'Benim param değerli'
Özlem Denizmen, Posta gazetesindeki köşesinde ‘Benim Param Değerli’ projesini anlattı.
Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi, Finansal Okuryazarlık ve
Erişim Derneği (FODER) ve Borsa İstanbul Grubu’nun da
katkılarıyla hazırlanan ‘Benim Param Değerli’ projesini geçen
hafta kamu çalışanlarının erişimine açtı.
Nasıl başladı?
2010 yılında ‘herkes finansal özgür olabilmeli’, ‘zenginliğe giden yoldaki bilgi ve becerilere kolayca erişebilmeli’ diye hayal kurdum. 2010’da paradurumu.com (size bu yazdığım sayfa dahil) kuruldu ve 2012’de de topluma hizmet gönüllüsü süper insanlarla, Cansen Başaran, Pelin Kabalak, Özgür Demirtaş ile Finansal Okuryazarlık ve Erişim Derneği’ni (FODER) kurduk. Ben 7 sene kurucu başkan oldum. Bayrağı önce Atilla Köksal devraldı. Şimdi de Hazine Bakanımız Mehmet Şimşek ile uzun seneler beraber Londra’da çalışan Zekeriya Öztürk. FODER seneler içinde ülke çapında yüzlerce projeye imza attı. Bakanlıklar, BDDK, STK’lar, medya, özel sektör, akademi... Her farklı paydaş ile harika işler üretti. Şimdi de Cumhurbaşkanlığımız liderliğinde, çok önemli bulduğum bir proje hayata geçirdi: ‘Benim Param Değerli’. Çok gururluyum, mutluyum.
İşte proje
'Benim Param Değerli’ projesinin ilk fazı kamu çalışanlarının kendi paraları ile olan ilişkisinde büyük farkındalıklar kazanmasını sağlayacak. Bu fazda bütçe yapma, finansal plan hazırlama, tasarruf etme ve yatırım araçları konuları ele alındı. Ayrıca eğitim kapsamında, enflasyondan korunma yolları, finansal teknoloji kullanımı, Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ve sigorta içerikleri ile paramızı güvenceli şekilde değerlendirmenin yollarına da örnekler ile yer veriliyor. Böylece eğitimi izleyenler paralarını kendilerine en iyi gelecek şekilde kullanabilecekler, kısa, orta ve uzun vadede finansal kararlarını en doğru şekilde verebilecekler.
Gong çalarak açıldı
Projenin başlangıcını müjdeleyen açılış töreni, Borsa İstanbul’da düzenlenen gong töreni ile yapıldı. Törene Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Başkan Yardımcısı Necip Fazıl Kaymak, Borsa İstanbul A.Ş. Genel Müdürü Korkmaz Ergun ve FODER üyeleri katıldı. FODER Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Öztürk yaptığı konuşmada, “FODER’in finansal okuryazar bir Türkiye amacına büyük bir katkı sunacağına inandığım ‘Benim Param Değerli’ projesi ile özellikle yeni işe başlamış olan kamu çalışanları başta olmak üzere projeden faydalanan herkesin parasını yönetmek konusunda bilinçli bir farkındalık kazanmasını ve finansal kararlarını en doğru şekilde verebilmelerini hedefliyoruz” dedi.
Nasıl ulaşılır?
Kamu çalışanlarının ücretsiz olarak yararlanabileceği finansal okuryazarlık eğitim içeriklerine Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Eğitim Portalı, Uzaktan Eğitim Kapısı ve www.finkurs.org’dan online olarak erişilebilecek. Ben de bu faz için ‘Finansal İyilik Hali’ konulu eğitimi verdim. Finansal iyilik, kişinin kendini finansal açıdan iyi, güvende hissetmesi ve maddi kaygı yaşamamasını ifade eder. Bunu sağlıklı beslenmenin ve egzersiz yapmanın kendinizi iyi hissettirmesi gibi de düşünebilirsiniz. Pozitif para alışkanlıkları bu eğitimi alanların her zaman finansal olarak iyi hissetmelerine yardımcı olacak. Günlük alışkanlıklarımızdaki eylemlerimiz finansal iyilik halimizle de doğrudan ilişkili: İster finansal geleceğimiz konusunda güvende hissedelim, ister faturaları zamanında ödeyelim!
Yatırımcı sayısı 6 milyonu geçmişken
Şu an Ecofolio Kitle Fonlama Platformu A.Ş. Genel Müdürlüğü’nü yürüten eski Sermaye Piyasaları Uzmanı Arif Ünver proje hakkında şunları söyledi: ‘‘Tasarruf sahiplerinin bilinç düzeyi ne kadar yükselirse finansal piyasalardaki fiyatlamalar daha sağlıklı olur. Finansal okuryazarlık seviyesi tam bu esnada yatırımcı sayısı 6 milyonu geçmişken ele alınırsa daha sağlıklı, sürdürülebilir bir hisse senedi piyasasını görürüz.’’