Finans

Yazılımcı nasıl olunur?

Yazılımcılık, bilgisayar ve diğer pek çok elektronik ürünün çalışma sistemini oluşturan programları kodlarla oluşturmaya denir. Peki yazılımcı nasıl olunur? Yazılımcı olmak için hangi bölümü okuma gerekir? Yazılımcı olmak zor mudur? Yazılımcılıkla ilgili tüm detaylar haberimizde...

Yazılımcı olmanın ilk ve en önemli adımı lise ve yükseköğretimde yazılımcılık alanını seçerek, akademik olarak ilerlemektir.  Genellikle bilgisayar ve haricinde pek çok elektronik ürünün programlanmasıyla ilgilenen yazılımcılar üniversitede bölümlerini, ileride yapacakları işlere göre seçerler.

Üniversitelerin yazılımla ilgili bölümlerinden mezun olmayan kişiler de yazılım ve programla alakalı çeşitli kurslara gidip, sertifikalar alarak kendilerini geliştirirler.

Yazılımcı Olmak İçin Hangi Bölümü Okumak Gerekir?

  1. Bilgisayar Mühendisliği: Yazılım alanında en kapsamlı bölümdür. Çalışma olanakları çok fazladır. Donanım ve yazılım alanında var olan algoritmik süreçlerin uygulamalarını içerir.
  2. Yazılım Mühendisliği:  Programlama dillerini kullanarak yazılım meydana getirirler. Kullanıcının ihtiyaçları doğrultusunda yazılım ihtiyaçlarını karşılayarak, incelemeler yaparlar. Bilgisayar mühendisliğiyle yazılım mühendisliği arasındaki fark; bilgisayar mühendisliğinde, donanımda incelenmektedir. Yazılım mühendisliği ise sadece yazılım ile ilgilidir.
  3. Mekatronik Mühendisliği: Kısaca akıllı makinelerin faydalı ve ergonomik ürünler üretmesi için ortaya çıkan bu bölüm,  Makine Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği ve Bilgisayar Mühendisliğinin birleşimiyle meydana gelmiştir.
  4. Yönetim Bilişim Sistemleri: Bu alan insan, teknoloji ve sistem teorisi yanında bilgi yönetimine de ağırlık verir.
  5. Bilgisayar Programcılığı: Bu bölüm 2 yıllıktır. Yazılımcı olmak isteyen öğrenciler bu bölümle kendini geliştirerek, Dikey Geçiş Sınavı’yla (DGS)  mühendislik bölümüne geçiş yapabilirler.

Yazılımcı Olmak Zor mu?

Her işin zorluğu olduğu gibi yazılımcı olmak da epey zordur. Çok fazla çaba gerektiren, isteyerek ve severek yapılması gereken bir meslektir.

Yazılımcı olmanın yaşı olmadığı gibi, üniversitelerde yazılım ile ilgili bölümlerden mezun olmayan pek çok kişi günümüzde kurs eğitimleriyle, yazılımcı olabilmişlerdir.

Yazılımcı Ne İş Yapar?

Yazılım sektörü, içerisinde web tasarım, mobil geliştirme, yapay zeka, siber güvenlik gibi bir çok alt alanı kapsar. Bu alanlar kendi içerisinde farklı meslekleri bulundurur.  Ancak yazılım mühendisliği mesleği, sektörün öne çıkan pozisyonudur.  Yazılım mühendisleri, genel olarak bilgisayar bilimi yazılım kısmını inceleyerek kod yazar ve bu kodlarla uygulama/program geliştirir.

Genel tanımıyla yazılımcılar,  çalıştığı yerin uzmanlık alanına göre sorumluluklarını yerine getirir. Örneğin; ön yüz geliştirici (front-end developer), web sitesinin tüm ön yüz tasarımını yapar. Javascript, CCS, HTML gibi programlarla kullanıcı deneyimlerinin tasarımı yapar.

Yazılımcılar hangi alanlarda çalışabilir?

  • İletişim Reklam Ajansları
  • Siber Güvenlik Kurumları
  • Teknoloji Ar-GE firmaları
  • Otomotiv Firmaları
  • Kamu Kurum ve Kuruluşları
  • Eğitim Kurumları

Yazılım Mühendisinin Görevleri

Yazılımcıların çalışabileceği alanları sıraladık. Peki yazılım mühendisinin görevleri nelerdir?

  • Yazılım analizleri yapmak.
  • Web, mobil, masaüstü projeler üretmek.
  • Yazılım ve uygulamaların bakımlarını yapmak. Sorunlara çözüm üretmek.
  • Simülasyon-oyun geliştirmek.
  • Gereksinime göre yazılım geliştirmek, yazılımları düzeltmek.

 Yazılımcılar Ne Kadar Maaş Alır?

Yazılımcıların belirli bir maaşları yoktur. Bazı kriterlere göre maaşlar değişmektedir. Bu kriterler yazılımcının okuduğu bölüm, yazılımcının deneyimi, çalıştığı kurum vs. olarak sıralanabilir. Ancak bunlar içerisinde en önemli etken yazılımcının deneyimidir.  

Ortalama olarak yazılım uzmanı maaşlarına bakıldığında, kıdemli bir yazılım uzmanı günümüzde 40.000-45.000₺; iş tecrübesi daha az olan, mesleğe yeni başlayan yazılımcılar ise ortalama 20.00-25.000 ₺  maaş almaktadır.

Danışmanlık merkezi nasıl açılır? Danışmanlık şirketi açma şartları neler?Danışmanlık merkezi açmak, işinde uzman olan, belirli bir alanda yeterli bilgi seviyesinde olan girişimcilerin tercih ettiği bir kariyer planıdır. Peki danışmanlık şirketi açma şartları nelerdir? Danışmanlık merkezi açmak için hangi belgeler gereklidir?