Güncel

5 saniye kuralı yaşamınızı değiştirecek!

Kötü alışkanlıklardan kurtulmak, hayatınızı ertelemeye son vermek ve performansınızı artırmak için tek ihtiyacınız olan bu 5 saniyelik strateji!

Amerikan iş dergisi Inc.’de yayımlanan bir makale, girişimci Mel Robbins’in hikayesiyle, hayata olan bakış açısını beş saniye içinde nasıl değiştirebileceğimizi anlatıyor.

Yazar, girişimci ve ödüllü televizyon spikeri Mel Robbins, 2008 yılında işsiz ve parasız kaldı. Eşi Chris bir restorana yatırım yapmıştı ancak ne yazık ki, işler umulduğu gibi gitmedi. Aile bir iflasla karşı karşıya kaldı ve sabah yataktan kalkmak gibi basit kararlar bile büyük çaba gerektiren eylemlere dönüşüverdi.

Verdiği bir röportajda ”Motive olmamaktan mı bahsediyorsunuz? Benim de durumu ve yarattığım koşulları olduğu gibi kabullenecek motivasyonum yoktu açıkçası" diyen Robbins, yaşadığı bunalımdan kurtulmak için motivasyondan fazlasına ihtiyacı olduğunu fark etti. Harekete geçmesini sağlayacak  ve her şeyi yoluna koyacak bir stratejiye ihtiyacı vardı.

Harvard Profesörü Gerald Zaltman'in dediği gibi kararlarımızın yüzde 95'ini mantık veya rasyonel düşünce ile değil, duygularımızla alıyoruz. Bir eylem hakkında nasıl hissediyorsak, kararlarımız buna göre şekilleniyor. Robbins de bu durumun farkındaydı. 

"Çoğu zaman yapmanız gereken bir şeyler olduğunda, içinizden yapmak gelmiyor. Ve bu gibi durumlarda oturup, önce motive olmanız gerektiğini düşünmek büyük bir hata. Bir süre sonra kendiliğinizden yapmayı isteyeceğinizi düşünmek ise daha da büyük bir hata."

5 SANİYE KURALI

Her şey, Robbins’in televizyonda gördüğü bir reklamla başladı. Bir roket fırlatma reklamına denk gelen Robbins, aynı kararlılıkla yataktan fırlamaya karar verdi. Tıpkı Nasa’nın geri sayımı gibi, yataktan çıkmak için alarm çaldıktan sonra beşten geriye saymaya başladı ve bir anda kalktı. Ertesi gün ve ondan sonraki gün de aynı şeyi yaptı. Robbins gerçekten bir şeyler hissetmediği eylemler için bile beşten geriye saymaya başladı. Beş saniye içinde daha önce yapmak için gereken enerjiyi hissedemediği işleri de yapabiliyordu. Bir müddet sonra bu kural, Robbins için kendi hayat kuralı haline geldi.

"Hayat ve özellikle işler, yapmakta zorlandığınız şeyler için  kendinizi zorlamakla başarılır" diyen Robbins, işin sırrının beklememekte ve harekete geçmekte olduğunu vurguluyor.

5 SANİYENİN ÖNEMİ

Amerikalıların günde yaklaşık olarak 35 bin karar aldığı düşünülüyor ve çoğu zaman bu kararlar bilinçsizce alınıyor.

Robbins, "Mantık çerçevesinde, işimiz için en iyi olan kararları aldığımıza inanmak isteriz. İşin gerçeği, kararların yüzde 95'i o an hissettiklerimize göre şekilleniyor" diyor.

Daha da fenası, korku, öfke ve belirsizlik gibi negatif duygular kararların üstünde büyük rol oynuyor. Araştırmalara göre kararlarımızın arasında beş saniyelik bir boşluk oluyor.

"Olay şu ki, o beş saniyelik arada, bir karar vermeden hemen önce gözünüzü açıp, kontrolü elinize alırsanız, bütün hayatınız ve işleriniz değişebilir."

BİLİMSEL AÇIKLAMASI

Bu kadar basit bir uygulama nasıl olurda böyle bir etki yaratabilir?

Geriye doğru saymak, beyni durmaya, odaklanmaya ve başka bir şeyle ilgilenmeye zorluyor. Bu şekilde beyniniz artık korku, şüphe, öfke ya da herhangi bir güçlü duygunun esiri olarak kötü kararlar almaktan kurtuluyor.

Bu yöntem ayrıca, beyninizin alın korteksinde bulunan, bir davranışı değiştirdiğinizde, yeni bir şeyler öğrendiğinizde veya düşüncelerinizi bir yere yönelttiğinizde kullandığınız kısmı da harekete geçiriyor.

"Bu şekilde, beyninizin sizi sabote etmesine izin vermek yerine, beyninizdeki dişlileri değiştiren ve kararları kolay almanızı sağlayan üst biliş tekniğini kullanıyorsunuz."

SADECE İŞ ALANINDA DEĞİL

Beş saniye kuralı, yalnızca iş alanında değil, herhangi bir karar alma durumunda kaldığınızda da işinize yarayacaktır.

Bugün evde kalıp TV mi seyretsem? Fazladan tatlı mı yesem? Toplantı mı iptal mi etsem? Tüm kararları almadan beşten geriye sayın.

Kararsızlığı yenmek için 3 ipucuGün içinde bazen ufak kararlar almakta bile zorlanıyoruz. Oysa araştırmalar gösteriyor ki hayatında otopilot düzen yaratanlar rahatlıyor. Peki bunu nasıl yapacağız? İşte Özlem Denizmen'den kararsızlığı yenmek için 3 ipucu...