektrik faturası nasıl az gelir?
Elektriğe gelen yüzde 20 zammın ardından elektrik tasarruf yöntemleri daha da önem kazandı. Evinizde alacağınız bazı önlemler ve kullanım alışkanlıklarınızda yapacağınız değişiklikler, elektrik faturalarınızı yüzde 10’dan fazla azaltabilir.
Elektrik tarifeleri evler için yüzde 20, iş yerleri için yüzde
30 ve sanayiciler için yüzde 50 zamlandı. Yeni zamla birlikte bir
kilovatsaat elektrik konutlarda 2,16 TL’den 2,60 TL’ye, sanayide
3,42 TL’den 5,14 TL’ye ve ticarethanelerde 3,42 TL’den 4,45 TL’ye
çıktı.
ELEKTRİK FATURASI NASIL HESAPLANIR?
Yapılan son zamla birlikte enerji bedeli üzerinde yılbaşından itibaren evlere yüzde 184, iş yerlerine yüzde 266 ve sanayiye yüzde 407’lik bir zam yapılmış oldu. Son zamla birlikte 2021 yılının Aralık ayında 500 TL elektrik faturası ödeyen bir ev tüketicisi Eylül ayında 1420 TL ödeyecekken, aynı dönemde 2000 TL ödeyen bir iş yeri tüketicisinin faturası ise Eylül ayında 7310 TL’ye yükselecek.
ELEKTRİK TÜKETİMİ NASIL AZALTILABİLİR?
Bütçelerde önemli bir yer kaplamaya başlayan elektrik faturasının yükünü azaltmak için tüketicilerin, ‘elektrik tüketimi nasıl azaltılabilir’ sorusuna yanıt bulması gerekiyor. Elektrik faturasını azalmanın tüketici açısından en basit yolu, tasarruf önlemleri almak.
EVDE ELEKTRİK TÜKETİMİ AZALTMANIN YOLLARI
‘Evimde elektrik tüketimini nasıl azaltabilirim’ sorusunun yanıtları ise şöyle;
- Kullanmadığınız lambaları mutlaka kapatın. Evlerdeki ampulleri tasarruflu olanlarla değiştirin.
- Enerji verimliliği sağlayan elektronik aletler ve aydınlatma sistemleri kullanın.
- İhtiyacınız dışındaki elektrikli cihazların fişlerini prizden çıkarın. Tv, uydu alıcısı, müzik seti, fırın gibi dijital ev aletleri bekleme modundayken de elektrik harcar.
- Geceleri, elektrikli ofis cihazlarının kapatılması için zamanlama cihazlarını devreye sokun. Cep telefonlarının şarj aletleri, şarj etme işlemi tamamlandıktan sonra bile akım çekmeyi ve enerji harcamayı sürdürür. Telefonları şarj ettikten hemen sonra şarj aletini prizden çıkarın.
- Buzdolabınızı 3-5°C aralığında çalıştırın. Buzdolaplarını dışarı ısı yayan fırın, ankastre, ocak, bulaşık makinesi, kalorifer, soba gibi araçların uzağına koymayın, güneşten uzak konumlandırın.
- Saç kurutma makinesi kullanılmadan önce saçlar havlu ile önden kurulanmalıdır. Böylece hem enerji tasarruf edilecek hem de saçın nem dengesi sağlanacaktır.
- Giyisilerinizi tek tek değil toplu ütüleyin. Ütünün en çok enerji tükettiği periyot ısınma aşamasıdır. Bu yüzden tüm çamaşırları tek seferde ütülemek enerji tasarrufu sağlar.
- Odalarınızı gün ışığından en iyi faydalanabileceğiniz şekilde kullanın.
- Radyatörleri mobilyaların arkasına saklamayın.
- Kış aylarında binalarınızın kapılarını açık bırakmayın ve kullanmadığınız odaları düşük ısıda tutun.
- Sıcak su deponuzu ve borularınızı yalıtım malzemesiyle kaplatın.
- Güneş enerjisi kullanan sıcak su sistemini tercih edin.
- Mutfakta kullandığınız buzdolabı, bulaşık makinesi gibi gereçlerin daha verimli çalışabilmeleri için temiz tutmaya özen gösterin.
- Buzluktan çıkardığınız yemeklerinizi pişirmeden evvel çözülmesini bekleyin.
- Sıcak yemeği buzdolabına hemen koymayın. Yemeğinizi soğutmadan dolaba koymanız hem dolabınızın daha fazla enerji harcamasına hem de yemekte bakteri üretilmesine sebep olur.
- Fırın yemekleriniz için seramik veya cam malzeme tercih etmeniz halinde fırınınızın ısısını 20°C azaltın. Bu malzemeler ısıyı diğer malzemelerden daha iyi ilettiği için aynı sonucu verecektir.
- Isının boşa gitmesini engelleyebilmek için tencere ve tavanızın genişliğinin ocağınızla aynı boyutta olmasına dikkat edin.
- Yemek yaparken kullandığınız kapların kapağını kapalı tutun.
- Yemekleri fırınınızın üst raflarına koyun. Böylece, pişirme sürenizi yüzde 20 azaltın.
- Fırında pişen yemeği sürekli fırının kapağını açarak kontrol etmeyin, fırının lambasını kullanın. Çünkü fırınınızın kapağını her açtığınızda ısı enerjisinin büyük bir bölümünü kaybedersiniz.
- Çamaşırları mümkün olduğunca soğuk suda yıkayın.
- Klima yerine tavan vantilatörü kullanın.
İşte tasarrufun genlerine işlediği milletler!Tasarrufu gelenek haline getirmiş ülkeler var. Belli alışkanlıkları uygulayarak paralarını koruyorlar. Peki hangi milletler tasarruflu yaşıyor ve neler yapıyorlar?