Finans

SPK’dan Kripto Borsasına Sıkı Denetim: 108 Siteye Erişim Engeli Geldi!

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) sıkı denetimleri kapsamında Türkiye’de izni olmadan hizmet sunmayı sürdüren 50’den fazla kripto para borsasının internet sitesine erişim engeli getirdi. İşte detaylar...

SPK tarafından alınan kararda Türkiye’de izni olmadan hizmet sunmayı sürdüren 50’den fazla kripto para borsasının internet sitesine erişim engeli geldiği bilgisi yer alırken, konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Ankara Barosu Sermaye Piyasası ve Finans Hukuku Kurulu Başkanı Avukat Burak Mercan, önemli değerlendirmede bulundu.

SPK’dan Sıkı Denetim!

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) yayımladığı haftalık bültenle faaliyet izni olmayan kripto para borsalarına erişim engeli kararı aldığını açıkladı. Bültende, Türkiye'de yerleşik kişilere yönelik internet aracılığıyla izinsiz kripto varlık hizmet sağlayıcılığı faaliyetinde bulundukları tespit edilen ve yurt dışında kaldıraçlı işlem gerçekleştirdikleri belirlenen internet sitelerine Sermaye Piyasası Kanunu'nun ilgili maddeleri uyarınca gerekli hukuki işlemlerin yapılmasına karar verildiği vurgulandı. Bu gerekçelere göre de 108 internet sitesine erişim engeli getirildiği bilgisine ulaşılırken, bu sitelerin 50'den fazlasını kripto para borsaları oluşturduğu gözlemlendi.

Erişim Engeli Neden Geldi?

Yurt dışında yerleşik bazı borsaların hala Türkçe dil desteği sunduğunu, Türkiye'de yerleşik kişilere yönelik reklam ve tanıtım faaliyetlerinde bulunduğuna dikkat çeken Ankara Barosu Sermaye Piyasası ve Finans Hukuku Kurulu Başkanı Avukat Burak Mercan, SPK tarafından birçok kripto para borsasına erişim engeli kararı alınmasının nedeni şu şekilde açıkladı!

SPK'nin almış olduğu kararların, ülkemizde kripto varlık piyasasının güvenilir ve şeffaf hale gelmesini sağladığını vurgulayan Mercan, söz konusu kararın yatırımcıları koruma amacını taşıdığını belirtti.

Mercan “Ülkemizde kripto varlık borsalarına ilişkin mevzuat çalışmaları devam ediyor. Bu çalışmaların son bulmasıyla birlikte birçok kripto varlık borsasının faaliyetlerini durduracağını veya düzenlemelerinin gerekeceğini bekliyoruz."

SPK verilerinden elde edilen bilgilere göre, kripto varlık hizmet sağlayıcısı olarak faaliyet gösterdiklerini beyan eden 77 şirket bulunmakta. Ancak kripto varlık hizmet sağlayıcılığı faaliyetine devam etmeyeceklerini bildiren 14 şirket ile başvurusu işlemden kaldırılan ve başvurusu işleme alınmayan 64 şirket yer almakta. SPK kararlarına göre de bir kripto varlık hizmet sağlayıcısının "faaliyette bulunanlar" listesinde yer alması, ilgili mevzuat uyarınca Kurulca yetkilendirildiği anlamına taşımıyor. Kuruluşların ikincil mevzuatın yürürlüğe girmesini takiben yetkilendirme için de ayrıca başvuru yapması gerekmekte.