Finans

Kredi kartı seçerken nelere dikkat edilmeli?

Kredi kartı bazı kolaylıklar sağladığı için birçok insanın hayatına rahatlıkla giren bir ödeme aracıdır. Ancak unutulmamalıdır ki kredi kartı kullanmak borç almak gibidir. Peki kredi kartı seçerken nelere dikkat edilmeli? Hangi kredi kartı kullanılmalı?

HANGİ KREDİ KARTI?

Dünyada birçok uluslararası kredi kartı şirketi bulunmaktadır. Kredi kartları en yaygın kullanılan kuruluşlar VISA, MASTERCARD ve AMEX’tir. Ülkemizde bankalar ve kredi kartı veren kurumlar bu uluslararası şirketlerle lisans sözleşmesi imzalayarak onlar tarafından çıkarılan kredi kartlarını müşterilerine pazarlarlar. Kredi kartları ayrıca kart sahibinin gelir seviyesine göre klasik kart, altın (gold) kart, platin kart adlarını alır. Bu sınıflandırmada esas belirleyici etken kart sahibine verilecek kredi limitidir.

KREDİ KARTI SEÇERKEN NELERE BAKILMALI?

YILLIK FAİZ ORANI (ALIŞVERİŞ FAİZ ORANI)

Son ödeme tarihine kadar asgari ödeme tutarı ve üzerinde ödeme yapıldığı takdirde borcun kalan kısmına (ödenmemiş bakiye) hesap kesim tarihinden bir sonraki hesap kesim tarihine kadar faiz işletilir. Kart seçilirken bu oranın sabit mi değişken mi olduğuna dikkat edilmelidir. Ayrıca bankalar arasındaki oran kıyaslanmalıdır.

ÜCRETLER

Kredi kartı hizmeti veren kuruluş, müşterilerine kredi kartıyla ilgili bazı hizmetler verir. Örneğin kart yenileme, gecikme bildirimi, taksitli işlem, sigorta vb. Sunduğu bu hizmetler için de bazı ücretler talep eder. Kredi kartı seçerken hangi hizmet için kuruluşun ne kadar bir ücret talep ettiği öğrenilmeli, başka kurumların ücretleriyle karşılaştırılmalıdır. Ayrıca kredi kartını veren kurumun bu ücretleri tek taraflı arttırıp arttıramayacağı da öğrenilmelidir. Eğer kartı veren kurum bu ücretleri tek taraflı olarak arttırılabiliyorsa kredi kartı kullanma sürecinde kullanıcı takipte olmalıdır.

KOMİSYONLAR

Kredi kartı hizmeti veren kuruluşlar, kredi kartı kullanıcısından çeşitli hizmetleri karşılığında fatura bedeli üzerinden komisyon alır. Örneğin bir kişi faturalarını kredi kartıyla öderse ya da aldığı mallara taksitlendirme yaptırırsa bunların fatura bedelleri üzerinden komisyon da öder. Kredi kartı seçerken bu komisyonların miktarları karşılaştırılmalıdır. Ayrıca bu komisyonların oranlarını kredi kartını veren kurumun tek taraflı arttırıp arttıramayacağı öğrenilmeli, arttırabiliyorsa kredi kartı kullanım sürecinde bu oranlar takip edilmelidir.

YILLIK ÜYELİK BEDELİ

Kredi kartı hizmeti veren kuruluşların yılda bir kereye mahsus talep ettikleri ücrettir. Bu ücretin miktarı kuruluştan kuruluşa veya kartın özelliklerine göre değişebilmektedir.

YENİLEME ÜCRETİ

 Kredi kartı hizmeti veren kuruluşların kartın geçerlilik süresi doldukça yenileme için talep ettikleri ücrettir. Bu ücret, kuruluştan kuruluşa veya kartın özelliklerine göre farklı miktarlarda olabilmektedir.

KREDİ KARTI LİMİTİ

Kredi kartı başvurusu sırasında kart sahibi için belirlenen azami borçlanma tutarıdır. Kanun gereği kart kullanıcısı talep etmedikçe kredi kartı limiti arttırılamaz.

LİMİT AŞIM FAİZİ

Kredi kartıyla yapılan harcamalar, belirlenmiş olan kredi kartı limitini aşarsa aşan kısma günlük olarak uygulanan faizdir. Bu sebeple alınacak kartın kredi limiti kart sahibi tarafından gelirleriyle orantılı olarak iyi belirlenmeli, kredi kartı veren kurumun uygulayacağı limit aşım faizi miktarı bilinmeli ve diğer kuruluşların rakamlarıyla karşılaştırılmalıdır.

MİNİMUM (ASGARİ) ÖDEME TUTARI

Son ödeme tarihinde kart kullanıcısının ödemesi gereken asgari tutardır. Dönem borcunun %20’sidir. Bu oran Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu’nda öngörülmüş sabit bir orandır.

GECİKME FAİZİ

Dönem borcunun asgari ödeme tutarının altında ödenmesi hâlinde, asgari ödeme tutarının ödenmeyen kısmına işletilen aylık faizdir. Gecikme faizi kredi kartı veren kuruluşlar arasında değişiklik gösterir. Kartı tercih ederken bu husus da karşılaştırılmalıdır.

NAKİT ÇEKİM (AVANS) MASRAFLARI

Bir ATM’den ya da banka şubesinden kredi kartı kullanılarak anında nakit para çekilebilir. Nakit çekim (avans) miktarı kredi limitinden düşülür. Bu işlemden kredi kartı hizmeti veren kuruluş nakit çekim ücreti adıyla bir komisyon alır. Nakit çekim ücreti, çekilen yere (yurt içi, yurt dışı, otomatik vezne, şube vb.) göre değişiklik gösterebilir. Nakit çekildiğinde, kredi kartı veren kurum ayrıca nakit çekim faizi de alır. Nakit çekim faizi için uygulanan faiz oranı, alışverişler için uygulanan faiz oranından daha yüksektir ve genellikle nakit avans işleminin yapıldığı günden itibaren işletilir. Dolayısıyla bu iki masraf da kuruluşlar arası karşılaştırma yaparken dikkate alınmalıdır.

SON ÖDEME SÜRESİ

Yapılan harcamaların faize tabi tutulmadığı süreçtir. Örneğin son ödeme süresi 10 gün olan bir kredi kartında, hesap kesim tarihi 1 Şubat olsun. Bu tarihe kadarki dönem borcu son ödeme tarihi olan 11 Şubat’a kadar ödenirse kart sahibine faiz uygulanmaz.

ÖDÜLLER, KAMPANYALAR, AYRICALIKLAR

Kredi kartlarıyla kullanıcılara bazı kampanyalar ve ayrıcalıklar sunulur. Kredi kartları arasında seçim yaparken bu türden ne gibi kampanyalar olduğu hususunda bilgi alınmalıdır.

İşte kredi kartının avantajları ve dezavantajlarıKredi kartları doğru kullanıldığında finansal durumunuzu yönetmenize yardımcı olacak iyi bir araçtır. İşte kredi kartının avantajları ve dezavantajları.