Konut kredisi başvurusu yaparken dikkat etmeniz gerekenler
Konut kredisi başvurusu yaparak ev almaya karar verdiyseniz, başvurudan önce ve başvuru sırasında bunları bilmenizde fayda var!
Konut kredisine başvurmadan önce mutlaka kendi para durumunuzun
üzerinden geçin.
· Ne kadar birikiminiz
var?
· Satın almak istediğiniz evin peşinatı ne kadar?
· Aylık ne kadar kredi ödemesi yapabileceksiniz?
· Ev kredisinin ödemeleri dışında borcunuz var mı?
· Önünüzde sizi bekleyen büyük harcamalar var mı?
Kredi karşılaştırma yaparak ihtiyacınız olan konut kredi tutarını ve size uygun olan ödeme vadesini bulun. Aylık ev ödemelerinizin bütçenizi zorlayacak şekilde olmamasına dikkat edin. Vade uzadıkça ödenecek faiz artıyor, ama ödemelerin de yapabileceğiniz tutarda olması önemli.
Birbirini izleyen en az iki taksitin ödenmemesi durumunda kredi borcunuzun tamamı "hemen ödenmesi gereken borç" haline gelir ve banka bunu size bildirerek kredi borcunuzun tamamını 30 gün içinde, faiz ve vergileriyle birlikte ödemenizi talep eder. Kredi borcunuzun belirtilen sürede ödenmemesi durumunda ise kanuni takip süreci başlatılır.
KONUT KREDİSİ İÇİN GEREKLİ MASRAFLAR
Bankaların yıllık maliyet dahil faiz oranlarını öğrenin. Faiz dışında bankaların alacağı masrafları sorgulayın. Toplam ödeyeceğiniz maliyeti dikkate alın.
Ekspertiz ücretini öğrenin. Ekspertiz kurumları bankalardan bağımsız olarak çalışan kurumlar, ekspertiz ücretlerinin tamamı, ekspertiz firmalarına ödenmektedir.
Konut kredinizin ödemeleri nihayet bittiğinde karşınıza çıkabilecek tüm masrafları öğrenin. Örneğin; Fek yazı masrafı: Konut kredisi borcunuzun tamamını ödedikten sonra konutun üzerindeki ipoteğin kaldırılması için banka tarafından hazırlanan yazıya 'ipotek fek yazısı' deniyor. Bu yazıda bankaya borcunuz kalmadığı, konutun üzerindeki banka ipoteğinin kaldırılabileceği bilgisi yer alır. Bu yazıyla tapuya giderek, konutun üzerindeki ipotek kaldırılır. İpotek fek yazısı banka tarafından hazırlanırken, noter onaylı yetki belgesi ve imza sirküleri gibi işlemlerden dolayı noter masrafları oluştuğu için sizden bu masraflar talep edilir.
Konut kredisi kullanırken yapılan sigortalar var. Bunlar;
· Hayat sigortası
· Deprem sigortası (DASK)
· Konut sigortası
Bu sigortalardan sadece deprem sigortası (DASK) zorunludur. Çünkü tapuda alım-satım işlemlerinde DASK olmadan işlem yapılmıyor.
Hayat sigortası, size bir şey olursa bakmakla yükümlü olduğunuz kişilerin hayatını güvence altına almak ve borç değil ev bırakabilmek için yapılması gereken bir sigorta. Hayat sigortasını her yıl yenilediğinizden emin olun.
Konut kredisi sözleşmenizi ya da sözleşme öncesi bilgi formunuzu mutlaka okuyun. Böylece kredi işlemleri ile ilgili genel bilgileri ve kredi sözleşmesinin koşullarını öğrenebilirsiniz.
Kredi kullanmaya başladığınız andan itibaren yaptırdığınız sigortalar, ödeme dekontlarınızı, tüm belgelerinizi saklayın. Çünkü bir problemle karşılaştığınızda ihtiyacınız olacak ve bankalar her doküman için ücret talep edebiliyor.
Konut kredisi kullanacağınız bankayı seçerken dikkat edin, uzun dönemli bir ilişki olacağı için bütün taleplerinize olumlu olumsuz geri dönüyorlar mı, sorularınızı cevaplıyorlar mı, müşteri ilişkileri ve hizmet kalitesi önemli.
Konut kredisi başvurusu için gerekli şartlar ve belgelerKonut kredisi başvurusu yapmaya karar verdiyseniz, ev almak için attığınız bu adımda işinizi kolaylaştırmak adına gerekli belgeleri ve şartları sizin için sıraladık.