Finans

Konut kredisi başvuruları nasıl değerlendiriliyor?

Konut kredisi büyük ihtimalle pek çok insan için ev alma yolunda atacakları en büyük ve önemli adım. Konut kredisi bana çıkar mı sorusunu kendinize soruyorsanız, kredinin bankalar tarafından nasıl değerlendirildiğini açıklayalım.

Konut kredisi, alınmak istenen gayrimenkul için ödenecek miktarın çok büyük kısmının karşılanmasını sağlayan ve ödenme yöntemiyle bireylerin uzun vadeli harcama alışkanlıklarını şekillendiren bir kredi. 

Kirada oturmaktan sıkılmış, ev sahibi olmak istiyor, yaşam şeklinize daha uygun bir semt ya da eve geçmek istiyor veya ikinci bir konut sahibi olmak istiyor olabilirisiniz. Bu sebeple ev almak için en kolay kredi nasıl kullanılır diyorsanız, nasıl başvurulduğu bilmeniz gerektiği gibi nasıl değerlendirildiğini de bilmelisiniz.

Konut kredisine başvurmadan önce, almak istediğiniz evi dikkatlice seçin. Evin kat mülkiyeti tapusu olması gerekiyor. Ayrıca, sizin ve geleceğiniz için de uygun olmalı. 'Ev alırken hafiye gibi davranın' başlıklı yazımızdan tavsiyelerimize göz atabilirsiniz.

İkinci adımda ise vade ve faiz oranlarıyla bütçenize en uygun krediyi bulmak için kredi karşılaştırması mutlaka yapın ve son olarak sizden istenecek belgeleri eksiksiz olarak tamamlayın. 'Konut kredisi başvurusu için gerekli şartlar ve belgeler' yazımızdan başvuru için tüm bilmeniz gerekenleri öğrenebilirsiniz.

Başvuru öncesi tüm yapmanız gerekenleri yaptınız, peki ya sonrası?

Konut kredisi başvuruları nasıl değerlendiriliyor?

  • Form Bilgileri: Banka ve kredi kurumları öncelikle başvuru sırasında doldurduğunuz formda belirttiğiniz bilgileri inceliyor. Aylık gelir, aile, geri ödeme süreci ve peşinat, bu süreçte dikkatle incelenen önemli detaylar. Kurum bu bilgileri basit bir formule dökerek, vardığı sonucu somutlaştırıyor.
  • Kredi Sicili: Başvuran bireyin kredi sicili de kurumların değerlendirme sürecinde göz önüne aldığı önemli noktalardan. Geçmiş kredileri geri ödeme yeteneği, bireyin konut kredisi başvurusundaki değerlendirilme sürecini etkiliyor.

Kredi notu bu noktada çok önemli. Kredi notunuz düşük ise,  ‘Kredi notunu yükseltmek için yapmanız gerekenler’ başlıklı yazımızdan faydalanabilirsiniz.

  • Gayrimenkulün Nitelikleri: Satın alınacak gayrimenkulün nitelikleri de kredi verecek olan kurumun önem verdiği detaylar arasında. Gayrimenkulün lokasyonu, büyüklüğü, değeri, kredinin bu emlağın ne kadarlık yüzdesi için kullanılacağı incelenen bilgilerden bazıları. 
  • Kredinin Büyüklüğü: Kredinin büyüklüğü de kurumun kararını etkiliyor. Küçük krediler kurum için maliyetli kabul edilirken, büyük kredilerin de riski daha fazla oluyor.

Not: Konut kredisi peşinatı %20 olarak değişmiştir.