Paranızı nasıl yönetebilirsiniz?
Paranızı yönetmek mi istiyorsunuz? Para yönetimi konusunda kararlı mısınız? Para yönetmeye nereden başlamalısınız?
FİNANSAL DURUMUNUZU DEĞERLENDİRİN
Mevcut finansal durumunuzu ele alarak hangi noktada olduğunuzu
belirler ve finansal durumunuzu iyileştirmek için atmanız gereken
adımları tespit edebilirsiniz.
KENDİNİZE KARŞI DÜRÜST OLUN
Ödemeniz gereken borçlarınız, bütçenizi zorlayan gereksiz harcamalarınız olabilir. Utanmayın, kimseyi suçlamayın, kendinize karşı dürüst olun ve bunları düzeltmek için çabalayın. Bu yolculukta yaptığınız finansal seçimlerinizi kutlayın. Tüm resmi görebilmek için her adımınızı kayıt altına alın.
PLAN YAPIN
Kendinize zaman ayırın ve bir bütçe oluşturun. Bunu yaparken gerçekçi olun, aileniz varsa çocuklarınızın eğitim giderleri gibi harcamalarınızı da bütçenize dahil edin. Bu bütçeyi ailecek yapın. Hep beraber paranızı nerede kullanmak istediğinizi planlayın. Günlük harcamalarınıza ek olarak, gelecekteki birikim hedeflerinizi de düşünün.
GİDERLERİNİZİ YÖNETİN
Bütçe yaparken geçmiş harcamalarınıza göz atın. Bunun için kredi kartı ekstrenizi örnek olarak kullanabilirsiniz. Aylık harcamalarınızı azaltabileceğiniz alanları bulun.
Örneğin; her gün aldığınız 10 liralık abur cuburun size yıllık maliyeti 3650 TL. Bütçenizden haftalık sadece 20 liralık gereksiz bir masrafı bile azaltmak bir yıl için 1040 lira tasarruf sağlayabilir. Bir düşünün, bu paralar banka hesabınızda olsa nasıl olurdu?
HEDEFİ NET BELİRLEYİN
Finansal olarak nerede olmak istediğinizi düşünün. Bunun doğrusu, yanlışı yok. Paranızı biriktirerek onun gideceği adresi net olarak belirleyin. Örnek: Bir sene içinde 30 bin TL ev peşinatı biriktireceğim.
BORÇ KAPATMA PLANI HAZIRLAYIN
İlk olarak sakin olun, her borç ödenir. Bu borç bir günde oluşmadığı gibi bir günde de bitmeyecek. O yüzden iyi bir borç kapatma planı hazırlayın.
- Borcunuz neden oluştu? Anlayın.
- Kredi, kredi kartı, kredili mevduat hesabı (KMH), el borcu... Nerelere borcunuz olduğunu listeleyin. En yüksek faizli borcu listenizin en tepesine yazın. Borcun faizi, miktarından daha önemli.
ACİL DURUM FONU OLUŞTURUN
Hayatınızda acil durumun ne zaman ortaya çıkacağını asla bilemezsiniz, ancak buna hazırlanabilirsiniz. Geliriniz elinize geçtiği gibi 'Acil Durum Fonu'nuza para ayırmayı öncelik haline getirin. 'Acil Durum Fonu'nuzu ayrı bir yerde biriktirin. Aksi durumda bu parayı harcamak kolay olabilir.
EMEKLİLİĞİNİZE KATKIDA BULUNUN
'Emekliliğe daha var...' 'Ben çalışma hayatımın başındayım, emeklilik için biriktiremem...' diye düşünmeyin. Emeklilik için birikime başlamak için ne kadar erken, o kadar iyi.
BİRİKİM ARKADAŞI BULUN
Benzer finansal hedefleri olan bir arkadaş bulun. Finansal hedeflerinize yönelik herhangi bir ilerlemeyi birbirinizle paylaşır bazı konularda da birbirinize danışabilirsiniz. Birbirinize güç, motivasyon verirsiniz.
İHTİYACI OLANLARLA PAYLAŞIN
Paylaşmak insanı en çok mutlu eden şeylerden biri. İhtiyacı olanlarla paranızı, eşyalarınızı, oyuncakları, kitapları... Elbette paylaşın ancak çevrenizle zamanınızı, sevginizi de paylaşmanız paha biçilemez.
Online alışveriş bağımlılığına çözüm!‘Son indirim, büyük fırsat, yılın en büyük indirimi!’ bu yazıları alışveriş sitelerinde artık yalnızca ‘Büyük cuma, Sevgililer günü, Anneler günü, Babalar günü’ gibi belirli dönemlerde değil yılın her günü görüyoruz. Online alışveriş yapmayı seviyoruz ama bunun bütçemize etkisi ne durumda?