Para durumunuzu nasıl iyileştirebilirsiniz?
Finansal evinizi düzene sokmak, para durumunuz üzerinde çalışmaktan kaçınıyorsanız, onlarla doğrudan başa çıkmanın zamanı geldi. Beğensek de beğenmesek de paranın hayatımızı önemli ölçüde etkileme gücü var. Para durumunuzun daha iyi olabilmesi için zaman ayırmak çok önemli.
Para durumunuzu anlamak için ilk adımı atmak korkutucu olsa da
uzun vadeli etkiler buna değer. Şimdi rotayı
değiştirebilirseniz, yolun aşağısında daha iyi bir para durumuna
gelme fırsatı bulabilirsiniz. İşte para durumunuzun iyileşmesine
yardımcı olacak adımlar:
1. Nedeninizi
bulun
İlk adım nedeninizi bulmaktır. Para durumunuzu etkin bir şekilde yönetmeye başlamak istediğinizi söylemek kolay. Bu niyeti takip etmek tamamen farklı bir şeydir. Doğruya doğru para durumunuzu kontrol altına almak zaman alıcı bir süreç olabilir.
Bununla birlikte, harcadığınız zaman, finansal durumunuzu daha iyiye doğru önemli ölçüde değiştirebilir. Peki, hayatınızı yaşamaya değer kılan nedir? Hayatınızdaki insanları ve hedefleri düşünün. Belki de aile kurma planları olan yeni evli birisiniz. Belki 30 yaşına gelmeden dünya çapında bir yolculuğa çıkmak isteyen biri…
Ya da belki banka hesabınızda maaştan maaşa döngüsünü kırmaya yetecek kadar paranız olsun istiyorsunuz. Nedeniniz ne olursa olsun, sıkı tutunun. Para durumunuzu organize etmek ve temizlemek uzun bir süreç olabilir. İşler ne zaman zorlaşırsa, nedeninizi düşünün ve doğru yönde ilerlemeye devam edin.
2. Nerede durduğunuzu görün
Nerede durduğunuzu bilmeden ilerleyemezsiniz. Bu, temeli dökmeden önce bir ev inşa etmeye benzer. Para durumunuzu değerlendirin. İlk olarak, harcamalarınızı ve gelirinizi takip edin. Gelirinizin giderlerinizden fazla olması önemli.
Ardından, varlıklarınızdan borçlarınızı çıkararak net değerinizi hesaplayın. Pozitif bir sayı bulduysanız, tebrikler! Negatif bir sayı bulduysanız, bu sadece yapacak biraz daha işiniz olduğu anlamına gelir.
Ne bulursanız bulun, bu adımda acımasızca dürüst olmak önemlidir. Sorunları görmezden gelmeyin.
3. Finansal olarak nerede olmak istediğinizi belirleyin
Para durumunuzu değerlendirdikten sonra hayal kurmanın zamanı geldi. Maddi olarak nerede olmak istiyorsunuz? İlk olarak, uzun vadeli hedeflerinizi düşünün. Bir noktada emekli olmayı hayal ediyor musunuz? Şimdi emeklilik birikimlerinize verdiğinizden emin olun. Gençken yatırım yapmanın ödüllerini gelecekte alabilirsiniz.
Ardından, kısa vadeli hedeflerinizi düşünün. Bunun en iyi yanı, doğru ya da yanlış türde bir finansal hedef olmamasıdır. Bu hedefler konusunda kendinize karşı dürüst olmanız yeterlidir
4. Finansal açıdan sorumlu bir yetişkin olmak için bir plan yapın
Finansal olarak nerede durduğunuzu daha iyi anladığınızda, ilerlemenin zamanı geldi. Hedeflerinize bir göz atın ve onlara ulaşmak istediğiniz zaman için bir zaman çizelgesi oluşturun. Finansal oyun planınızı adım adım ele alın. Kendinizi bunaltmayın. Basit bir planı takip ederek finansal resminizi önemli ölçüde iyileştirebilirsiniz.
5. Harcamalarınızı izleyin, bütçe yapın
Bunun yapmanın en iyi yolu harcamalarınızı yazıp kaydedeceğiniz bir bütçe uygulaması kullanmak olacaktır. Bunun için önerimiz; Moneye’dir. Her kategoride ne kadar harcadığınızı öğrenin. Düzenli öğünler çok hızlı bir şekilde toplanabilir. Her ay ne kadar harcadığınız konusunda fikir sahibi olduktan sonra sıra yeni bütçenizi oluşturmaya gelir.
Harcama hedeflerinize göre her aya özel tahsislerle bütçe oluşturabilirsiniz.
Bütçe yapmayı sevmeyi öğrenin
Unutmayın,bütçeyle yaşamak kötü bir şey değildir. Aslında özgürlük alanı yaratabilir. Artık kendinizi tedavi etmeye paranızın yetip yetmeyeceği konusunda endişelenmenize gerek yok çünkü bütçeniz sizi bilgilendirecektir. Bir bütçeye bağlı kalmak, hedeflerinize ulaşmak için tam olarak ne kadar harcayabileceğinizi bilmenize yardımcı olabilir. Size uygun bir bütçeleme yöntemi bulun.
6. Acil durum fonu oluşturun
Bütçenizi kontrol altına aldıktan sonraki adım acil durum fonu oluşturmak olacaktır.
Acil durumlar birçok şekilde olabilir. Bir araba tamiri, beklenmedik bir tıbbi masraf veya iş kaybı, ciddi baş ağrılarına yol açabilir. Acil durum fonu oluşturmak, beklenmedik bir durumun para stresini hafifletmeye yardımcı olabilir.
Çoğu acil durumda, bunun için nasıl ödeme yapacağınızı düşünmek yerine eldeki soruna odaklanmayı tercih edersiniz. Eldeki 3 ila 6 aylık harcamalarla, hayatın önünüze çıkardığı her şeyin üstesinden gelmeye daha hazırlıklı olursunuz.
7. Borcunuzu ödeyin
Borç yüktür. Bir borç ödemesi sadece aylık bilançonuzu boşaltmakla kalmaz, aynı zamanda finansal geleceğiniz üzerinde de bir sömürücü etkiye sahiptir.
Harcamak yerine her ay bir miktar biriktirebileceğinizi hayal edin. Borcunuz varsa, onu ortadan kaldırmayı bir öncelik haline getirin.
Paranın Duygulara Etkileri Neler? Ne yazık ki, para ve finansallarla ilişkilendirilen bir sürü negatif duygu var. Peki sen bunlardan herhangi birini hissediyor musun?