Finans

Kredi Kartı Borçları İçin Açıklama Geldi! 60 Aya Kadar Vadeyle Yapılandırılabilecek!

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından Bireysel kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borcunu ödeyemeyenler için 60 aya kadar yapılandırma imkânı getirildi. Ayrıca kredi kartlarında asgari ödeme oranında limite göre değişikliğe gidildi. Ayrıntılar işte sizlerle…

TCMB'nin Kredi Kartı İşlemlerinde Uygulanacak Azami Faiz Oranları Hakkında Tebliğ'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği Resmî Gazete'de, BDDK'nin konuya ilişkin Kurul kararı ise internet sitesinde yayımlanarak duyuruldu. “Peki, yapılandırmada kullanılacak faiz oranı ne olacak? Kredi kartlarında asgari ödeme oranında da değişiklik nedir?” gibi soruların yanıtlarını ve daha fazlasını haberimizin devamında bulabilirsiniz…

Yapılandırmada Kullanılacak Faiz Oranı Ne Olacak?

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından Bireysel kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borcunu ödeyemeyenler için 60 aya kadar yapılandırma imkânı getirdi. TCMB'nin Kredi Kartı İşlemlerinde Uygulanacak Azami Faiz Oranları Hakkında Tebliğ'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği ise Resmî Gazete'de yayımlandı.

Bu durumda bireysel kredi kartlarında dönem borcunun asgari tutarını ödeyemeyenler, mevcut kredi kartı borç bakiyelerini 60 aya kadar yapılandırabilecek. Ayrıca, her aya düşen taksit tutarı ise ilgili ayın asgari ödeme tutarına eklenecek ve yapılandırılan kredi kartı borcunun en az yarısı ödeninceye kadar söz konusu kredi kartın limiti artırılamayacak.

Resmî Gazete'de yayınlanan bilgilere göre, TCMB, bireysel kredi kartlarında yapılandırmada kullanılacak kişiler için azami faiz oranını referans faiz olan yüzde 3,11 ile sınırlandırdığı bilgisine ulaşıldı. Ayrıca, ihtiyaç kredilerinde anapara ve faiz ödemelerinin 30 günden fazla gecikmesi durumunda ilave kredi olmadan 60 aya kadar yapılandırılabileceği ve söz konusu borçlunun 1 yıl içinde yapılandırma için başvurması gerektiği bilgisi verildi.

Asgari Ödeme Oranında Değişikliğe Gidildi!

TCMB'nin Kredi Kartı İşlemlerinde Uygulanacak Azami Faiz Oranları Hakkında Tebliğ'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği Resmi Gazete'de, BDDK'nin konuya ilişkin Kurul kararı ise internet sitesinde yayımlanan duyuruya göre, kredi kartının dönem borcunun yüzde 20'si olan asgari ödeme oranında sınır tutar, 25 bin liradan 50 bin liraya çıkarıldığı, 50 bin lira ve altında olan kredi kartları için asgari ödeme oranı dönem borcunun yüzde 20, 50 bin lira ve üzerinde olanlar için ise yüzde 40 olarak uygulanacağı gözlemlendi.

BDDK'nin adımlarıyla uyumlu şekilde TCMB, bireysel kredi kartlarına uygulanan azami akdi faiz oranlarını kredi kartı dönem borcuna göre referans orana bağlı olarak farklılaştırılırken, söz konusu oranlar 24 Ekim'de açıklanacak ve 1 Kasım tarihinde yürürlüğe girecek.