Gazete Yazıları

3500 TL Gelirle Tekne Alıyor! 5.11.2015

İnsan istemeyegörsün hayalini gerçekçi bir hedefe çevirebilir. İşte Murat Yılmaz’ın 300 bin TL’lik tekne planı Murat Yılmaz (Murat Kaptan) yıllardır işini başarıyla yapan bir deniz sporları eğitmeni. Ortağıyla bugüne kadar kiralık teknelerde yaptığı işi artık satın alacakları yeni teknelerinde yapmak istiyorlar. “Gelen gidiyor, birikim...

İnsan istemeyegörsün hayalini gerçekçi bir hedefe çevirebilir. İşte Murat Yılmaz’ın 300 bin TL’lik tekne planı

Murat Yılmaz (Murat Kaptan) yıllardır işini başarıyla yapan bir deniz sporları eğitmeni. Ortağıyla bugüne kadar kiralık teknelerde yaptığı işi artık satın alacakları yeni teknelerinde yapmak istiyorlar. “Gelen gidiyor, birikim yapamıyorum” diyor. Birkaç dokunuşla hayallerini hedefe dönüştürdük.

HEDEFİ: Yelken okulunda ders veren Murat Kaptan, artık tekne alıp kendi patronu olmak istiyor.

SORUN: Gelen-giden aynı olduğu için birikim yapamadığını söylüyor. Tekne hayal oluyor.

ÇÖZÜM: 3 yıllık birikim ve tasarruf planı + leasing + KOSGEB + hayata bakışta değişimler. Murat Yılmaz hiç bütçe yapmamış. Tekne, ayağına kendi kendine yüzerek gelmeyeceğine göre bütçe yapmanın tam zamanı.

300 BİN LİRALIK TEKNEYE ONAY

Murat Kaptan’ın satın almak istediği tekne 300 bin lira. Gelirin neredeyse 100 katı. Zevk, sefa için değil, iş kurmak ve yatırım için bu tekneyi istiyor. Dolayısıyla durumun rengi değişiyor. Tekneye onay veriyorum.

3 YILLIK TASARRUF VE BİRİKİM PLANI

KİRA: Murat Kaptan işi gereği her yılın 6 ayı evinde yok. Boş evin de kimseye faydası yok. 6 ay evini kiralayacak. Aylık 1500 liradan 9000 lira tasarruf sağlıyor.

GİYİM-BAKIM: Tabii ki harcama da yapılır. Fakat bir hedef varsa ulaşmak için fedakarlık da şart. Ayda 300 lira çok. 150 lira da buradan kıstık.

TATİL-KÜLTÜR-EĞLENCE: Aynı şekilde 500 lira da buradan kesiyoruz. Artık simit dahi alsa yazacak ve her ay bütçe yapacak.

FATURALAR: Murat Kaptan ev telefonunu kullanmadığı halde abonelik ücreti ödüyor. Telefonu kapattı, 30 lira kâr etti. Dikkatli kullanımla elektrikten de ayda 50 lira tasarruf yapacak. Sakın bu parayı küçümsemeyin. Yılda 600 lira demek. Böylece, yıllık 8400 lira tasarruf edecek. Evden gelen kirayı da ekleyince tasarruf 17 bin 400 liraya çıkıyor. Üç senede bu rakam tam tamına 52 bin 200 lira eder. 300 bin liralık tekneyi ortağıyla yarı yarıya ödeyecekler.

Global Girişimcilik Haftası

Kasım boyunca tüm dünyada başarılarıyla fark yaratmış şirketlerin yöneticileri ‘Global Girişimcilik Haftası’ kapsamında gençlerle buluşacak. Ayrıca üniversite öğrencilerinin iş fikirleriyle katıldığı yarışma için son başvuru tarihi 8 Kasım. Kazananlara uzmanlar tarafından fikirlerini geliştirme ve iş planı hazırlama imkanı sağlanacak. Bilgi ve başvuru için www.bugenclikteisvar.com

Murat Kaptan’a özel girişimcilik planı

EĞİTİM: Müşterileri kimler olacak, nasıl fiyatlandırma yapacak, nasıl pazarlayıp satacak? Bütün bunları öğrenip plan haline getirebildiği ücretsiz KOSGEB girişimcilik kurslarına katılacak. (Bu kursa katılma önşartı var, hibe para alabilmek için).

FİNANS: Para nereden gelecek? Hazırladığımız tasarruf ve birikim planıyla yılda 17 bin 400 lira para biriktiriyor. Bunun yanında KOSGEB Girişimcilik Kurslarını bitirdiğinde 30.000 liralık 'ilk iş kurma' hibesi alabilir. Ayrıca leasing firmalarından da yararlanabilir.

LEASİNG-FİNANSAL KİRALAMA: Murat Kaptan sonbahar ve kış aylarında yapılan tekne fuarlara gidip üreticilerle görüşecek, yıllık masraflarını araştıracak ve teknenin fiyatını iyi belirlediğinden emin olacak. Sonra leasing firmalarıyla görüşecek. Leasing’de iş kurmak için almanız gereken makine ya da aracı sizin adınıza şirket alır. Siz gücünüze göre ödemeler yaparsınız. Ödemeler bittiğinde, şirket aracın sahipliğini size devreder. Hiçbir şey hayal olarak kalmak zorunda değil. Siz yeter ki ayakları yere basan neyin ne için olduğu anlaşılan gerçekçi plan yapın ve kararla uygulayın.

ÖRNEK: Murat kaptan 3 yılda ortağı ile birlikte 100 bin lira biriktirecek, kalan 200 bin TL için leasing yaparsa, bu ödemeler 60 ay yaklaşık 5000 TL yapıyor. Tekne alma kararından önce kiralamaya ayda 2000 euro (6200 lira) ödediği düşünüldüğünde uygun gözüküyor.

HEP BERABER BAŞARDIK

Saniye Seçil... Daha önce POSTA sayfamda sorularını yanıtladığım bir takipçim. İçinde bulunduğu borç durumundan nasıl çıkacağını adım adım yazmıştım. O da tek tek uygulamış. Şimdi başarı hikayesini sizinle paylaşmak istiyorum:

■ 6 yıldır Bireysel Emeklilik Sistemi’nde biriktirdiğim yatırımı bu dönemde bozdurmak zorunda kaldım. Ama doğum iznim biter bitmez iki çocuğum için de yeniden sisteme giriş yaptım.

Büyük kızımız bu yıl ilkokula başladı. Okula devlet teşviğinden faydalanarak yazdırdık. Böylelikle eğitim, sosyal aktiviteler, yemek, servis gibi tüm masrafları taksitlendirdik.

■ Ailemize yakın bir ev tercih etmemiz hem küçük çocuğumuzun bakımı için yardım almamızı sağladı hem de yol masrafımızı düşürdü.

Eşim ve ben hafta sonları hariç özel aracımızı kullanmıyoruz. Kredi kartını, tatil ve sigorta masraflarını taksitlendirme amacı dışında kullanmamaya dikkat ediyoruz.

■ Giderimiz gelirimizi aştığı aylarda kalem kalem harcamaları yazarak bütçemizi bir sonraki ay için yeniden planlıyoruz.

Sosyal yaşantımızda çok değişiklik yapmamamıza rağmen maddi anlamda daha planlı ve verimli günler geçiriyoruz.

■ Kitabınızla birlikte hayatımızda yeni karalar aldık ve güzel adımlar attık. Yolumuzu aydınlattığınız için teşekkür ederiz. Bursa’dan sevgiler. ● Saniye Seçil