Finans

Kredi notu nedir, nasıl öğrenilir?

Kredi başvurularının onaylanması büyük ölçüde kredi notuna bağlı oluyor. Kredi kullanmayı düşünenler için kredi notu hakkındaki detayları sıralıyoruz.

Kredi veya kredi kartı sahibi olmak amacıyla bankalara başvuruda bulunduğumuzda, onay vermek için gözettikleri ilk kriterlerden biri, kredi notumuzun yüksekliği oluyor. Finansal geçmişimizin tamamının yer aldığı kredi notu, tüm finans kurumlarının düzenli bilgi gönderdiği Kredi Kayıt Bürosu (KKB) tarafından hesaplanıyor. Şimdilik, kredi notunu doğru değerlendirebilen veri kaynağına sahip ve bu notu belirleyen tek yetkili kurum KKB tarafından kurulan Findeks. Bankalar, Findeks sayesinde sizinle ilgili bilgilere ulaşabiliyor ve krediye uygun olup olmadığınızı değerlendirebiliyorlar.

KREDİ NOTU NASIL BELİRLENİYOR?

Kredi notu, bankalarla olan ilişkinizin analizi sonucunda belirleniyor. Kredi kartlarınızın ve daha önce kullandığınız kredilerin ödemeleri, gelir gider durumunuz, şimdiye kadarki kredi başvurularınız, kredi kullanma yoğunluğunuz gibi etkenler kredi karnenizi oluşturuyor.

1 ile 1900 arasında puan aralığı olan kredi notu, en riskli, orta riskli, az riskli, iyi ve çok iyi olarak sınıflandırılıyor.  Kredi notu 900’ün altında olduğunda bankalar kredi vermeye pek yanaşmıyor. Kredi almak için genel olarak ideal not 1200 ve üstü olarak görülüyor. 1500’ün üzeri ise rahat kredi kullanıyor.

NOTUN YÜKSEK OLMASI İÇİN NE YAPMALI?

Kullandığınız kredileri düzenli ödemek, kredi kartlarınızı mümkün olduğunca asgari üzeri ödemek, çok kısa aralıklarla krediye başvurmamak, gelir ve harcamalarınızın orantılı olması kredi notunuzun yüksek olmasını sağlıyor. Kredi notunu yükseltmek için yapmanız gerekenler başlıklı yazımızdan daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

HERKESİN KREDİ NOTU OLUR MU?

Kredi kartı kullanan, daha önce herhangi bir kredi çekten, kredili mevduat hesabı olan ya da kredi kullanan birine kefil olan herkesin kredi sicili oluşmuş demektir.

KREDİ NOTU NEDEN SIFIR OLUR?

Bankalarla hiçbir ilişkiniz olmaması, kredi notunuzun 0 görünmesine neden oluyor. ‘Ben hiç kredi çekmedim, kredi kartı da kullanmadım, kolay kredi alırım’ diye düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. Ürün kullanmadığınız ve dolayısıyla hiç borç yapmadığınız için avantajlı olduğunuz yanılgısına düşmeyin. Daha önce hiç ürün kullanmamış olmanız, bankaların sizi tanımıyor olması anlamına geliyor ve bankalar inceleyemedikleri kişilere kredi vermeye yanaşmıyorlar. Bunun için en mantıklı çözüm, düzenli ödeme yapabileceğiniz limitte bir kredi kartı edinmek.

NOTUN DÜŞÜK OLMASI İLE KARA LİSTEDE OLMAK AYNI ŞEY Mİ?

Ödemelerinizi geç yaptığınız için kredi notunuzun düşük olması, kara listeye gireceğiniz anlamına gelmiyor. Kara listede olmak, yasal takibe düşmüşsünüz demek. Kullanmış olduğunuz kredi kartları, krediler, kredili mevduat hesabından kullandığınız kredi veya kefil olduğunuz bir kredi ödemelerini 90 gün geciktirmeniz durumunda hakkınızda yasal takip başlar ve TBB Risk Merkezi ve Kredi Kayıt Bürosu tarafından kara listeye alınırsınız. Kara listeden çıkmak için ne yapmak gerektiğini bu yazımızdan öğrenebilirsiniz.

KREDİ NOTU NASIL ÖĞRENİLİR?

KKB veya bankalar aracılığıyla, kredi notunuzu iki farklı yolla öğrenebilirsiniz. Findeks’in internet sayfasından ( www.findeks.com) yaklaşık 17.5 TL olan bir ücret karşılığında, siteye üye olarak kredi notunuzu görüntüleyebilirsiniz.

Birçok banka, müşterilerine kredi notu sorgulama işlemi sunuyor. İnternet bankacılığı aracılığıyla ya da şubeye giderek yine belirli bir ücret karşılığında kredi notunuzu öğrenebilirsiniz.

ÜCRETSİZ DE ÖĞRENEBİLİRSİNİZ? 

Beyaz eşya satan mağazalardan ya da senetle ev eşyası satan mağazalardan kredi notunuzu ücretsiz öğrenebilirsiniz. Bu mağazalar, Findeks tarafından oluşturulmuş olan ticariye özel kredi sorgulama paketlerine sahiptir.