Finans

Sosyal Medyada Aşırı Harcama Yapma Dürtünüzü Nasıl Frenleyebilirsiniz?

Instagram'da veya başka herhangi bir sosyal medya platformunda gezinmek ve size kaçırdığınız her şeyi gösteren bir gönderiden kaçmak bazen zor olabiliyor. Ve sadece akışınızda görünen reklamlar değil, tanıdığınız insanlar veya takip ettiğiniz bloggerlar da harcama yapmanıza neden olabilir.

Instagram'da veya başka herhangi bir sosyal medya platformunda gezinmek ve size kaçırdığınız her şeyi gösteren bir gönderiden kaçmak bazen zor olabiliyor. Ve sadece akışınızda görünen reklamlar değil, tanıdığınız insanlar veya takip ettiğiniz bloggerlar da harcama yapmanıza neden olabilir. 

Muhtemelen birçok kişi gibi siz de sosyal medya paylaşımlarından etkileniyor, sahip olma arzusu içine giriyorsunuz. Ayrıca bu FOMO duygusu (Bir kişinin sosyal etkileşim fırsatını, yeni bir deneyimi, unutulmaz bir olayı veya karlı bir yatırımı kaçırabileceği endişelerine yol açabilecek pişmanlık korkusu) aşırı harcama yapmanıza neden olabilir. Aslında, Y kuşağının neredeyse yarısı, karşılayamayacakları parayı arkadaşlarıyla yaşadıkları deneyimlere harcıyor.

Peki, sosyal medyada FOMO nedeniyle fazla harcamayı durdurmak için ne yapabilirsiniz? İşte harcama dürtüsünü frenlemenize yardımcı olacak dört ipucu. 

1.Akışınızı düzenleyin

Takip ettiğiniz kişilerle denge kurmanın zamanı geldi. Ünlüleri veya sizi buna yönlendiren hesapları takip etmek eğlenceli olsa da başka hedefler belirleyin.

Sizi daha fazla harcama ihtiyacı hissettirmeden, kendinizi iyi hissettiren hesaplar bulun. Mesela; yemek yapmayı sever misiniz? Bu hobiyi geliştirmenize yardımcı olacak birçok sosyal medya hesabı var.

2. Kendinize bunun bir algı operasyonu olduğunu hatırlatın

Her zaman yeni bir gezi, yeni bir çanta veya destansı bir brunch hakkında paylaşımlarda bulunan arkadaşlarınızı tanıyor musunuz? Bu onların hayatının küçük bir parçası. Tabii ki sabah işe gidişi ya da öğle yemeğinde yediği kötü yemek hakkında paylaşım yapmayacaklar. Bu onun hayatını kıskanmaya başladığınızda kendinize hatırlatmanız gereken önemli bir şey. Yaptıkları tüm paylaşımlar onların gerçekliği değil. Birinin harcama yaptığını görmek çok kolay. Ancak birikimlerini görmek çok zor.

3. Neye değer verdiğinizi hatırlayın

Sosyal medya ile sürekli olarak bilgi alıyorsunuz. Bazen farkında olmadan başkalarının yaptıklarına ve paylaştığı şeylere o kadar kapılıyorsunuz ki sizi en çok neyin mutlu ettiğini unutuyorsunuz. 

Bir dahaki sefere yeni bir kıyafet giyen, harika bir araba kullanan veya tatile giden birini gördüğünüzde kıskançlık sancıları hissetmeye başladığınızda, bir adım geri atın. Neye değer verdiğinizi ve sizi gerçekten neyin mutlu ettiğini düşünün. Belki de ev sahipliği yaptığınız bir akşam yemeği ya da bir arkadaşınızla kanepenizde patlamış mısır yiyip, Netflix'te geçirdiğiniz geceydi. Ya da cumartesi sabahı parkta yaptığınız harika bir yürüyüş olabilir. Belki bunların hiçbiri sosyal medyada bu kadar harika görünmezdi, ama kesinlikle harika hissettirdiler. 

4. Uygulamalarınıza ara verin

Sosyal medya uygulamalarına ne kadar zaman harcıyorsunuz? Belki düşündüğünden daha fazla. Kullanım saatlerinizi telefonunuz size kolayca söyleyebilir. Telefon verilerinizi, ayarlarınızın Ekran Süresi bölümünü kontrol ederek bulabilirsiniz. Bu uygulamalarda çok fazla zaman harcıyorsanız ve bunlar para durumunuza zarar veriyorsa, ara vermenin veya kullanımınızı azaltmanın zamanı gelmiş olabilir. 

Kendinizi düşünmeden telefonunuza uzanırken buluyorsanız, iyi bir kitap indirin ve birkaç sayfa okumayı alışkanlık haline getirin. Bunlar da başarısız olursa, uygulamalarınızı silin. Bu hesapları her zaman yeniden kurabilirsiniz.

Sosyal medya, arkadaşlarla güncel kalmanın harika bir yolu olabilir. Ancak sosyal medyada gördüğünüz yaşam tarzının sizi daha fazla harcamaya ve daha az tasarruf etmeye yönlendirmesine izin vermeyin. Ve unutmayın: Mutluluğunuz sosyal medyada gördüklerinizden çok daha önemli.

Ünlü Komedyen Cem Yılmaz Çizimleriyle NFT Dünyasına GirdiNFT satışı yapan ünlüler arasına Cem Yılmaz da dahil oldu.