Finans

Senet imzalarken nelere dikkat edilmeli?

Senetle alışveriş yapılıyorsa senet doldurma ticari ilişkilerde oldukça önemlidir. Senet nasıl doldurulur sorusunun yanıtı da senet imzalarken nelere dikkat edilmesi gerektiğinde gizlidir.

DÜZENLEME TARİHİ VE İMZA

Kambiyo senetleri kanunda poliçe, bono ve çek olmak üzere sınırlı olarak sayılmıştır. Senet de bu sınırlı araçlardan biri olup borç ilişkilerinde sıkça kullanılır.  Senede ilişkin bir icra takibi yapılırken ilk olarak bakılması gereken senedin kambiyo vasfına haiz olup olmadığıdır.

Bir senet, öncelikle bono veya emre yazılı senet kelimesini, kayıtsız ve şartsız belirli bir bedeli ödeme vaadini ve senedin düzenlenme tarihini ile imzayı içermelidir.

VADESİ YOKSA HEMEN İŞLEME ALINABİLİR

Senedin vadesi, ödeme yeri ve düzenleme yeri ise kanunen esaslı olmayan şekil şartlarıdır. Yani bu hususların eksikliği senedi geçersiz kılmaz. Vadesi olmayan bir senet, görüldüğünde ödenmesi şart olan senet sayılır.

Rakamla ve yazıyla farklı vade içeren senetler ise batıldır (hukuken geçersizdir). Farklı bedel içermesi durumunda, yazıyla olan miktar dikkate alınır.

Senette düzenleme yeri ve ödeme yeri yazılı değil ise borçlunun adının yanında yazılı olduğu adres düzenleme yeri ve ödeme yeri sayılır. 

ZAMANAŞIMI SÜRESİ 3 YIL

Senede ayrıca faiz, yetkili mahkeme, malen – nakden kaydı eklenebilir.  Malen ve nakden ifadesi senedin ne karşılığında verildiği anlamını taşır. Olası bir yargı durumunda ispat açısından önemlidir.

Ticaret Kanunu’na göre senet alacaklısı(hamil), ödememe protestosu düzenlemez ise borçlulara müracaat hakkını elde edemez. Senette keşideciye karşı zamanaşımı vadeden itibaren 3 yıldır.

SENET NASIL DOLDURULUR?

  • Senedi, borçlu olan taraf kendi el yazısıyla düzenlemelidir.
  • Senede imza atılmadan mutlaka iki taraf da okumalıdır.
  • Senet imzalandıktan sonra borçlu olan mutlaka fotokopisini almalıdır.
  • Eğer senede dair ayrıca hazırlanmış bir sözleşme varsa her nüshasından birer tane taraflarda bulunmalıdır.
  • Senet ödendiğinde özellikle imza kısmı oradan yırtılıp atılmalı,
  • Üzerine bedeli ödenmiş, tahsil edilmiştir kaydı düşülmeli;
  • Mümkünse şu tarihli şu tutarlı senede ilişkin hazırlanan diye not düşülerek makbuz alınmalıdır.
  • Ödense bile senet bir süre muhafaza edilmeli, ileride doğabilecek anlaşmazlık sahte senet olaylarına karşı önlem alınmalıdır.
  • Boş senede kesinlikle imza atılmamalıdır.
Bu adımlarla finansal kaygıları yenmeniz çok kolayHerkesin para karakteri birbirinden farklı. Bazıları para konusunda rahattır, bazılar endişeli. Siz o ‘endişeli’ gruba dahilseniz ve bunu aşmak istiyorsanız bu yazı tam da size göre.