Bayrama geri sayım
Özlem Denizmen, Posta gazetesindeki köşesinde Kurban Bayramı ile ilgili tavsiyelerde bulundu.
Kurban Bayramı’na 1 ay kaldı. ‘Daha çok var’ demeyin, zaman su
gibi akıp geçiyor. Şimdiden bütçemizi hazırlayalım, kalem kalem
harcamaları planlayalım, finansal huzurlu bir bayram geçirelim.
BORÇSUZ BAYRAM
Bayram harcamaları için kredi kartına yüklenip sonradan kendinize ödeme yükü çıkarmayın. Yapacağınız toplam harcamaya göre şimdiden gereksiz harcamalarınızı kısarak bayram bütçenize olabildiğince para artırın. Diyelim ki bayramda aniden nakit ihtiyacı oldu. Bu parayı kısa sürede geri ödemeyecekseniz karttan nakit avans çekmeyin derim. Nakit avans işlemlerinde çekim tarihinden ödeme yapılana kadar günlük faiz işler. İyi düşünün.
GEZİ BÜTÇESİ
Bayram günlerini uzaklara tatile giderek veya bulunduğunuz şehirde gezerek değerlendirmeyi düşünüyorsanız, eğlence/tatil bütçesini de hesaba katın.
KURBAN
Kurban fiyatları belli oldu. Vekaletle kurban kesim bedeli yurt içinde 11 bin 750 lira, yurt dışında ise 4 bin 750 lira olarak belirlendi. Küçükbaş hayvanlarda olması beklenen fiyat aralığı 8 bin TL ile 20 bin TL arasında. Büyükbaş kurbanlık fiyatları ise 100.000 TL ila 300.000 TL arasında. Peki, kurban kesmeyi düşünüyor musunuz? Evet diyorsanız, şimdiden her gün kenara koymaya başlarsanız, bayrama kadar kurban birikimi yapmış olursunuz.
BAYRAMLIK
Bayramda kendiniz veya çocuklar için giyim kuşam gibi masraflar olacak mı? Buna ne kadar bütçe ayırmayı düşünüyorsunuz, kaba bir hesap yapın.
ZİYARETLER
Bayramlarda hayatta olan büyüklerimizi, yakınlarımızı ziyaret etmek ve hayatta olmayan sevdiklerimizi kabirlerinde anmak bir gelenek. Yapacağınız ziyaretler için yol masrafı, çiçek vs. gibi masraflarınız olacak mı? Ortalama ne kadar tutar?
MUTFAK
Hem bir arada olmanın mutluluğuyla hem de lezzettli yemeklerle bayram sofralarının tadı damaklarda kalır. Siz misafir ağırlayacak mısınız? Mutfak masrafınız gelecek ay artacak mı? Ona göre bir bütçe yapın.
HARÇLIK
Bayramda çocukları harçlık verip sevindirmek adettendir. Bunun için de para ayırmayı unutmayın.
TATİLE GİTMEK İSTİYORUZ AMA...
SORU: Bayramda ailem tatile gitmek istiyor, fakat bana bu zamanda tatile çıkmak israf gibi geliyor. Suçluluk hissediyorum. Bu konuda öneriniz var mı? Zeynep
CEVAP: Tatil yapmak aile ile keyifli zaman geçirmenin ve stres atmanın güzel bir yolu olabilir. Ancak paranın doğru şekilde kullanılması ve tasarruf yapılması konusundaki duyarlılığın da önemli. Unutma, önemli olan aile ile birlikte keyifli zaman geçirmek. Bu zamanı daha ekonomik değerlendirmek mümkün. İşte bu durumu dengelemene yardımcı olabilecek öneriler:
1 BÜTÇE BELİRLE:
Tatil için ayrılacak bütçeyi belirleyerek harcamalarını kontrol altında tutabilirsin. Böylece tatil yaparken aşırıya kaçmamış olursun.
2 İNDİRİMLERİ KULLAN:
Tatil için rezervasyon yaparken veya alışveriş yaparken indirimleri takip et. Bu şekilde daha az harcama yapabilirsin.
3 EKONOMİK ALTERNATİFLER ARAŞTIR:
Her şey dahil lüks oteller yerine daha ekonomik konaklama seçeneklerini değerlendir.
4 YAKIN ÇEVREDE GEZEBİLİRSİN:
Uzak ve pahalı tatil yerleri yerine, yakın çevrendeki doğal güzellikleri keşfetmek hem daha ekonomik hem de keyifli olabilir.
5 ÜCRETSİZ AKTİVİTELERİ DEĞERLENDİR:
Tatilde yapabileceğin ücretsiz veya düşük maliyetli aktiviteleri araştır. Piknik yapmak, doğa yürüyüşü gibi etkinlikler hem eğlenceli hem de maliyeti düşük seçeneklerdir.
6 TATİL SÜRESİNİ KISALTABİLİRSİN:
Tatil süresini kısaltarak hem tatil yapmış hem de maliyeti azaltmış olursunuz.