Yeni Yıl İçin 5 Finansal Hedef
Yeni yıl, finansal hedefler belirlemek için harika bir zamandır. Mesela uzun vadeli hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olacak küçük gerçekçi hedefler belirleyin.
Yeni yıl, finansal hedefler belirlemek için harika bir zamandır.
Mesela uzun vadeli hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olacak küçük
gerçekçi hedefler belirleyin. Bir ev satın almak veya erken emekli
olmak gibi büyük bir hedefle başlamak ve ardından bu büyük hedefe
ulaşmak için yapmanız gerekenlere bakmak
isteyebilirsiniz. Hedefiniz ne olursa olsun, finansal
hedeflerinize ulaşmayı kolaylaştırmak için bir destek sistemi
kurmak akıllıca olacaktır. İlerlemenizi yıl boyunca periyodik
olarak ölçmek de önemlidir.
1. Bütçe Yapmakla
Başlayın
Bütçe finansal hedefe giden yolda yapacağınız en önemli şey. Çok para kazanan ancak paralarını iyi yönetemedikleri için maddi olarak mücadele eden birçok insan var. İlk kez yapıyorsanız, size zor gelebilir ancak bunun sizi durdurmasına izin vermemelisiniz.
Bütçenize Uygun Hedefler
- Aylık bir bütçe belirleyin ve yıl boyunca buna bağlı kalın
- Harcamalarınızı her ay belirli kategorilerde azaltın
- Eşinizle veya diğer aile üyelerinizle bütçe yapın
2. Borçlarınızdan Kurtulun
Borçtan kurtulmak finansal durumunuzu kontrol altına almak için bir başka önemli adımdır. Borcunuzdan kurtulmaya gerçekten odaklanarak, faiz olarak ödediğiniz tutarı azaltabilir ve başka bir yerde, örneğin yatırım portföyünüz gibi borç ödemelerine koyacağınız parayı kazanabilirsiniz veya daha büyük bir hedef için çalışabilirsiniz. İşe bir borç ödeme planı oluşturarak başlamalı, ardından tüm yıl boyunca ödeme planınıza bağlı kalmayı taahhüt etmelisiniz. Borçsuz olmak inanılmaz bir duygudur. Yapmak istediğiniz şeyleri yapmak için daha fazla özgürlüğünüz olur. Daha fazla iş esnekliği ve daha fazla gönül rahatlığı elde edersiniz. Bunun gerçekleşmesi için biraz fedakarlık gerekse de, çabaya değer.
Borçtan Kurtulma Hedefleri
- Bir borç ödeme planı oluşturun
- Borcu kapatmak için harcamaları azaltın
- Borcu ödemek için ek gelir oluşturun
3. Para Tasarrufuna Başlayın
Para biriktirmek, finansal başarının bir başka önemli anahtarıdır. Aylık gelirin en az %10’unu birikime ayırmak en idealidir. Unutmayın, ayda birkaç akşam yemeğini feda etmeniz uzun vadede işinize yarayabilir. Şimdi bir birikim alışkanlığı edinerek emeklilik yıllarınızda yapabileceklerinizin kapılarını açıyorsunuz. Birikim yapmanın yollarını bulmakta zorlanıyorsanız, bazı harcamalarınızı azaltarak başlayabilirsiniz.
Tasarruf Etmenize Yardımcı Olacak Hedefler
- Dışarıdan yemeyi bırakın
- Market faturanızı azaltın
- Yardımcı programlardan tasarruf etmenin yollarını bulun
- Aylık tasarruf hedefi belirleyin
- Küçük kısa vadeli finansal hedeflerle başlayın ve daha büyük hedeflerle çalışın
4. Para ve Finans Hakkında Bilgi Edinin
Bu konular hakkında bilgi sahibi olmak, paranızı nasıl başarılı bir şekilde yöneteceğinizi öğrenmenizi sağlar. Bunu çevrimiçi araştırma yaparak, finansal kitaplar okuyarak veya güvendiğiniz aile üyeleriyle konuşarak yapabilirsiniz. Ayda en az bir derinlemesine kaynak okumak için bir hedef belirleyin; bir kitap veya dergi, belirli bir finansal konu alanına ilişkin çok daha fazla fikir verecektir.
Para Konularını Öğrenmenize Yardımcı Olacak Hedefler
- Paradurumu'nu takip edin
- Moneye’yi indirin
5. Yatırıma Başlayın
Yatırım yapmak, paranızı çok daha hızlı bir oranda büyütmenizi sağlar. Birçok insan kendi başına başarılı bir şekilde para yatırır, ancak yeni başlıyorsanız, hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olacak bir uzman bulmayı düşünebilirsiniz. İyi bir finansal planlamacı, size finansal ve yaşam hedefleriniz hakkında sorular soracak ve ardından bunlara nasıl ulaşacağınız konusunda önerilerde bulunacaktır. Mevcut piyasa koşulları nedeniyle yatırım yapmaktan çekiniyorsanız veya piyasaların nasıl çalıştığını anlamıyorsanız, işin uzmanı, bankacına danışabilirsin. Yatırım yapmanın risklerini ve faydalarını anlamanıza yardımcı olacak ve risk söz konusu olduğunda mevcut konfor seviyenize uygun yatırımlar bulmanıza yardımcı olacaktır.
Yatırıma Başlamanıza Yardımcı Olacak Hedefler
- Risk karakterine ve değerlerine uygun olan yatırım araçlarını araştırın.
- Eş dost tavsiyesiyle yatırım yapmayın
- Bir uzman bulun
- Her ay belirli miktar koymak için hedef koyun