Finans

Rahat yaşamak için ne kadar kazanmalıyız?

“Para mutluluğu satın almaz” diye bir klişe var ama veriler yıllardır bize paranın mutluluğu satın alabileceğini gösteriyor.

Princeton Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma, duygusal refah ve gelir arasında 75.000 dolara kadar bir ilişki buldu. Araştırmaya göre, bir kişinin yıllık geliri 75.000 dolara ulaştıktan sonra daha mutlu olmadığı açıklanmıştı. Yeni bir çalışma ise, mutluluğun gelirle birlikte artmaya devam ettiğini savunarak 75.000 dolarlık ilişkiyi sorguluyor. Gelir arttıkça mutluluğun 75.000 dolar sınırının ötesinde artmaya devam ettiği açıklandı.

Daha yüksek bir gelirin sizi mutlu edip edemeyeceğini, mutluluğu etkileyen diğer faktörleri ve mutluluğunuzu artırmak için gelirinizi nasıl artıracağınıza bakalım.

Paranın mutluluk üzerindeki etkisi, yaşadığınız yer ve yerel yaşam maliyeti de dahil olmak üzere diğer faktörlere bağlıdır. Mutluluk ayrıca kişisel ilişkilerden, sağlıktan, güvenlikten ve daha birçok bileşen sayesinde hissedilir. Yatırımlarınız sayesinde elde ettiğiniz pasif gelirle mutluluğunuzu da artırabilirsiniz.

PARA SİZİ MUTLU EDER Mİ?

Bir mağazaya girip mutluluk satın alamayacağınız doğru olsa da, yapılan bir araştırma para ve mutluluk arasında bir ilişki buldu. Daniel Kahneman ve Angus Deaton'ın çalışması, duygusal refah (bir bireyin günlük deneyiminin duygusal kalitesi) ve yaşam deneyimi (insanların yaşamları hakkındaki düşünceleri) ile ilgili 1000 kişilik araştırmadan sonuçlar gösterdi. İkili, duygusal refahın ve yaşam deneyiminin mutlulukla bağlantılı olduğunu, ancak yalnızca bir noktaya kadar olduğunu ve duygusal refahın yalnızca yıllık gelirle birlikte yaklaşık 75.000 dolara kadar arttığını buldu.

Pennsylvania Üniversitesi'nden Matthew Killingsworth, daha yüksek gelir elde eden kişilerin her gün daha iyi hissettiklerini ve genel olarak yaşamdan daha fazla memnuniyet duyduklarını buldu.

Dünya çapındaki gelir ve mutluluğa odaklanan diğer çalışmalar ilginç içgörüler sağlıyor. 1,7 milyon kişiden oluşan 2018 küresel bir örnekleme, yazarların “gelir doygunluğu” dediği şeyin yaşam memnuniyeti için 95.000 dolarda gerçekleştiğini buldu. Bununla birlikte, bu doygunluk dünyanın daha zengin bölgelerinde daha sonra ortaya çıkıyor ve 95.000 doların üzerindeki gelirler, dünyanın bazı bölgelerinde hala daha düşük yaşam değerlendirmeleriyle ilişkilendirildi. Duygusal refah için yaklaşık 60.000-75.000 dolar arasındaki gelir yeterliydi.

Ancak para farklı şekillerde bazı insanlar için diğerlerinden daha önemli olabilir. Örneğin, 2021 araştırması, para ve başarıyı eşitleyen insanlar için gelir ve refah arasında daha farklı bir ilişki buldu. Bu insanlar için, daha fazla deneyimli refah ile ilişkili bir gelir düzeyi yoktu. 

Gelir, mutluluğu en azından bir noktaya kadar etkiler ve bazı insanlar için daha fazla kazanmak, refahı ve yaşam memnuniyetini artırabilir. Ancak, mutluluğu etkileyen tek faktör gelir değildir ve aynı miktarda gelir herkesin mutluluğunu aynı şekilde etkilemeyecektir. Birkaç şey hala net değil. Diğer faktörlere kıyasla paranın mutluluk için ne kadar önemli olduğunu kesin olarak bilmiyoruz ve mutlu olmak için ne kadar paraya ihtiyacınız olduğunu bilmiyoruz.

Princeton Üniversitesi araştırması doğruysa ve gelirin mutluluğu nasıl artırabileceğinin bir sınırı varsa, sınır her yerde aynı olmayacaktır. Şehirlere, ülkelere göre farklılık gösterecektir. 

MUTLULUĞU ETKİLEYEN DİĞER FAKTÖRLER

Diğer çalışmalar, depresyon riskini artıran yoksullukla bağlantılı faktörlerin önlenmesinde paranın oynayabileceği rolü inceledi.

Örneğin, mutluluktan önce ‘Maslow'un İhtiyaçlar Hiyerarşisi’nin yerine getirilmesi gerektiğine dikkat çekildi Bu ihtiyaçlar yiyecek, barınma ve giyim gibi temel fiziksel ihtiyaçlarla başlar. Bunun üzerinde istihdam ve güvenlik vardır. Hiyerarşinin sosyal yaşam düzeyi sevgi, dostluk ve aidiyet içerir. Dördüncü hiyerarşinin saygınlık düzeyi, öz değeri içerir. Hiyerarşinin en üst seviyesi kendini gerçekleştirme veya içsel tatmindir.

Gelir ve mutluluk arasında doğrudan bir ilişki varsa, o zaman belki bir kişi, ister işte zam isteyerek, ister bir ek iş yaparak daha fazla para kazanarak mutluluğu artırabilir. Ancak uzun vadede daha fazlasını kazanmanın en iyi yollarından biri yatırım yapmak ve pasif gelir yaratmaktır. Bugün ne kadar çok yatırım yaparsanız, rahat yaşamak için o kadar iyi bir gelecek inşa edersiniz.

Bazı araştırmalar, mutluluk için birçok faktörün iç içe olduğunu söylüyor. Örneğin, gelir ve mutluluk arasındaki ilişkiyi araştıran Princeton araştırması, düşük bir gelire sahip olmanın, boşanma ve yalnızlık gibi zaten mutsuz olan durumların ve astım veya baş ağrısı gibi sağlık sorunlarının etkisini daha da kötüleştirdiğini buldu. Mutluluğu etkileyen para, diğer faktörlerin etkilerini şiddetlendirebilir.

Para sadece mutluluğu etkilemekle kalmaz, aynı zamanda mutluluğumuzu ne kadar başka şeylerin etkilediğinin altında yatan bir faktör olabilir. Bu, yatırımlar ve diğer stratejiler yoluyla gelirinizi artırmanın duygusal refahı artırabileceğini düşündürmektedir.

RAHAT YAŞAMAK İÇİN NE KADAR PARAYA İHTİYACIM VAR?

Geçinmeniz veya rahat yaşamak için ihtiyacınız olan miktar, nerede yaşadığınıza ve diğer faktörlere bağlıdır. Aile büyüklüğünüze göre gıda, çocuk bakımı, sağlık, barınma, ulaşım ve daha fazlası için ne kadar ihtiyacınız olduğunu görmek için mutlaka bütçe yapın ve harcamalarınızı düzenli olarak yazın. 

Aniden çıkabilecek bu harcamalara hazır mısınız?Hiç kimse beklenmedik harcamalara yabancı değildir. Murphy Yasası en kötü zamanlarda yürürlüktedir... Bizde buradan yola çıkarak, bütçenizi aşmaması ve önlem alabilmeniz için beklenmedik harcamaların listesini oluşturduk.