Para biriktiremiyorum diyenlere 5 pratik teknik!
Para biriktirmek sandığınız kadar zor değil. Harcamalarınızın yönünü değiştirerek para biriktirmeniz mümkün. Öncelikle bazı teknikleri bilmemiz gerekiyor.
Para biriktirmek için sıfır esaslı bütçeleme taktiğini daha önce
duymuş muydunuz? Hepimiz para biriktirmek, geleceğimizi garantiye
almak istiyoruz. Fakat para biriktirmekte oldukça zorlanıyoruz.
Gelecek ay kesin başlıyorum dediğimiz para biriktirmeyi sürekli
etkiliyoruz. Peki para biriktirmeyi başarmak için hangi teknikleri
denemek gerekiyor?
SIFIR ESASLI BÜTÇELEME
TEKNİĞİ
Bunlardan biri sıfır esaslı bütçeleme tekniği. Sıfır esaslı bütçeleme tekniği paranızı en baştan hesaplamanız gerekiyor. Öncelikle gelirinizi bir kağıda yazın daha sonra esas giderlerinizi yazın. Fakat bu esas giderlerinizin içine para biriktirmek için ayırdığınız kısmı da eklemeniz gerekiyor. Yemek, kiralar ve faturalar, giyecek, ulaşım ve para biriktirme için paranızı bölmeniz gerekiyor. Yani belli bir miktarı para biriktirmeye ayırmak değil ana parayı bölmeniz gerekiyor.
Sıfır esaslı bütçeleme taktiğiyle paranızı kuruşu kuruşa hesaplamış olursunuz. Sıfır esaslı bütçeleme taktiğinin dışında başka para biriktirme yöntemleri de bulunuyor.
VADELİ MEVDUAT HESABI AÇIN
Elinizde para varsa bunu harcayabilirsiniz. Ama bu parayı
biriktirmeniz sizin için çok daha karlı olacak. Paranızı bankaya
yatırın ve vadeli mevduat hesabında değerlendirin. Hem paranız
elinizin altında harcanmaya hazır durmayacak, hem bankada durduğu
yerde büyüyecek...
Denemekte fayda var.
EK GELİRİNİZİ AKILLICA HARCAYIN
Bazen ek geliriniz olabiliyor. 6 ayda bir gelen ikramiyeniz ya da primleriniz gibi ekstra, maaşınız dışında gelen bu ek geliri akıllıca harcamak gerekiyor. Herhangi bir borcunuz yoksa ek gelirlerinizi hemen birikim hesabınıza aktarın.
HARCAMALARINIZI DURDURUN
Kimi zaman stresten kimi zaman modadan dolayı fazla alışveriş yapıyoruz. Hatta öyle oluyor ki alışveriş merkezlerine gittiğimiz zaman ya da internet sitelerinde kendimizi kaybediyoruz. Ama bunun önüne geçmek mümkün. Eğer borcunuz barsa daha fazla harcama yapmayın. Çünkü bu şekilde borçlarınız gittikçe büyüyecek. Harcamalarınızı dur deyin.
FATURALARINI DÜZENE SOKUN
Aylık en fazla giderlerimiz genellikle faturalara oluyor. Su, doğalgaz, telefon, internet derken maaşımızın neredeyse yarısını faturalara veriyoruz. Fakat fatura masraflarınızın bir kısmını indirmeniz mümkün. Örneğin telefon faturanız için daha uygun tarife seçebilirsiniz. Ya da elektrik faturanızı düşürmeniz için prizlerde şarj aleti tutmayabilirsiniz.
Sıra dışı kadınlardan ilham veren 11 söz!Hepsi alanında başarılara imza atmış 11 olağanüstü kadından ilham olacak 11 söz...