Finans

KADINLAR NEDEN DAHA AZ KAZANIYOR?

  Dünya Ekonomik Forumu'na göre aynı işi yapan kadınla erkeğin maaşı 118 yıl sonra eşit olabilecek. Diğer bir deyişle 2133 yılına kadar maaşta eşitlik sağlanamayacak. Maaş eşitliğinde 145 ülke arasında Türkiye 130. sırada. Türkiye'de erkeğin 100 dolar kazandığı işi yapan kadın, 80 dolar alabiliyor. Peki kadınlar neden daha az...

 

Dünya Ekonomik Forumu'na göre aynı işi yapan kadınla erkeğin maaşı 118 yıl sonra eşit olabilecek. Diğer bir deyişle 2133 yılına kadar maaşta eşitlik sağlanamayacak.

Maaş eşitliğinde 145 ülke arasında Türkiye 130. sırada. Türkiye'de erkeğin 100 dolar kazandığı işi yapan kadın, 80 dolar alabiliyor.

Peki kadınlar neden daha az kazanıyor?

Bu sorunun cevabını sizin için araştırdık.

İşte  kadınların daha az kazanmasının 5 nedeni:

KÜLTÜR

Kız çocuklarının içinde doğduğu kültür sadece onların gelecekteki gelirlerini değil tüm yaşamlarını etkiliyor. Kız çocuklarının eğitime ulaşmasında yaşanan zorlukların yanı sıra aile reisliği, malları yönetme, yürütme, iş kurma gibi konularda cinsiyetler arası eşitsizlik kadınların geri planda kalmasını beraberinde getiriyor.

ALAN TERCİHİ

Kadın ve erkeklerin okullardaki alan tercihleri kariyerlerini belirliyor.

Lise döneminde kız öğrenciler ağırlıklı olarak sözele yönelirken, erkekler sayısalı seçiyor. Kadınlar hizmet ve eğitim gibi kazancın daha az olduğu sektörlerde yer alırken erkeklerin inşaat ve teknoloji gibi sektörlerde daha aktif olduğu görülüyor.

Geçen yıl Obama tarafından fen ve matematik dalında ödüllendirilen Amerikalı öğretmen Gregory Benedis Grap, bu durumu şu sözlerle açıklıyor: ''ABD’de lisede matematikten en çok korkan kızlar. Üniversitede ise mühendislik ve bilgisayar alanlarını en çok erkekler seçiyor ve başarılı oluyor. Biyolojiyi de kadınlar daha çok tercih ediyor. Bunun nedeni geleneksel olarak kadınların mühendis olamayacağı anlayışının hâkim olması.''

EV İÇİ İŞLER

Aile ya da çocuk sahibi olmak kadının daha fazla kazanmasının önünde bir engel değil. Fakat bireylerin iş bölümü konusunda verdikleri kararlar, kadınların iş yerinde geçirdiği süre üzerinde temel belirleyicilerden biri. Ev içi yükü ağır olan kadın daha esnek işleri tercih ediyor.

Bernard van Leer Vakfı’nın desteğiyle Boğaziçi Üniversitesi, Hümanist Büro ve Frekans Araştırma tarafından yürütülen Türkiye’de 0-8 Yaş Arası Çocuğa Yönelik Aile İçi Şiddet Araştırması, Türkiye’de babaların alışveriş yapmak ve çocukla ilgilenmek dışında hiçbir ev içi sorumluluğu almadığını gösteriyor. Araştırmaya göre, babaların çocuk bakımına katkı konusunda da karnesi pek iç açıcı değil.

Cinsiyetleri fark etmeksizin çalışanları için doğum iznini 4 aya çıkardığını açıklayan şirketlere ve kadınların yükünü paylaşmaya istekli çok daha fazla erkeğe ihtiyaç var.

MAAŞ PAZARLIĞI

Araştırmalar, kadınların maaşları ile ilgili pazarlık yapma konusunda erkeklere kıyasla daha başarısız olduğunu gösteriyor.

Cornell Üniversitesi’nden Francine Blau, kadınların maaş pazarlığı konusunda erkeklerden daha başarısız olduğunu söylüyor. Ayrıca bir işte uzun süre çalışan kadınların daha iyi teklifleri değerlendirmektense durağan bir iş hayatını tercih ettiklerini belirtiyor.

Diğer yandan toplumun erkeğe yüklediği rol, erkeklerin mülakatlarda daha iyi ücret pazarlığı yapmalarına neden oluyor.

GİRİŞİMCİLİK

Risk algılaması üzerine yapılan araştırmalar, kadınların daha düşük güven derecesine sahip olduğunu gösteriyor. Kendilerini finansal konularda daha yetkin gören erkeklerin ise varlıklarını daha da artırmak için risk almaya daha istekli olduğu sonucuna ulaşılıyor.

Kadınlar kendi işlerini kurma konusunda da erkeklere kıyasla oldukça çekingen davranıyor. Türkiye'deki kadın girişimci sayısı, aradaki uçurumu açıklar nitelikte.

Türkiye'de 97 bin kadın girişimciye karşılık 1 milyon üzeri erkek girişimci bulunuyor. Diğer bir deyişle paranın patronu erkek oluyor.

Para Durumu