Finans

Kredi kartı borçlarında hızlı yükseliş! Nasıl önlem alınacak?

Bireysel kredi kartı borcu olanların sayısı ise 3 milyon kişi artarak 36.7 milyona yükseldi. Merkez Bankası'nın bu konuda faiz artırımı, limit azaltımı, asgari ödeme tutarının yükseltilmesi gibi önlemler alması bekleniyor.

2023 yılı başlarında, kredi kartı borçları 496 milyar liradan yüzde 152'lik bir artışla 9 Şubat itibarıyla 1 trilyon 251 milyar liraya ulaştı. Ekonomi yönetimi, hayat pahalılığındaki artışla birlikte kredi kartlarındaki yükselişe karşı önlem almaya karar verdi. Ancak uzmanlar, bu önlemlerin krizi daha da derinleştirebileceği konusunda uyarıyor.

Türkiye Bankalar Birliği'nin (TBB) verilerine göre, Aralık 2023 itibarıyla bireysel kredi kullananların sayısı bir yılda 2 milyon kişi artarak 40 milyona, bireysel kredi kartı borcu olanların sayısı ise 3 milyon kişi artarak 36.7 milyona yükseldi. Bankaların konut, taşıt ve ihtiyaç kredilerinden ve bireysel kredi kartlarından alacakları yıllık yüzde 71 artışla 9 Şubat itibarıyla 2 trilyon 790 milyar liraya ulaştı. Bu artışın en dikkat çekici tarafı, kredi kartı bakiyelerindeki sıçrama oldu. 2023 yılı başlarında 496 milyar lira olan kredi kartı borçları, yüzde 152 artarak 9 Şubat itibarıyla 1 trilyon 251 milyar liraya yükseldi.

Kart harcamalarına yönelik kısıtlamalar bekleniyor

Merkez Bankası'nın, yüksek enflasyonla mücadele kapsamında kredi kartı kullanımını sınırlayıcı adımlar atma olasılığı gündemde. Seçim sonrasında vergi artışlarıyla birlikte, son bir yılda 2.5 katına çıkarak 1.25 trilyon TL'ye ulaşan kredi kartı harcamalarına yönelik kısıtlamalar bekleniyor.

Sözcü gazetesinin haberine göre, faiz artırımı, limit azaltımı, asgari ödeme tutarının yükseltilmesi, nakit çekim tutarının kısıtlanması, mevcut taksit sayısının azaltılması veya kaldırılması gibi önlemler, ilk etapta uygulanabilecek tedbirler arasında bulunuyor. Ancak uzmanlar, bu tür adımların vatandaşı olumsuz etkileyerek krizi daha da derinleştirebileceği konusunda endişeli.