Zomato’nun Gerçek Değeri Ne?
Büyük ses getiren IPO Hindistan’daki startuplar için yeni bir çağ başlatmadan önce çoğu kişinin aklında aynı soru vardı: Zomato’nun gerçek değeri nedir?
Kurumsal finans şirket değerlendirmesi alanında guru olarak
bilinen Prof. Aswath Damodaran’ın analizinden hareketle bu soruyu
yanıtlayabiliriz, ne dersiniz?
Zomato zarar yapan bir şirketken giderlerini kısarak 2020’deki
23.000.000 birimlik kaybını 2021’de 8.120.000 birime
düşürebilmiştir. İktisadi birimler açısından bu son derece dikkate
değer bir durum çünkü bu durum 30.5 birimlik kaybın sipariş başına
20.5 birimlik bir kazanca dönüştürülmesi anlamına geliyor. Eğer
Zomato yakaladığı bu momentumu Pandemi süresince ve sonrasında
sürdürebilseydi, bu trendin aynı şekilde devam etmesi
bekleniyordu.
Tıpkı Airbnb ve Uber’de olduğu gibi, Zomato’nun da networking avantajının olduğunu söylemek doğru olur. Daha fazla müşteri daha fazla teslimat, daha fazla teslimat daha fazla restaurant ve networkteki daha fazla restaurant daha fazla müşteri anlamına geliyor. Bu durum toplam satış anlamında Zomato’yu verimli bir döngüye soksa da karlılık anlamında aynı şeyi söylemek pek doğru olmaz.
Prof. Damodaran, Zomato’nun yakın gelecekte Hindistan’da var olan teslimat piyasasının %40’ına yayıldıktan sonra sonra büyümesinin duraklayacağını bekliyor. Bunun nedeni ise tam olarak restaurantlara ve müşterilere daha iyi fırsatlar sunan Amazon Eats vb. rakip yabancı şirketler ve Swiggy vb. lokal şirketler…
Ayrıca, Zomato’nun büyümesinin önemli bir kısmının şirket satın alımından kaynaklandığı söyleniyor. Zomato’nun Uber Eats’i almasının şirket için bir rahatlama imkânı ve daha iyi bir “satış/sermaye oranı” (şirketin sermayeyi gelire ne kadar başarılı dönüştürdüğünü gösteren oran) yaratmasını bekleniyor.
Bütün bu varsayımlar 10 yıllık öngörülen nakit akışının değerlemesini de oluşturmuştur, bu değer bugünün değerleri ile düşürüldüğünde yaklaşık 50 milyar ediyor. Bunu, vade (terminal) değerine (öngörülen periyodu aşan serbest nakit akışı) eklediğimizde ve bugünün değerleri ile düşürüldüğünde yaklaşık 220 milyar ediyor.
Bu satın alımlar ve piyasa değeri analizleri sonrasında ortaya çıkan, işletme aktiflerinin dönem boyu öngörülen değeri de bu hesaplamaya eklenir. Çıkan sonuç acil durum ve risk için ayrıca uygun hale getirilir. Bu, öz kaynak değerini gösterir. Yani, hissedarlara verilen miktar sonrasında miktarın hisse sayısına bölünmesi ile görülebilecek değeri… Bu da hisse başına 41 birim ediyor. (IPO’nun ihraç değeri ise 76 birimdi.)
Tabii ki, Prof. Damodaran varsayımlarının yanlış olabileceğini ve Zomato’nun milyonlarca kullanıcıyla farklı amaçları sahiplenip buna yönelik aksiyon alabileceğini kabul ediyor.
Kaynak: https://www.instagram.com/p/CR1qUbQnUVU/
İş Yerinde Y Kuşağı OlmakYazar Simon Sinek’in Y Kuşağı ile ilgili tespitleri ve çözüm önerileri: