Güncel

Bir ekonomi nasıl oluşur ve neden büyür?

Ekonomi toplumların yaşamsal ihtiyaçlarını karşılamak, mal ve hizmetleri üretmek, dağıtmak ve tüketmek için düzenli bir şekilde işleyen karmaşık bir sistemdir. Bu içeriğimizde sizler için bir ekonominin nasıl oluştuğunu ve neden büyüdüğünü inceledik. İşte detaylar...

Geniş anlamda bir ekonomi, insan emeği, değişim ve tüketimden oluşan birbirine bağlı bir sistemdir. Bir ekonomi dil gibi spontan bir düzen olarak toplu insan eylemlerinden doğal bir şekilde oluşur. Bireyler, yaşam standartlarını iyileştirmek için birbirleriyle ticaret yaparlar. İyileştirilmiş yaşam standartları, emeğin daha verimli olması durumunda mümkün olur. Verimlilik, uzmanlaşma, teknolojik yenilik ve çalışma sermayesi tarafından sürdürülür. Bir ekonominin sürdürülebilir bir şekilde büyümesinin tek yolu, verimliliğin artmasıdır.
 


Ekonomi nedir?
 


Çoğu ekonomi, bölgesel sınırlarla birbirinden ayrılır (ABD ekonomisi, Çin ekonomisi, Colorado ekonomisi) ancak bu ayrım, küreselleşmenin yükselişi ile daha az doğru hale gelmiştir. Bir ekonomi oluşturmak için planlanmış bir hükümet çabası gerektirmez, ancak onu kısıtlamak ve yapay bir şekilde şekillendirmek için bir hükümet çabası gereklidir.
Ekonomik faaliyetin temel doğası, ekonomik aktörlere konulan kısıtlamalara dayanarak yerden yere değişir. Tüm insanlar kaynak kıtlığı ve eksik bilgi ile karşı karşıyadır. Kuzey Kore'nin ekonomisi, benzer bir miras, halk ve kaynak setine rağmen Güney Kore'nin ekonomisinden çok farklıdır. Ekonomilerini bu kadar farklı yapan kamusal politikadır.

 


Ekonomi nasıl oluşur?
 


Bir ekonomi, benzersiz becerilerini, ilgi alanlarını ve arzularını gönüllü olarak birbirleriyle ticaret yapmak üzere kullanarak gruplar halinde oluşur. İnsanlar, bunun kendilerini daha iyi duruma getireceğine inandıkları için ticaret yaparlar. Tarihsel olarak, ticareti kolaylaştırmak için bir aracılık formu (para) tanıtılmıştır.
İnsanlar, üretken çıktılarına başkalarının yerleştirdiği değere dayanarak mali olarak ödüllendirilir. Genellikle kendilerini en değerli kılacak şeylerde uzmanlaşırlar. Daha sonra üretken değerlerinin taşınabilir temsilini -para- diğer mal ve hizmetler için ticaret yaparlar. Bu üretken çabaların toplamı bir ekonomi olarak adlandırılır.
 

Ekonomiyi büyütmek
 


Bir birey emekçisi, kaynakları daha değerli mal ve hizmetlere daha verimli bir şekilde dönüştürebildiğinde daha üretken (ve daha değerli) olur. Bu, bir çiftçinin ürün verimini artırmaktan bir hokey oyuncusunun daha fazla bilet ve forma satmasına kadar her şeyi içerebilir. Bir ekonomi aktörlerinin tamamı mal ve hizmetleri daha verimli bir şekilde üretebildiğinde, buna ekonomik büyüme denir.
Büyüyen ekonomiler, daha azı daha hızlı bir şekilde daha fazlasına dönüştürür. Bu mal ve hizmetlerin fazlası, belirli bir yaşam standardına ulaşmayı kolaylaştırır. Bu, ekonomistlerin neden verimlilik ve etkinlik konusunda bu kadar endişeli olduğunu açıklar. Ayrıca bu, piyasaların tüketicilerin gözünde en çok değeri üretenleri neden ödüllendirdiğini de açıklar. Gerçek (marjinal) verimliliği artırmanın sadece birkaç yolu vardır. En bariz olanı, daha iyi araç ve ekipmana sahip olmaktır, ki ekonomistler buna sermaye malları der - traktörü olan çiftçi, sadece küçük bir küreği olan çiftçiden daha verimlidir. Sermaye mallarını geliştirmek ve inşa etmek zaman alır, bu da tasarruf ve yatırım gerektirir. Tasarruf ve yatırım, mevcut tüketimin gelecekteki tüketim için ertelendiği durumlarda artar. Finansal sektör (bankacılık ve faiz), modern ekonomilerde bu işlevi sağlar. Verimliliği artırmanın diğer bir yolu da uzmanlaşmadır. Emekçiler, eğitim, eğitim, pratik ve yeni teknikler aracılığıyla becerilerinin ve sermaye mallarının verimliliğini artırırlar. İnsan zihni, insan araçlarının nasıl kullanılacağını daha iyi anladığında, daha fazla mal ve hizmet üretilir ve ekonomi büyür. Bu durum yaşam standardını yükseltir.
 

Ekonomi bilimi nedir?
 


Ekonomi, bireylerin ve grupların üretim, dağıtım ve tüketim için sınırlı kaynakları nasıl tahsis ettiklerinin incelenmesidir. Genellikle makroekonomiye, geniş ekonomiye bakan ve mikroekonomiye, bireysel insanlara ve işletmelere bakan şeklinde ayrılır.
 

Ekonomik göstergeler nedir?
 


Ekonomik göstergeler, bir ekonominin belirli alanlarda nasıl performans gösterdiğine dair raporlardır. Bu raporlar periyodik olarak yayınlanır ve genellikle hisse performansını, faiz politikasını ve hükümet politikasını etkiler. Bazı örnekler arasında gayri safi yurt içi hasıla (GSYİH), perakende satışlar ve istihdam verileri bulunur.
 


Ekonomik sistemlerin türleri nelerdir?
 


Primitivizm
 


Genellikle avcı-toplayıcı topluluklarını tanımlayan, kendi ihtiyaçlarını doğrudan doğayla etkileşime girerek karşılayan ve takas sistemi üzerine kurulu en basit ve ilk ekonomik sistemdir. Ayrıca, modern toplumun karmaşıklığının reddedilip daha basit ve doğa odaklı bir yaşam tarzına dönülmesini öneren bir felsefi akımdır.
 


Feodalizm
 


Feodalizm, orta çağda hüküm süren ve toprak sahipliği ile hizmetkarlık ilişkisine dayanan bir sosyo-ekonomik sistemdir. Bu sistemde, feodal lordlar toprakları köylülere veya serflere verir ve karşılığında hizmet veya vergi alırlar.
 


Kapitalizm
 


Kapitalizm, üretim araçlarının bireysel veya şirketler tarafından sahip olunduğu ve ekonomik faaliyetlerin arz ve talep dinamikleri tarafından yönlendirildiği bir ekonomik sistemdir. Kapitalizmde, kar maksimizasyonu ve rekabet temel güdülerdir.
 


Sosyalizm
 


Sosyalizm, üretim araçlarının toplum veya devlet tarafından kontrol edildiği ve ekonomik kararların ve kaynakların dağılımının genellikle merkezi bir otorite tarafından yönetildiği bir ekonomik sistemdir. Sosyalizmde, eşitlik ve adalet genellikle temel prensiplerdir.
 


Komünizm
 


Komünizm, tüm üretim araçlarının devlet tarafından kontrol edildiği ve kaynakların toplumun her üyesi arasında eşit olarak dağıtıldığı bir ekonomik ve sosyal sistemdir. Komünizmde, sınıf farklılıklarının ve özel mülkiyetin kaldırılması hedeflenir.