Finans

Mülakatta öne çıkmak için ne yapmalı?

Mülakat, işe alım yapan firma yetkilileri ve işe başvuran adayların birbirlerini daha iyi anlamak için gerçekleştirdiği bir etkinliktir. Peki mülakatta diğer adayların önüne geçmek ve işi almak için ne yapılmalı? İşte mülakatta öne çıkmak için öneriler…

Özgün ol

İş görüşmelerinde kişiler genellikle stresli ve heyecanlı olurlar. Bu nedenle adaylar ufacık detayları bile kaçırabilirler.  Böyle durumlarda özgün bir tarza sahip olmak çok önemlidir. Dış görünüşün ve nezaketin yanı sıra içten iletişimle de kendinize has bir tarzınız olmalı.

Duygulara dokun

Senin tüm duygu ve tutumun bir ayna gibi karşındaki insana yansıyacaktır. Bu nedenle karşındaki kişiye kendisini iyi hissettirecek bir tutum içerisinde olmalısın.  Pozitif ve enerjik olman mülakatın da pozitif geçmesini sağlayacaktır.

Açık iletişim kur

Temiz, yalın, açık ve dürüst bir iletişim kurmaya özen göstermelisin. Ayrıca, mülakat sırasında karşıt fikirlerini ölçülü ve doğru bir şekilde ifade edebilmen, seni akılda kalan bir aday yapar.

Beden dilini pozitif tut

Kendinden emin bir duruşunun olması, gülümseyen bir yüz ifadenin olması, el sıkışırken güçlü, nazik tokalaşman görüşmenin pozitif başlayıp bitmesi için önemlidir. Negatif ve karamsar bir beden dili yansıtman tüm görüşmenin sıkıcı ve gergin geçmesine neden olur.

Dengeli ve ölçülü ol

Her konuda dengeli, tutarlı ve ölçülü olmaya özen göstermelisin. Çok uzun veya çok kısa konuşmamaya, çok büyük tepkiler ve mimikler yapmamaya dikkat etmelisin.

Başarılı bir mülakat için ipuçları

Araştırma yapın: Mülakata gireceğiniz şirketi ve pozisyonu iyice araştırın. Şirketin hedefleri, değerleri, ürünleri ve sektör hakkında bilgi sahibi olmak size avantaj sağlar.

Özgeçmişinizi hazırlayın: Özgeçmişinizi güncelleyin ve mülakat yapacağınız şirketle ilgili deneyimlerinizi öne çıkaracak şekilde düzenleyin. Özellikle, şirketin aradığı niteliklerle ilgili deneyimlerinizi vurgulayın.

Sıkça sorulan sorulara hazırlanın: Mülakat sürecinde genellikle belirli sorular sorulur. Örneğin, bu pozisyona başvurduğunuz sorulabilir. Böyle sorulara önceden hazırlık yapın ve cevaplarınızı önceden düşünün.

Yeteneklerinizi vurgulayın: Mülakatta, sahip olduğunuz beceri ve yetenekleri vurgulayın.

Kendinize güvenin: Mülakata girdiğinizde kendinize güven duymak önemlidir. Söylediklerinizin arkasında durun ve samimi bir şekilde iletişim kurun. Olumlu bir tutum sergilemek ve sakin olmak da önemlidir.

İyi bir dinleyici olun: Mülakatta sorulan soruları dikkatlice dinleyin ve anladığınızdan emin olun. Eğer bir şeyi anlamazsanız, gerekirse soruyu tekrarlayın veya açıklama isteyin.

Soru sormaktan çekinmeyin: Mülakat sürecinde size verilen fırsatı kullanarak şirket ve pozisyon hakkında sorular sorun.