Finans

Satın almadan önce mutlaka bu soruları cevaplayın!

Basit karar gibi görünse de bir satın alma işleminin o maliyete değip değmeyeceğine karar vermek aslında oldukça karmaşık olabilir. Yeni bir bisikletin, bir çift ayakkabının veya bir konser biletinin değerini nasıl ölçersiniz?

Basit karar gibi görünse de bir satın alma işleminin o maliyete değip değmeyeceğine karar vermek aslında oldukça karmaşık olabilir. Yeni bir bisikletin, bir çift ayakkabının veya bir konser biletinin değerini nasıl ölçersiniz? Herhangi bir isteğe bağlı harcamanın gerçekten buna değdiğinden nasıl emin olabiliriz?

Bu sorulara cevap arıyorsanız, “Buna Değer” denklemini öğrenmek ilginizi çekebilir.  

Satın Almaya Değer mi?

Büyük bir satın alma işlemi yapmadan önce, öğenin bu parayı kazanmak için harcayacağı zamana değip değmediğini düşünün. Örneğin yeni iPhone modelini almak istediğinizi varsayalım. İş yerindeki saatlik ücretinizi hesaplayın. Ardından o iPhone'u ödemeye yetecek kadar kazanmanız için kaç saatinizi vereceğinizi… Yani bu durumda, telefonun o kadar çalışmaya değip değmediğini görürsünüz. Cevap, yeni bir telefon almak için ne kadar beklediğinize ve işinizi ne kadar sevdiğinize bağlı olabilir.

Bu hesaplamayı hem büyük hem de küçük alımlar için kullanabilirsiniz.

Satın Alma Bana Zaman Kazandıracak mı?

Para harcamanın en güzel taraflarından biri size zaman yaratmasıdır. Bu, çimleri biçmesi, evi temizlemesi ve yiyecek teslim etmesi için başka birine ödeme yapmayı içerir. Zaman ayırmak, özellikle o zamanı sevdiğiniz bir şey yaparak, örneğin arkadaşlarınızla takılarak, film izleyerek ya da sadece evcil hayvanınızla rahatlamak gibi kullanabilirseniz, para harcamak işinize yarayabilir.

Bu süre zarfında da çalışabilir ve nihayetinde görevi dış kaynak kullanmak için harcadığınızdan daha fazla para kazanabilirsiniz. 

Satın Alma Bana Ne Verecek?

Satın aldığımız her ürün fayda sağlamak zorunda değil. Bir şeyler satın almak keyifli çünkü bizi bir şekilde daha mutlu edeceklerini düşünüyoruz.

Gerekli olmayan bir satın alma işlemini düşünürken, kendinize ürünün size iyi gelip gelmediğini sorun. Bir elbise giydiğinizde sizi mutlu ediyorsa onu alın. Ama sadece %50 indirimli olduğu için alıyorsanız, onu rafa geri koyun. 

Satın Alma Yaşam Kalitemi Artıracak mı?

Fiziksel ve zihinsel sağlığınız için çok fazla mı harcıyorsunuz? Bu harcamalar bütçenizin çok büyük bir bölümünü kaplasa da fiyatına değer. Terapi veya spor salonu üyeliği için ödeme yapmak size doğrudan para kazandırmayabilir, ancak daha değerli bir şeye, sağlıklı bir geleceğe yatırım yapmış olursunuz.

Duygularımı Hissetmemek İçin mi Alıyorum?

Kendinizi kötü hissettiğinizde, mutlu olmak çin alışverişe gidilir. Ama deneyimlerimize göre, perakende terapisi geçici bir tedavidir. Alışverişin modası geçtiğinde, genellikle daha kötü bir şey başlar: alıcının pişmanlığı. Şimdi gerçekten istemediğiniz veya ihtiyaç duymadığınız bir şeye para harcadığınız için daha da kötü hissediyorsunuz.

Bir şey satın almadan önce, kendinizi daha iyi hissetmek için mi yoksa hislerinizden kaçmak için mi para harcadığınızı kendinize sorun. Eğer öyleyseniz, bunun yerine daha değerli bir şey yapmayı düşünün. Bu, bir arkadaşınızı aramak, köpeğinizi gezdirmek veya en sevdiğiniz TV şovunun bir bölümünü izlemek olabilir.

Harcamalarınızı Nasıl Takip Etmelisiniz? Kendinizi finansal sağlığa hazırlamak için yapabileceğiniz en önemli şey, harcamalarınızı takip etmek. Bu, yalnızca kira, ipotek, kamu hizmetleri ve diğer kredi ödemeleri gibi büyük bilet kalemleriniz değil, HER ŞEYİ takip etmek anlamına gelir.