Neden Alışveriş Çılgınlığına Dur Diyemiyoruz?
Hepimiz farklı nedenlerle alışveriş çılgınlığımızı durduramıyoruz! İnsanların alışveriş çılgınlığına dur diyememesinin arkasındaki en yaygın nedenlerden bazıları şunlar:
1. Dış
etkiler
Bu ani alışveriş dürtüsüne neden olabilecek iki ana dış etki
kategorisi var: etkileyiciler ve yaşıtlarınız. İlk
olarak, feed'inizde sürekli olarak süslü yeni öğelerini
sergileyen yaşam tarzı etkileyicileri hakkında konuşalım.
Tüm bu yeni şeyleri görmek, onlara da sahip olmak zorundaymışsınız gibi hissetmenize neden olabilir. Bu da bir anda online alışveriş çılgınlığına yol açabilir. İkinci olarak da akranlarınızın ve onların alışveriş alışkanlıklarının üzerinizdeki etkisi…
Arkadaşlarınızı yeni kıyafetlerle görmek, rekabeti ve aşırı harcamaları tetikleyebilir. İnsanların iflas etmesinin bile ana nedenlerinden biri olabilir. Etrafınızdaki herkesin ne yaptığına ayak uydurmaya çalışırken sürekli alışveriş çılgınlığına direnmek zor.
Ekran başında geçirdiğiniz süreyi sınırlayarak, etkileyici kişileri takip etmeyi bırakarak ve arkadaşlarınızın yaptığı her şeye sahip olmanız gerekmediğini hatırlamak için elinizden gelenin en iyisini yaparak bu ayartmalardan kaçının. Ödeyemiyorsanız veya satın almak için mali planınızda yoksa, uyum sağlamaya çalışmak için akran baskısına boyun eğmeyin.
2. Kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlamak için
Üzgün hissetmek? Bunalımlı? Sinirli? Bazen küçük bir "çevirim içi terapi" ihtiyacınız olan tek şey. Ya da ihtiyacınız olduğunu düşündüğünüz tek şey. Alışveriş çılgınlığı o anda kendinizi iyi hissetmenizi sağlasa da mutsuzluğunuzun altında yatan nedenleri ortadan kaldırmaz.
Bunların ayrı ayrı ele alınması gerekir. Bu arada, ruh halinizin harcama alışkanlıklarınızı belirlemesine izin vermemeye çalışın. Alışveriş yapmak için tetiklendiğinizi ve bu süre içinde başka bir şey yapmayı planladığınızı fark edin. Bir arkadaşınızı arayın, yürüyüşe çıkın, yemek pişirin, alışveriş dışında her şeyi yapın.
3. Can sıkıntısına karşı koymak için
Boş zamanlarınızda ne yapacağınızdan emin değil misiniz? Pek çok insan alışverişi hayatından kaçmak, bir boşluğu doldurmak ya da sadece sıkıldıkları zamanı değerlendirmek için kullanır. Alışveriş çılgınlıkları o kadar hızlı gerçekleşir ki, bir tanesini tamamlaması bile fazla zaman almaz.
Alışverişlerinizde daha bilinçli olun, bunu yalnızca gerçekten istediğinizde ve satın alımlarınızı iyice düşündüğünüzde yapın.
Alışveriş çılgınlığınıza hangi faktörlerin katkıda bulunduğunu ve bu konuda ne yapacağınızı bilin!
Alışveriş dürtüsünün altında yatan nedenlere ek olarak, aşağıdaki şeyler istemeden de olsa sürekli alışveriş çılgınlığınıza katkıda bulunabilir. İşin iyi yanı, onlar hakkında da bir şeyler yapabilirsiniz!
1. Bütçenizin olmaması
Bu oldukça basit. Bütçeniz yoksa, boşa harcayacak hiçbir şey yoktur, bu nedenle alışveriş çılgınlığınızın para durumunuza verdiği zararın farkında bile olmayabilirsiniz.
Çözüm? Bir tane oluşturun ve ona bağlı kalın. Gelir ve giderlerinizi net bir şekilde önünüzde gördüğünüzde ve her ay paranızın nereye gittiğini anladığınızda, bir dahaki sefere hesaba katılmayan bir alışveriş çılgınlığına gitmeyi düşündüğünüzde daha fazla geri durma olasılığınız daha yüksek olacak.
2. Kredi kartlarına güvenmek
Akıllıca kullanıldığında, kredi kartları harika finansal araçlardır. Ancak, kullanımı çok kolay olduğu için alışveriş çılgınlığına da yardım ve teşvik ediyor. Bu, aylık ödemelerini yapamayacağınız borçlara da yol açabilir.
Çözüm? Alışveriş çılgınlığına ne için gittiğinizi anlayın. Giysi mi? Mutfak aksesuarları? Hedef satın almalar? Ne olursa olsun, sadece o yerden veya nakit olan ürünler için alışveriş yapacağınıza dair kendinize söz verin.
3. Finansal hedeflerinizin olmaması
Herhangi bir finansal hedefiniz olmadığında, yön ve amaçtan yoksun kalırsınız.
Çözüm? Çok basit. Bugün bazı finansal hedefler belirleyin.
Aklınızda bir hedefiniz olduğunda paranızı neye harcadığınız konusunda daha bilinçli olacaksınız. Hedef belirlemenizi engelleyecek bir alışveriş çılgınlığına gitme olasılığınız daha düşük olacaktır. Bunun yerine, bir alışveriş çılgınlığı geçirerek hedeflerinize bağlı kalma olasılığınız daha yüksek olacaktır.
Efsaneyi Kaçırma‘Büyük Cuma, efsane indirimler, 11.11 zamanı’, alışveriş uygulamaları, mağazalar, sosyal medya, televizyon reklamları başladı. Her yerden ‘hadi alışveriş yap’ mesajları geliyor. Peki bu dönemde senin harcama dürtün ne durumda?