Kredi Başvurusu Nasıl İptal Edilir?
Kredi başvurusunda bulundunuz ancak krediyi kullanmaktan vazgeçtiniz. İptal etmek için hangi yolları izlemeniz gerekir?
İhtiyaçlarınızı karşılamak ya da büyük tutarlı alımlarda
finansal destek bulmak için krediye başvurmak istemiş, başvurunun
ardından bu fikirden vazgeçmiş olabilirsiniz. Bir kere başvuru
yaptınız diye geri dönüşü olmayan bir yola girdiğinizi düşünüp,
paniklemeyin. Kredi başvurunuzu iptal edebilirsiniz; fakat başvuru
yönteminize göre yapmanız gerekenler farklılık gösterir.
SMS, İnternet, ATM Kredi Başvuru İptali
Krediye başvurmanın farklı yöntemleri bulunuyor. Hangi yollarla krediye
başvurabileceğinizi daha önce bu yazımızda detaylıca
anlatmıştık. Eğer, SMS, internet veya ATM
aracılığıyla başvurduysanız, iptal etmeniz daha kolaydır.
Bu yöntemlerle başvurduğunuzda, doldurduğunuz form doğrultusunda, gelir durumunuz, kredi notu gibi bilgileriniz incelenir ve yeterli görülürse ön onay alırsınız, uygun görülmezse krediniz reddedilir. Her bankanın kendine ait kredi verme politikası vardır, kredi verme şartlarını buna göre belirler. Ancak 900 kredi notunun altına hiç bir banka tarafından kredi verilmemektedir. Bankaların genel ideal kredi notu 1200 ve üstüdür. Bankaların kredi reddetme sebeplerini buradan okuyabilirsiniz.
Diyelim ön onay aldınız, bu kredinizin çıktığını göstermez. Banka sizden ikinci aşamada bazı belgeler bekler. Bu belgeleri teslim etmediğiniz takdirde, krediniz otomatik olarak iptal olur. Ancak, bazı bankalar belgesiz kredinizi hesabınıza direkt olarak geçirebilir ve online sözleşme onaylamanızı ister. Yine 10-14 gün arası bankaya göre değişen bir süreçte bu sözleşmeyi onaylamazsanız, krediniz geçerliliğini yitirir. Yine de emin olmak için bankanızı arayıp teyit etmeniz ya da bu süre zarfında telefondan kredinizin iptalini istemeniz daha garantili bir yöntem olacaktır. Sözleşme imzaladıysanız, aşağıda sıraladığımız prosedürü uygulamalısınız.
Şubeden Kredi Başvuru İptali
Şubeden başvurduğunuzda, krediniz onaylanmadan önce davranırsanız, kredi iptal dilekçesi doldurarak kredinin iptali için bankaların yetkililerine teslim etmelisiniz.
Sözleşme imzaladığınız ve dosyalarınız işleme konduğu takdirde,para hiç dokunmamanız halinde, yine ceza ödemeden gerekçe göstermeksizin caymak için 14 gün zamanınız var. Bu süre, sözleşmenin yapıldığı tarihten başlar. Anaparayı ve kredinin kullanıldığı tarihten anaparanın geri ödendiği tarihe kadar olan sürede tahakkuk eden faizi, krediden caymak için bildirim yaptığınızdan 30 gün içinde geri ödemelisiniz. Banka, hesaplanan faiz, kamu kurum ve üçüncü kişilere ödenmiş olan ücretler dışında hiçbir bedel talep etmez. Bunların dışında kalan ve sizden tahsil edilen her türlü ücret, anapara ile tahakkuk eden faizi geri ödediğiniz günden itibaren 7 gün içerisinde size iade edilir.
14 Günü Geçtiğinde Kredi Nasıl Kapatılır?
Eğer kredi iptali için 14 gün içerisinde bir işlem yapmadıysanız, kredinizi iptal edemiyor fakat kapatabiliyorsunuz. Yalnız, bu söylediğimiz konut kredisi haricindeki krediler için geçerli. Yapmanız gereken, kredinin kapatıldığı tarihe kadar olan faiz ve bankanın kredi için yapmış olduğu tüm masrafları bankaya ödemek. Konut kredilerinde ise, ihtiyaç kredisi gibi kredilerde ödenen masraflarla birlikte, ek olarak erken kapama cezası ödemek durumda kalırsınız.
Kredi Erken Kapama Cezası Ne Kadar?
Yalnızca konut kredilerinde erken ödeme cezası ödersiniz. Kalan anapara üzerinden vadesi 36 aydan az olanlar için %1, vadesi 36 aydan fazla olanlar için ise %2 olarak bankaya kredi kapatma işlemi sırasında peşin şekilde ceza ödenir.
Krediye başvurma, kredi alma, kredi hesaplama gibi kredi ile ilgili kafanıza takılan her türlü soruyu SORU-CEVAP kısmımızdan bize sorabilirsiniz. Uzmanlarımız, size yardımcı olmak adına sorularınızı cevaplayacaktır.