Finans

Kişisel Finans Yönetimi Nedir?

Kişisel finans yönetimi, paramızı doğru yönetebilme becerimiz anlamına geliyor. Bütçe yapmak, para biriktirmek, borçları planlamak, tasarruflu davranmak, harcamalarda doğru seçimler yapmak ve benzeri her türlü para ile ilgili karar, kişisel finans yönetimine çıkıyor.

Parayı kazanmak için emek gösteriyoruz, o halde yönetmek için de vakit ayırabiliriz değil mi? İşte kişisel finans yönetimi bu noktada karşımıza çıkıyor. 'Ölçmediğin şeyi yönetemezsin' diye bir söz var. O halde, ilk adım nereye, ne harcadığınla yüzleşmek.

Harcamalarını Yaz

Zorunlu harcamalarınız neler, hangi harcamalarınız istek, hangileri ihtiyaç? Bu sorular aslında hayatımızın temel soruları.Kira, faturalar, aidatlar yani sabit giderler...Mutfak masrafları gibi ihtiyaçlar ve abur cubur, makyaj malzemeleri, dekorasyon eşyaları gibi istekler... Dengeyi kurmak için hepsini yazılı olarak görmek önemli. 

Tasarruf Et

Kişisel finans yönteminde ikinci noktaya geçiyoruz. O da tasarruf. Kişisel finansın en önemli dallarından biri olan tasarruf olmadan herhangi bir değişime şahit olmanız pek mümkün değil. Kişisel finans yönetiminin temelinde gelirinden az harcamak var. Bunun için de tasarruf şart! Hangi alanlardan tasarruf edebilirsiniz, mutlaka gözden geçirin!

Birikim Yapın

Gelelim birikime... Gelirden az harcamayı konuştuk. Sıra, bu artan parayı birikime ayırmakta. Birikimleriniz beklenmedik bir olayda sizi korur ya da finansal hedeflerinize ulaşmanızda kolaylık sağlar. 

Boçları Atlamayın

Kişisel finans planlaması yaparak dikkat etmeniz gereken durumlar  var. Yukarıda bahsettiğimiz gibi aslında siz geliriniz ve giderleriniz arasında bir plan yapıyorsunuz. Planlama yaparken borcunuza dikkat etmeniz gerekiyor. İlk hedefiniz doğru bir planlama sistemiyle varsa borcunuzu bitirmek. En büyük hatalardan biri kredi çekip eski borcu yeni borçla ödemek. Bu sizi kısır bir döngü içine sokar. Bu nedenle borcunuzu bitirmeye ve gereksiz harcamalardan kısmaya bakın.

Kişisel Finans Planı Nasıl Yapılır?Ay sonu gelmeden paranız bitiyor ve sürekli eksiye mi düşüyorsunuz? Ya da 'aldığım para bir türlü bana yetmiyor' mu diyorsunuz? Bunun nedeni kişisel finans planınızı doğru yapmamanız olabilir. Peki nedir bu kişisel finans planı, nasıl yapılır?