Nasıl hakim olunur?
Nasıl olunur serisinde inceleyeceğimiz bir diğer meslek: Hakim! Hakim nedir? Nasıl Hakim olunur? Hakim olmak için hangi şartlar yerine getirilmelidir? İşte Hakimlik ile ilgili merak edilen tüm detaylar!
Hakim, bir yargı makamında adaleti temsil eden, yargı yetkisine
sahip olan ve mahkemelerde hukuki kararları veren kişidir.
Hakimler, şahısların devlet ya da şahıslarla yaşadığı
anlaşmazlıkları çözüme kavuşturur.
Hakimler, bağımsız ve tarafsız olmaları gereken yargı organının
bir parçasıdır. Bir dava mahkemeye geldiğinde, hakim, tarafların
iddialarını dinler, delilleri değerlendirir ve hukuka uygun bir
şekilde karar vermekle yükümlüdür.
Hakim ne iş yapar?
- Dava dosyalarını inceler.
- Davada gerekli görüldüğü takdirde bilirkişiye başvurur.
- Davadaki kararları tarafsız değerlendirmek.
- Taraflar, tarafların temsilcileri, savcılık makamı ve bilirkişi tarafından sunulan bilgi ya da belgeleri dava dosyasına eklemek.
Hakim olma şartları
Hakimler, adli yargı ya da idari yargı alanında çalışır. Adli yargı alanında hakim olacak kişilerin, öncelikle üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren Hukuk fakültelerini bitirmeleri gereklidir. Hukuk fakültesi mezun olan kişiler, Adalet Bakanlığı ve ÖSYM’nin ortaklaşa hazırladığı sınavdan, atanmak için yeterli olan puanı almalıdır.
İdari yargı alanında hakim olmak isteyen kişiler ise öncelikle 4 yıllık eğitim veren Hukuk fakültesi ya da hukuk alanında yeterli eğitimi veren Siyasal Bilgiler, İktisadi ve İdari Bilimler, İktisat ya da Maliye fakültelerini bitirmelidir. Bu fakültelerden mezun olan kişiler, Adalet Bakanlığı ve ÖSYM’nin ortaklaşa hazırladığı sınavdan, atanmak için yeterli olan puanı almalıdır.
Hem idari, hem de adli yargı alanında gerekli eğitimi alan kişiler staj yaptıktan sonra asli göreve atanırlar.
Ağır ceza hakimi olma şartı nedir?
Ağır Ceza Hakimi olabilmek için diğerlerinden farklı bir şart yoktur. Hukuk fakültesinden mezun olmanın ardından hakimlik sınavlarında 70 puan barajını aştıktan sonra, sözlü mülakat ve 2 yıllık hakimlik-savcılık stajını tamamladıktan sonra kura yardımıyla Ağır Ceza Hakimi atamaları gerçekleşir.