Parasal Huzurun Sırrını Atalarımız Biliyordu
Bugüne kadar duyduğumuz ama belki de kulak arkası ettiğimiz para ile ilgili sözler, aslında bize önemli öğütlerde bulunuyor.
Finansal huzura kavuşmak için atalarımıza kulak vermeye ne
dersiniz?
İşte atasözlerinin anlamları ve bizim yorumumuz...
Gençlikte para kazan, kocalıkta kur kazan.
Anlamı: Kişi gençliğinde çalışıp para biriktirmelidir ki, ihtiyarlığında çalışamadığı zaman onunla rahat rahat geçinsin.
Biz Ne Diyoruz?
Emeklilikte devletten alacağımız maaş bugünkü yaşam standardını sürdürmeye yetmeyebilir, şimdiden Bireysel Emeklilik yaparak o günleri güvenceye almayı unutmayın!
Para parayı çeker.
Anlamı: Elde para bulunursa onunla yeni paralar kazanılır.
Biz Ne Diyoruz?
Parayı çalıştırarak yeni paralar kazanabiliriz. Alın teri dökerek kazandığımız para da tembellik yaparak kazanmıyor, paranın da çalışması gerekiyor. Yatırım için uzman tavsiyelerine bakın ama kararı kendiniz verin. Başkalarının yatırım kararları, tavsiyeleri, kazandıkları sizi etkilemesin. Yatırım miktarını kendi bütçeniz ve gerçekleriniz dahilinde hazırlayın. Tüm paranızı yatırıma ayırmayın. Örneğin: Aylık maaştan bir miktar ayırabilirsiniz, düzenli yatırım disipline getirir. Unutmayın en az üç aylık giderler kadar nakit hep ayrı durmalı. Paranızı 3’e ayırabilirsiniz. Riskli, orta riskli ve risksiz yatırım araçlarına kendi risk toleransınız dahilinde dağıtın.
Paran gitti mi diye sormazlar, işin bitti mi diye sorarlar.
Anlamı: Yapmak istediğin işi yapabildinse bu uğurda harcadığın paralara acıma çünkü para istediğin şeyi yapmak içindir.
Biz Ne Diyoruz?
Doğru amaçlar uğruna harcadığınız paraya üzülmeyin. Önemli olan paranızı doğru kullanmak ve gerçekten size fayda sağlayacak şeyler için harcamak. Borçların bile iyisi var kötüsü var. Zamanla değer kazanacak bir şeye sahip olmak için edindiğimiz borç iyi borçtur. İyi borç gelir elde etmemize yardımcı olur ve net değerimizi arttırır. 'Aslında bazen borç iyi bir şeydir' başlıklı yazımızda hangi borçların iyi borç olduğunu anlatmıştık.
Parayı araya değil, paraya vermeli.
Anlamı: Parayı gerekli yere harcamalı.
Biz Ne Diyoruz?
Harcama yapmadan önce mutlaka ‘isteki mi, ihtiyaç mı? diye kendinize sorun diyoruz. Bana ne kazandıracak, ne kaybettirecek? Bunu alma sebebim sadece o anlık bir mutluluk mu yaratacak yoksa gerçekten bana bir getirisi olacak mı? Anlık bir mutluluk sonrası için mutsuzluğunuz olmasın.
İşten artmaz,dişten artar.
Anlamı: Biriktirme, çok çalışmakla kazanıp yemekle değil, kazandıklarımızın bir kısmını bir kenara ayırmakla olur.
Biz Ne Diyoruz?
Gelirinizin yüzde 10’nunu birikime ayırmanızı tavsiye ediyoruz. Gereksiz harcamaları kısarak ve tasarruf ederek bu paraları birikime ayırabilirsiniz.Bütçe kalemlerinizin aylık kaç lira olduğunu bildiğinizde, birikim için ayıracağınız %10’u nereden bulacağınızda görüyorsunuz.
Damlaya damlaya göl olur.
Anlamı: Azar azar olagelen şeyler birikerek önemli bir niceliğe ulaşacağı için küçümsenmemelidir.
Biz Ne Diyoruz?
Önce alışkanlık kazanmak için küçük küçük biriktirmeye başlayın. Kendinize güveniniz geldiğinde ve bütçe kontrolünüzü sağladığınızda hedefinize göre belirlediğiniz miktarı biriktirebilirsiniz.
Bol bol yiyen bel bel bakar.
Anlamı: Kazandığını ölçüsüzce harcayan ve ilerisi için bir şey artırmayan kişi kazançsız kaldığında acıklı bir duruma düşer.
Biz Ne Diyoruz?
Hesabını bilmez, bütçe yapmazsan finansal huzura kavuşamazsın. Para kolay kazanılmıyor ama hesapsızca harcanızsa uçup gidiyor. Ona 3 buna 5 derken ufak harcamalar dağ gibi oluyor. Önce bütçe sonra borç varsa borç kapama planı, sonra birikim daha sonra ise bu birikimlerle yatırım yapmak gerek.
Ayağını yorganına göre uzat.
Anlamı: Giderini gelirine uygun olarak yap. Harcamaların gelirini aşmasın.
Biz Ne Diyoruz?
Finansal huzurun en önemli kurallarından biri gelirden az harcama yapmak. Bu harcamayı kontrol altında tutmak için bütçe yapmak şart. Aylık gelirinizi yazın; maaş, harçlık, nafaka, kira geliri, burs, vs. gibi ve aylık giderlerinizi de yazın; kira, gıda, fatura, ulaşım, sağlık, eğitim, kıyafet, tatil, ev eşyası, eğlence, kişisel harcama gibi. Giderlerinize, gelecek aylar için kendinize uygun limitler koyabilirsiniz.
Bütçe yaparken gerçekçi olmaya çalışın, bir anda yapamayacağınız tasarruf hedefleri koymayın.Bütçeyi bir kere yapıp bırakmayın, düzenli olursa sizin hayatınızı kolaylaştırır.
Haftalık bütçe diyetine var mısınız?Bedenini inceltmeye çalışanları bir kenara bırakalım, cüzdanımızı şişmanlatmak için bir diyet hazırlayalım...