Gazete Yazıları

Faturalarda tasarruf haftası

Özlem Denizmen, Posta gazetesindeki köşesinde bu hafta, enerji tasarrufuyla ilgili önemli bilgiler verdi.

Enerji Tasarrufu Haftası’ndayız. Kaynakları doğru kullanmak, çocuklarımıza örnek olmak, hem şimdi cebimiz için hem gelecek nesiller için yapabileceğimiz en önemli görevlerden biri. Hadi şimdi bu konudaki farkındalığımızı arttıralım, ipuçlarına göz atalım.

 FAYDALARI

GÜLÜMSEYEN BÜTÇE: Evdeki günlük davranışlarımızda değişikliklerle, faturada gözle görülür fark elde edebiliriz.

TERTEMİZ ÇEVRE: Daha az enerji kullanarak, havanın ve suyun kirlenmesini azaltmaya katkı sağlayabiliriz.

VİCDANLI İNSAN: Karbon ayak izimizi azaltarak iklim değişikliğiyle mücadelenin bir parçası olabiliriz.

ÖRNEK VATANDAŞ: Çevremizdeki insanlara ve çocuklarımıza sürdürülebilir yaşam tarzlarının değerini göstererek tasarrufa teşvik edebiliriz.

NASIL YAPALIM?

OTOMATİK FATURALARINI DA İNCELE: Faturaları düzenli ödemek için otomatik ödemeye bağlamak iyi bir fikir olsa da, her ay ne kadar enerji harcamış olduğuna bak.

BİNADA KOMŞULARLA KARŞILAŞTIR: Seninle aynı hane halkına sahip komşuların ne kadar ödüyor bak; kendini karşılaştır.

TARİFEDE AKILLI OL: Eğer gece daha fazla elektrik kullanarak faturanı azaltmak istiyorsan, tarifeni buna göre ayarlaman gerekir. Yoksa, gece mi gündüz mü kullandığın fark etmez.

OYUN GİBİ: Her ay bir ay öncekinden daha az enerji harcamaya gayret et. Evde hedef koyun, çocuklarla oyun gibi eğlenin.

GÖREVİMİZ ENERJİ: Özellikle çocuklara enerji tasarrufunu anlatmak ve görevler vermek eğlenceli olabilir.

VAMPİRLERDEN KURTUL

MODU: Bekleme modunda çalışan cihazlara ‘vampir’ deniyor. Ortalama olarak bir evde harcanan elektriğin yüzde 10’u vampir cihazlara ait. Bunun için akım korumalı, açma-kapama anahtarlı prizler işini kolaylaştırır.

HATIRLATICI NOTLAR: Işıkları kapatmayı mı unutuyorsun, kullanmadığın eşyaları fişte mi bırakıyorsun? Kendine küçük notlar yazıp yapıştırabilirsin.

A SINIFI SEÇ: Elektrik enerjisi tüketen aletlerin, tasarruf sınıflandırması 2021’den beri A ile G arasında yapılıyor. Tasarruf açısından en iyisi A sınıfı. G’ye doğru gittikçe cihazın enerji tüketimi artıyor.

MÜFETTİŞ OL: Isı, elektrik veren eşyaların tam kapasite çalışamaması faturaya yansır. Örneğin; buzdolabının kapağı tam kapanmazsa daha çok elektrik tüketir, radyatörlerin bakımı yapılmazsa ısı yetersiz kalır. Su sızıntıları varsa, tamir ettir. Sıcak suda sızıntı yılda tonlarca suyun ve enerjinin israf edilmesi demektir.

HEM DE 10 KAT: Evde en fazla enerji tüketen kalemlerden biri aydınlatma. Akkor ve halojenli ampuller, LED lambalara göre yüzde 80-85 daha fazla enerji tükettiği için bazı Avrupa ülkelerinde yasaklandı bile. LED ampuller, akkor ve halojen lambalardan yaklaşık 10 kat daha az enerji tüketir ve 10 kat daha uzun ömürlüdür.

AH O KÜÇÜK EV ALETLERİ: Saç kurutma makinesi, su ısıtıcısı, ütü gibi küçük ev aletleri, enerji tüketimi son derece yüksek aletlerdir. Uzun süreli kullanmamaya çalış.

AĞIR İŞÇİ BUZDOLABI: Buzdolabı, evde hiç durmadan çalışan tek alet. Buzdolabının bir derece daha soğuk olması, enerji tüketimini yüzde 5 artırabilir. Buzdolabınızın ideal sıcaklığı 3 ila 5 derece arasında olmalı. Sürekli soğumaya çalışan bir aleti sıcak aletlerin yanına koyarak ya da içine sıcak yemek bırakarak ısıtmamaya dikkat et.

ROMANTİK PERDE: Gündüz gün ışığıyla aydınlanmak için perdeleri açık tutmak, gece ısı kaybını engellemek için kapatmak gerek. Perdeler radyatörlerin üzerini de kapatmamalı.

İŞİ TEK SEFERDE BİTİR: Çamaşır, bulaşık makinesini tam doldurarak çalıştırman tasarruf sağlar. Ütüleri de bir seferde yaparsan, bir kısmını ütüyü prizden erken çekip ısınan aletten elektriksiz faydalanabilirsin.

KATMERLİ GİYİN: Tek bir kalın kazak yerine kat kat giyinmek vücudunun ısısını korumasını sağlar.

TASARRUF DEDİKODUSU YAP: Akıl akıldan üstündür. Arkadaşlarınla tasarruf yöntemleri hakkında konuş.

KUTLAMA: Aile olarak faturaları düşündüğünüz zaman bunu kutlayın. Akşam evde bir şeyler farklı olsun, sevinin.

ÇOCUK HARÇLIĞI: Tasarruf yoluyla artırdığınız paranın çocuklara dağıtılması onları da tasarruf için teşvik eder.

ENERJİYİ FATURAYLA SINIRLAMA

Bir ürünün üretilmesi için enerji ve hammadde gerekli. Gereksiz tüketimden kaçınmak ve geri dönüşüme katkı sağlamak, enerjiyi korumak için çok değerli. Kararlı olduktan sonra yöntem çok! Tasarruf için yapılacaklar ise say say bitmez… Uygulamam Monay’da da tasarruf için birçok tüyo var.