Kriz Yönetimi Mi? Tam Benlik!
Çoğumuzda her gün onlarca insanlar ile iletişime geçiyoruz ve özellikle yaşadığımız kriz anlarını da yönetmeye çalışıyoruz. Bazense bu denli ulaşılabilir ve dijital çağda olmamızın avantajlı ya da dezavantajlı sebepleri ile karşı karşıya kalabiliyoruz.
Her birimiz farklı hayatlarda ya da farklı yerlerde olsak da
aslında aynı güne uyanıyoruz.
Hepimiz aynı dünyanın altında, aynı ayın ve aynı güneşin
şahitliğinde hayatımızı birilerine ya da bir şeylere adıyoruz.
Bazılarımız hayatımızı idame ettirmek, bazılarımız istediklerimize kavuşmak, bazılarımız arzularımızı yerine getirmek ya da hayallerimizi gerçekleştirmek için çalışıyoruz.
Çalışırken de ‘iletişim’ hayatımızın olmazsa olmazı.
Çoğumuzda her gün onlarca insanlar ile iletişime geçiyoruz ve özellikle yaşadığımız kriz anlarını da yönetmeye çalışıyoruz.
Bazense bu denli ulaşılabilir ve dijital çağda olmamızın avantajlı ya da dezavantajlı sebepleri ile karşı karşıya kalabiliyoruz.
Nedir Bu Kriz Anları?
Örneğin; bir çağrı merkezinde ya da bankada çalıştığınızı düşünün.
Günde ortalama kaç kişi ile kriz anlarından birini yaşıyorsunuz?
Bir araç yolu ile onlarca insanların problemlerini çözmeye çalışıyorsunuz.
Kurumsalda ya da sivil toplumdaysanız; gelen taleplere iletişim araçlarını kullanarak; (genellikle sözlü ya da yazılı olarak) ilişkileri en doğru temsil ile yönetmeye çalışıyorsunuz. Çünkü ilişki yönetimi sizde ya müşteri ya da gönüllü demek.
Hizmet sektöründe iseniz, misafirlerinizin ya da müşterilerinizin memnuniyetine dayalı bir hizmet veriyorsunuz ve bazı durumlarda mutluluğunuz görmezden gelinirken, bazı durumlarda ise kişisel duruşunuz zedelenebiliyor.
Nasıl Gelişir?
1. ‘İş Dili’
Kurum içerisinde kullandığınız iletişim araçları üzerinden; kullandığınız dil aslında oldukça önemli bir noktada durmaktadır.
İletişim dilinizin tekniği insanlarla olan ilişkinizi ve iş yaptırma biçiminizi belirler.
Çok üst dilden konuşmayın, çok da nazik konuşmaya çalışmayın, sadece kendiniz olun kafi.
Çok da mütevazi olursanız gerçek sanabilirler.
2. “Çok Mütevazi Olma, Gerçek Sanırlar”
Öylesine gerçek bir söz ki, iyi niyetli ve mütevazi olduğunuzda sizin kişiliğinize dokunabilecek cümleler kurabileceklerini düşünen insanlarla karşılaşabilirsiniz. Dolayısıyla çok alçak gönüllü de olmamak gerek, iletişime geçerken dili doğru yerde tutmak istiyorsanız olduğunuz kadar gözükün.
Unutmayın, mütevazi olunca gerçek sanabilirler.
3. WhatsApp’ı İş Maili Sananlar
Artık her dakika çevrimiçi durumdayız ve hayatımızdaki çift tık, 7/24 iş düşünmemize neden oluyor. İnsanlar çok daha kolay ulaşılabilir olduğundan ve karşıdaki kişiye mesajın iletilip iletilmediğini de anlık görebildiğinden neredeyse WhatsApp’dan çalışmaya başladı.
Kurumsal bir firmada çalışan arkadaşım ile görüştüğümüzde artık siparişlerin daha WhatsApp üzerinden geçildiğini ve kontrolsüz bir iletişim noktasına doğru gidildiğini ayrıca da insanların birbirinin özel/mahrem alanına kadar sızdığını ve bunun üzerinden yargılandığından bahsettik.
-Çok haklı.
Mahrem alanlarınızı kendinize ayırabilirseniz ve bu şekilde iletişime geçmek isteyenlere maili önerirseniz, sizin için daha kontrollü ve kolay bir iş hayatı olabilir.
4. Olumlayıcı Dil
Eğer bir şirkette yöneticiyseniz veya sizinle çalışan ya da sizin için çalışan onlarca insan varsa; onları geliştiren, teşvik eden ve destekleyen bir noktada durmalısınız.
Eğer gerçekten desteklerseniz, doğru bir iletişim şekli kurabilirsiniz ve onlar için güzel dilekleriniz olduğunu bilen çalışanlarınız size daha da bağlanırlar. Karşınızdaki insanlara iletişimsel olumlayıcı dil ile konuşursanız, size saygı duyduklarını ve yönetilebilir bir ilişki üzerinden devam etmenize destek olduklarını keşfedebilirsiniz.
5. Zaman Eşittir Para
Özet olarak; o an o kişi ile konuşuyorsunuz çünkü bir bankayı ya da farklı bir kurumu temsil ediyorsunuz, her ne olursa olsun en iyi hizmeti vermek ve müşteri memnun etmek için saatlerinizi satıyorsunuz
Eğer işinizi bu sebeple yapıyorsanız, muhtemelen birkaç ay içerisinde istifa edeceksiniz demektir.
Eğer para için çalışmıyorsanız, kurum bağlılığınız ve işinize olan sevginiz var demektir.
Kendi işinizi yapmak isterseniz de bunu keşfetmeniz çok daha erken yaşta farklı tecrübeler edinmeniz gerekir.
SAC X -Zone: İnovasyon, Girişimcilik ve Ortak Çalışma Merkezi
SEV Amerika Koleji, 2017 yazında yaklaşık 360m2 lik bir alanını inovasyon, girişimcilik ve ortak çalışma alanı olarak yeniden düzenledi. SAC X-Zone ismi verilen alan, SAC öğrencilerine girişimcilik, inovasyon ve birlikte çalışma ruhu kazandırmayı hedefliyor. Birlikte çalışma kültürünün inovasyon, girişimcilik ve yaratıcılığa katkıları görüldükten Silikon Vadisi ve dünyanın çeşitli yerlerinde sayıları hızla artan “coworking-ortak çalışma” alanları, üniversiteden itibaren yaratıcı ve üretken bireylerin uğrak mekanı hatta yaşam stili oluyor. SEV Amerikan Koleji de öğrencilerinin yaratıcılığını artırmak ve birlikte üretim ruhunu yaymak için “coworking-ortak çalışma alanı” deneyimini lise seviyesinde öğrencilerine sunuyor.
DIS@SAC Nedir?
YIKICI İNOVASYON ZİRVESİ (Disruptive Innovation Summit)
Yeni bir sanayi devriminin yanı sıra dijital dönüşümünde yaşandığı şu günlerde toplumu etkileyen bir çok faktör de değişmektedir. Bu gelişmeler doğrultusunda 21.yy bireylerinin sahip olması beklenen yetkinlikler de değişmektedir. Bilimsel temellere dayanan müfredat geliştirilmesi dışında bireylerin yaratıcılık, iletişim, iş birliği içinde çalışma, eleştirel düşünme, sorgulama, dijital okuryazarlık ve girişimcilik gibi becerilerinin geliştirilmesi gerekmektedir.
Ülkemizin kalkınması ve ekonomik anlamda güçlü ülkeler ile rekabet etmesi, katma değeri yüksek ürünlerin üretilmesiyle mümkündür. DIS@SAC, gençlerimizin lise seviyesinden itibaren inovasyon & girişimcilik süreçlerine yönelik farkındalığını artırmak ve katma değeri yüksek ürünler üretmelerine destek olmak amacı ile farklı aralıklarla düzenlen ve sonucunda yatırımcılara, projeleri sunma fırsatı sağlayan etkinlikler topluluğudur.
KiMLER KATILABİLİR?
DIS@SAC 5 ana aşamadan oluşan etkinlikler dizisidir. Lise düzeyinde öğrenim gören her öğrenci, aşağıda listelenen aşamalarda sürece dahil olabilir. Özel bir katılım koşulu olduğunda, belirtilen aşamanın başvuru formunda bilgilendirme yapılacaktır. DIS@SAC finalinde sunum yapacak projeler, etkinlik tarihinden önce, tarihi ve detayları daha sonra açıklanacak olan jüri tarafından ön elemeye tabi tutulacaktır.
Etkinlikler her aşamada etkinlik sosyal medya hesaplarından duyurulacak ve online olarak kayıt alınacaktır.
DIS@SAC Aşamaları:
1-INSPIRE (Kasım-Aralık-Ocak)
“Hayal et, Öğren, Değiştir: Girişimcilik ile Farklı Bir
Gelecek”
Doç. Dr. Deniz TUNÇALP (İTU ARI Teknokent - Genel Müdür
Yardımcısı)
Tarih: 25 Kasım 2017
“Türkiye, Yakın Coğrafya ve Dünyada STARTUP’lar”
ENIS HULLİ (Venture Partner at 500 Startups) - KAAN AKIN (Founder,
CEO at Hackquarters)
Tarih: 9 Aralık 2017
2-WORKSHOP SERIES (Şubat 18)
2,5-MENTORING (Mart 18)
3-HACKATHON (Nisan 18)
4-CELEBRITYTALKS - DIS@SAC Summit (Mayıs 5)
5-FINAL-DIS@SAC Summit (Mayıs 5)
PROJELERİN DEĞERLENDİRİLMESİ
Değerlendirme jürisi ve değerlendirme kriterleri, daha sonra web sitemiz ve sosyal medya hesaplarımızda duyurulacaktır.
Tüm liseli gençleri davet ediyorlar!
Twitter, Instagram: cansumaydemir