Finans

Zam istemeden önce 4 şeye dikkat!

İşte çalışanların zam istemeden önce akıllarında tutmaları gereken dört şey:

Yaklaşık 1.000 Amerikalıyla anket yapan The Harris Poll'un 2019 raporuna göre, çalışanların %42'si 2020 için en iyi kariyer kararlarının zam almak olduğunu söyledi. Ancak kendinizi savunmak ve hak ettiğinizi istemek göz korkutucu olabilir.

Kariyerime satış müdürü olarak başlayıp 200 çalışanı olan bir şirketin CEO'su olduktan sonra, müzakere masasının her iki tarafında da bulundum. Bir lider olarak amacım, herkesin değerli olduğunu hissetmesini ve istediklerinin peşinden gitmeye teşvik edilmesini sağlamak. Ancak zam almaya yaklaşmak için akıllı stratejiler var ve çok az insan bunları düşünüyor.

İşte çalışanların zam istemeden önce akıllarında tutmaları gereken dört şey:

1. Zam istemek için 'doğru' bir zaman vardır

Zamanlama her şeydir. Standart performans değerlendirme süreci sırasında sormak idealdir. O zamana kadar şirket bütçesini gözden geçirecek ve hangi fonları yeniden tahsis etmesi gerektiğini anlamış olacaktır.

Ancak bazı istisnalar vardır. Belki ekibinizden biri yeni ayrıldı ve siz daha fazla sorumluluk aldınız. Ya da belki küçük bir girişimde size piyasa fiyatının altında ödeme yapılıyordu ve onlar çok kısa zaman önce önemli bir finansman sağladılar.

Böyle zamanlarda, maaşınızı artırma konusunda yöneticinize başvurmanız mantıklıdır.

2. Araştırmanızı yapın, sınırları anlayın

Elbette, hepimiz yılda 1 milyon dolar kazanmak isteriz, ancak piyasayı ve rolünüz için şirket normlarını açıkça anlarsanız müzakereniz daha başarılı olacaktır. 

Bir pazarlığa girmeden önce, iş sorumluluklarınıza ve yılların deneyimine sahip diğerlerinin ne kadar kazandığını görmek için PayScale ve Glassdoor gibi sitelerde biraz araştırma yapın.

“Bir adayın en sonunda geri gelip normalde verdiğimizden çok daha fazlasını istemesi tam bir hayal kırıklığı.” 

Bir süredir aynı şirkette çalışıyorsanız, geçmişte aldığınız zamları düşünün. Hiçbir zaman %5'ten fazla zam almadıysanız, kuruluş veya rolünüz içinde önemli bir değişiklik olmadıkça %10'luk bir artış istemek işe yaramayacaktır.

Şirketimde, görüşme sürecinde erken iletişim kurduğumuz belirli pozisyonlar için net maaş bantlarımız var. Bu nedenle, bir adayın en sonunda geri gelip normalde verdiğimizden çok daha fazlasını istemesi tam bir hayal kırıklığı. Bu, nadiren başarılı bir anlaşmaya yol açar.

3. Önce değerinizi kanıtlayın

Özgüven, en iyi aracınızdır, ancak egoist görünmekten kaçının. İnsanlar kendilerine inandıklarında ve eylemleriyle bunu desteklediklerinde, onları mutlu ve motive edebilmek için zam taleplerini karşılamaktan daha çok heyecan duyuyorum.

Şirkete kattığınız değerin kanıtı ile masaya geldiğinizden emin olun. Üretmesine yardımcı olduğunuz sonuçlar, çözülmesine yardımcı olduğunuz sorunlar ve katkıda bulunduğunuz gelir artırıcı fikirler nelerdir?

“Özgüven, en iyi aracınızdır, ancak egoist görünmekten kaçının.”

Benim için bu sadece niteliksel sonuçlarla ilgili değil. Şirket kültürümüzde iyimser bir oyuncu olmanız çok önemli. Ekibin etkili bir üyesi misiniz? Başkaları iş ahlakınızı veya tutumunuzu onaylıyor mu? Meslektaşlarınızdan veya yöneticilerinizden aldığınız parlak değerlendirmeleriniz veya notlarınız varsa, bunları kaydedin ve maaş görüşmenizde sunun.

4. Tonunuz, zam alıp almayacağınızı etkileyebilir

Bir müzakereye yaklaşmanın en kötü yolu "onlara karşı ben" zihniyetidir. Savunmaya geçip tayak dirediğinizde, şirkete fazla hareket alanı sağlamıyorsunuz.

İsteğinizin onlar için işe yaramayan bir yönü varsa, kesinlikle hayır almanız daha olasıdır. Ancak tartışmaya açıksanız, bir çözüm bulmak için birlikte çalışmak daha kolaydır.

Açık fikirli olmak, müzakere etmek istediğiniz şeyde yaratıcı olmak anlamına gelebilir. Örneğin bir maaş talebini karşılayamazsam karşılığında başka teşvikler sunabilirim. İnsanlarla yarı yolda tanışmaya istekli olduğunuzda, her iki tarafı da mutlu edecek bir uzlaşma bulmak için sizinle çalışmak istemeleri daha olasıdır.

Kara Goldin, sağlıklı bir yaşam tarzı markası olan Hint'in kurucusu ve CEO'su ve ilham verici girişimcilerle röportaj yaptığı "Kara Goldin ile Durdurulamaz" adlı podcast'inin sunucusu.

Spotify’ın CEO’su Kaç Milyar Dolar Kaybetti? Spotify'ın CEO'su Daniel Ek, dünyanın en popüler podcast'i aracılığıyla aşıyla ilgili dezenformasyona sebep olduğu yönündeki suçlamalar yüzünden bir girdabın ortasında.