Finans

Tutumlu olmakla cimrilik arasındaki farklar nelerdir?

Tutumluluk ve cimrilik denince akıllara para biriktirmek isteyen bir kişi gelse de bu iki kelimenin anlamı birbirinden çok farklıdır. İşte bir insanı tutumlu veya cimri yapan şeyler.

TUTUMLU OLMAK NE ANLAMA GELİYOR?

Tutumlu bir kişi, bir ürünün, hizmetin maliyetini ve kalitesini önemserken aynı zamanda ona  değer veren kişidir. Bu bir denge oyunu. Tutumlu insanlar bilinçli harcama yaparlar. Bilinçli tüketici olmak, sahip olduklarınızı doğru kullanmak, harcarken çevre baskısında kalmamak, size ait olmayan paraları harcayıp kredi kartlarına borçlanmamak anlamına gelir. Tutumlu kişiler ayaklarını yorgana göre uzatır, finansal hedefleri vardır. Bu hedeflere ulaşmak için harcamalarını planlarlar, bütçe yaparlar, değeri artacak şeyler için borçlanırlar. 

BUNLAR TUTUMLU OLDUĞUNUZU GÖSTERİR: 

  • Satın almak istediğiniz ürün için seçenekleri araştırıyorsanız. 
  • Sizin için istek mi ihtiyaç mı olduğuna karar veriyorsanız. 
  • Fiyat ve performans karşılaştırması yapıyorsanız. 
  • Bütçenize uyup uymadığını kontrol ediyorsanız.
  • Yaşam tarzınızdan ödün vermeden para biriktirmenin yollarını buluyorsanız.
  • Paradan tasarruf etmek için mobilyalarınızda, kıyafetlerinizde geri dönüşüm yapıyorsanız. 

CİMRİ OLMAK NE ANLAMA GELİYOR?

Cimri bir kişi, her zaman en düşük maliyetli ürünü satın almak isteyen kişidir. Ürünün kalitesi, ne kadar dayanacağı, işini ne kadar iyi yapacağı onlar için önemli olmaz, sadece en ucuz alternatifi tercih ederler.

Cimri bir kişi cömert olmaz. Örneğin, çevresiyle yemeğini paylaşmak istemez, yakın bir arkadaşı borç istediğinde ona yardımcı olmaz ya da arkadaş grubu olarak yemeğe çıkıldığında sadece kendi payını öder. 

BU GİBİ DURUMLAR CİMRİ OLDUĞUNUZU GÖSTERİR: 

  • Ürünün kalitesine değil sadece fiyatına bakıyorsanız. 
  • Ne kadar az harcadığınızla övünüyorsanız. 
  • Bazen sadece indirimde olduğu için bir şeyler alıyorsanız.
  • Para harcamaktan nefret ediyorsanız. 
  • Bağış yapma konusunda isteksizseniz.  

Tasarruf, birikim yapmak ve gelecekteki harcamaları planlamak akıllıcadır, ancak yeterince para harcamamak gerçek bir endişe nedeni olabilir.

Tutumlu olmak (parayı dikkatli ve akıllıca yönetmek) ile cimri olmak (para vermeyi veya harcamayı sevmemek) arasında fark vardır.

Cimrilik, parayla ilgili genel bir güvensizlik gibi daha büyük bir sorunu vurgulayabilir. Cimri finansal davranış genellikle kaygı, depresyon veya travmanın bir sonucudur. Bilinen bir para bozukluğu olan aşırı tutumluluk, Obsesif-Kompulsif Kişilik Bozukluğunun bir belirtisi olabilir.

Pittsburgh Üniversitesi Tıp Merkezi'nde bir psikiyatrist olan Robert Hudak, bir makalesinde şu sözleri aktarıyor:

"Cimrilik ilişkilerinizi ve yaşam kalitenizi olumsuz etkiler çünkü eğlenceye, rahatlamaya zaman ya da para harcayamazsınız."

Yazar Dr. Brad Klontz'a göre, bunun bir kişinin ilişkileri ve işi ile zihinsel ve finansal sağlıkları üzerinde belirgin bir etkisi olabilir. Takıntılı birikimciler asla yeterince sahip olmadıklarını hissedebilirler. Aşırı zengin olmak ve bundan asla zevk alamamak mümkündür.

YETERİNCE PARA HARCIYOR MUSUNUZ?

Zor kazanılan parayı hayatınızın tadını çıkarmak ve iyileştirmek için kullanmak mutluluk ve memnuniyet sağlar.

Tatile gitmek, bağış yapmak, hayatınızı kolaylaştıracak veya daha eğlenceli hale getirmek için eşyalar satın almak sorun değildir. Önemli olan bunları dengede yapmak. 

SUÇLULUĞA GEREK YOK

Cimri, bencil ve mutsuz olmadan harcamalarınızı takip etmek ve gelecek için birikim yapmak mümkün. Finansal ve duygusal cömertliğin birçok olumlu yönü vardır. Ancak cimri olmak sizi birçok yönden olumsuz etkileyebilir. Çok fazla harcamak ile yeterince harcamamak arasında hassas bir denge olsa da, finansal davranışlarınızın günlük yaşamınıza fayda sağlayıp sağlamadığının farkında olmak önemlidir.

Aşırı harcamalara karşı kendinizi savunmanız mümkün!Bazı durumların harcama dürtünüzü harekete geçirdiğini biliyor muydunuz? Hangi durumların ne şekilde bunu yaptığını bilseniz aşırı harcamalara karşı kendinizi savunmanız da daha kolay olmaz mıydı :) Kendinize uygun olanları bulun, tavsiyelerini okuyun, kendinize özel savunma planınızı geliştirin