Finans

Para geniniz yoksa başka metotlarla farkı kapatın!

Uzmanlara göre paralı olmak genlerle alakalı olabilir ama para geni yoksa da, bu kurallar aradaki farkı kapatmaya yeter...

Boy, pos, zeka, hatta mutluluğun bile bir kısmının genlerden geldiği tartışılıyor. Para alışkanlıklarında durum nedir? Paralı olmak ya da parasız olmak ne kadar genetik? (Yok artık demeyin) Uzmanlar araştırmış. Genler önemli. Ama sizde para geni yoksa başka metotlarla farkı kapatabilirsiniz. Haydi başlıyoruz.

Santa Clara Üniversitesi’nden Profesör Hersh Shefrin’e göre aşırı harcamaya karşı gelen bir gen var. Bu gen sadece yüzde 25’imizde mevcut. Yani geri kalan yüzde 75 yandı. (Erkekler, sizi duyar gibiyim. Hayır bu gen kadına özel değil). Bu genin yokluğunu, ancak kendimize kurallar koyarak kapatabiliyoruz. Tabi olay bir tek aşırı harcama değil başka konularda var.

Fuzuli harcamalar: Aileniz hiç hesap kitap yapmadan aşırı harcama yapıyorsa,  doğal olarak bu size de geçecek. Baba umursamazca borçlanıyor, anne ihtiyacı olmadığı halde otuzuncu ayakkabısını alıyor… Hem aile içinde öyle gördüğünüz için hem de genlerden gelen para karakteriniz de fuzuli harcama yapmaya yönleniyor.

Çözüm: Alışverişte kendinizi frenlemek için kendinize “İstek mi ihtiyaç mı” sorusunu yöneltin. Evi eşya doldurmamak için, gardırop ve odaların resmini telefonunuzda taşıyın.

Yanlış yatırım: Kötü genler devredeyse yanlış yerlere yatırım yapma olasılığınız var. Mesela bütün paranızı değer kazandırmayacak bir yazlığa yatırmak veya altın alıp alıp tüm parayı tek bir yere koymak.

Çözüm: Paranızı dağıtın. ‘Finansal yatırımlar, emlak yatırımı, altın’ diye ayırın. Anne babanızın hayattaki yatırım yanlışlarının sorumlusu siz değilsiniz, o konularla yüzleşin ve aşın.

Bilinçsiz girişimcilik:  Kötü genler yine iş başında… Ticaretten hiç anlamayıp, eğitimini bile almadan varını yoğunu “Şuraya bir bakkal dükkanı açayım, kendini döndürür…” derseniz yandık. Gitti paralar. Bir de üstüne borç para aldıysanız ekstra dikkat.

Çözüm: Önce ihtiyacı tespit edin, sonra becerilerinizi. Hangi işte iyisiniz, farklılık yaratabilecek misiniz? Her size ilham veren işi yapabilme kapasiteniz olmadığını hatırlayın. Rakipleri inceleyin. Mesela aynı semtte iki tane tuhafiyeci varsa, bir üçüncüsünün iş yapması pek mümkün değil. Girişimcilikle ilgili kurslara gidin, hem kredi de veriyorlar.

Hisse senediyle kumar: Borsayı kumar gibi görüp az para yatırıp kısa sürede zengin olma hayalleri kuruyorsanız unutun. Eş dost tavsiyesiyle yola çıkıp “Şu hisse iyi kazandırıyormuş, hemen kendini katlıyormuş” hikayelerine inananları işte bu yanlış genler yönlendiriyor. Adrenalin isteği.

Çözüm: Heyecan arıyorsanız başka yere gidin. Yatırımda sizin duygusal davranışlarınız yatırım kadar önemli . Bütün paranızı değil azar azar yatırın ve uzun vadeli bir yatırım olarak düşünün. Bir de şu soruyu sorun, paranız olsaydı o şirketin hepsini satın alır mıydınız? Sonuçta ortak oluyorsunuz.

Ailemizi seçemiyoruz. Dolayısı ile ne gen varsa o. Ama çevremizi, arkadaşlarımızı seçebiliriz. Para konusunda bu güne kadar şansınız yaver gitmediyse üzülmeyin. Genlerin üstesinden geliveririz. Hem şöyle bir çevrenize bakın, neredeyse tüm milyonerlerin ailesi parasızlık içinde imiş. İnsan isteyince, azmedince oluyor. Hem biz de yanınızdayız. İşstediğinizi BURDAN sorabilirsiniz.

5 yıllık araştırmayla zenginlerin ortak özelliğini keşfetti!The Independent gazetesi yazarı Thomas C. Corley ilginç bir araştırmaya imza attı. Milyon dolarlık serveti olan insanları 5 yıl boyuca araştıran Corley, ortak bir özelliklerini keşfetti.