Kripto paralara talep artarken, Türkiye regülasyon çalışmalarını hızlandırıyor
Kripto paralara olan ilgi, Türkiye ve dünya genelinde artarak devam ediyor. Bu artan talep, beraberinde regülasyon beklentilerini getiriyor. Türkiye, kripto para alanındaki çalışmalarını hızlandırmış durumda ve söz konusu yasa tasarısını Ocak ayında Meclis'e sunmayı planlıyor.
NTV haberine göre, kripto paralara olan ilgi gün geçtikçe
artarken, küresel çapta işlem hacmi yaklaşık 2 trilyon dolara
ulaşmış durumda. Ancak, ülkeler arasındaki kripto para politikaları
büyük farklılıklar gösteriyor.
Çin örneğinde, kripto para madenciliği ve ticareti tamamen
yasaklanmış durumda, diğer yandan El Salvador'da Bitcoin yasal bir
para birimi olarak kabul ediliyor. Bu durum, ülkelerin kripto
paralara yönelik tutumlarının çeşitliliğini gösteriyor.
Kripto paralara olan ilginin artmasıyla birlikte, ülkeler regülasyon çabalarını hızlandırıyor. Kripto paraların kara para aklama ve terör finansmanı gibi güvenlik konularında ortaya çıkması, ülkeleri daha sıkı düzenleme adımları atmaya yönlendiriyor.
Türkiye de bu trende uyarak regülasyon çabalarını arttırıyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, regülasyon yasasının Ocak ayında Meclis'e sunulacağını açıkladı. Türkiye, ilk olarak 2021 yılında kripto varlıklarla ilgili bir tanımlama yapmış olsa da, bu tanımlama beraberinde bazı kısıtlamalar getirdi. Bu kısıtlamaların başında, ödemelerde doğrudan ya da dolaylı olarak kripto paraların kullanımının yasaklanması bulunuyor.
Regülasyon beklentileri
Regülasyonlar, kripto para alım satımını aracılık eden kurumları bekleyen bir dizi kural setini beraberinde getiriyor. Türkiye, bu düzenlemelerle 2021 yılında FATF (Mali Eylem Görev Gücü) tarafından "Gri Liste"den çıkmayı değerlendiriyor.
Sektör temsilcilerine göre, regülasyonlar çerçevesinde beklentiler şu şekilde sıralanıyor:
- Elden para almak yasaklanacak.
- Risk Bildirim Formu doldurulması zorunlu hale gelecek.
- Şirketlerden sermaye yeterliliği talep edilecek.
- Uygulama altyapıları şeffaf bir yapıda olacak.
Kripto para piyasalarına olası regülasyonların etkisi konusunda uzmanlar farklı görüşlere sahip. Bazı uzmanlar, regülasyonun güveni artıracağını ve uzun vadede kripto paraların kullanım alanının genişleyeceğini düşünüyor. Diğer bir kesim uzman ise kısa vadeli talepte azalma bekliyor.
Finansal danışman Egemen Kaya, regülasyonun kripto zemininde güvenin tesis edilmesine katkı sağlayacağını vurgulayarak, "Kripto paralarla ödeme imkanlarının genişlemesi, hatta merkez bankalarının bu piyasalara dahil olabileceği ve rezervlerine ekleyebileceği fikri, olası bir regülasyonun etkisiyle kripto piyasalarda yatırım yapanlarda büyük bir heyecan yaratıyor," şeklinde konuştu.
Kripto para gelirine vergi gelebilir
Kripto para piyasaları uzmanı Helin Çelik, düşük vergi oranlarının işlemleri artırdığına vurgu yaparak "Türkiye düzenlenmiş bir piyasa içerisinde kullanıcıya güvenli bir alan sunma çabasında. Vergi oranlarının belirlenmesi de atılacak adımlar arasında. Yüksek vergi oranı uygulanan ülkelerde kullanıcı ve geliştirici farklı yöntemlere başvuruyor. Bu sebeple, vergi oranının hem kullanıcı hem de sektör üzerinde önemli ölçüde etki yaratacağını söylememiz mümkün" diyor.