Finans

İşyerinde doğru elbise tercihi

Ofiste çalışıyorsanız, kendinizi rahat ve güvende hissetmenizi sağlayacak, işe uygun kıyafetler bulmak önemlidir. Çalışırken giydiğiniz kıyafetler, profesyonelliğinizi ve çalışma ortamına uygunluğunuzu göstermenin bir yoludur.

Ofiste çalışıyorsanız, kendinizi rahat ve güvende hissetmenizi sağlayacak, işe uygun kıyafetler bulmak önemlidir. Çalışırken giydiğiniz kıyafetler, profesyonelliğinizi ve çalışma ortamına uygunluğunuzu göstermenin bir yoludur. 

Ofis Kıyafet Kodu Nedir?

Kıyafet Kodu, işyerinde giyebileceğiniz kıyafetlerin resmiyet düzeyini tanımlar. Çoğu işyeri, çalışanların tam olarak neleri giymesi gerektiğine dair yazılı bir kod tutmaz; bunun yerine profesyonel iş kıyafeti (business professional), “resmi iş kıyafeti" (business formal), " gündelik iş kıyafeti” (business casual), "günlük giyim" (casual) gibi geniş terimler kullanırlar. Bu kategoriler hakkında daha fazla bilgi edinerek ve iş yeriniz için hangisinin uygun olduğunu belirleyerek, motivasyonunuzu artırabilirsiniz. 

 Profesyonel İş Kıyafeti

En konservatif ofis kıyafeti kodudur. Bu geleneksel iş kıyafeti finans, bankacılık, devlet kurumları, hukuk gibi sektörlerde günlük ofis giysisidir. Eğer böyle daha geleneksel bir sektörde çalışıyorsak daha resmi parçalara yatırım yapmalıyız. Takım elbiseler veya kumaş pantolon, düğmeli gömlek (genellikle kravatlı), kalem etek, blazer profesyonel iş kıyafeti örnekleridir. Takım elbiseler kendi bedeninize uygun bir şekilde tasarlanmış olmalıdır. Topuklu giyiyorsanız, burnu kapalı ve 3 inç veya daha kısa topuk boyunda olmalıdır. Babetler, loaferlar ve oxford ayakkabılar da business professional kıyafet koduna uygun parçalardır.

Resmi İş Kıyafeti

Business professional’ın daha resmi versiyonudur. Genellikle ödül törenleri, akşam yemekleri gibi etkinlikler için olan bir kıyafet kodudur. Bu kod için koyu renkli takım elbiseler, gömlek elbiseler ve şık ayakkabılar uygundur. Kravatlar ve yaka mendilleri ipek olmalıdır. Kombininizi minimalist takılar, kemerler, kol düğmeleriyle tamamlayabilirsiniz. 

Gündelik İş Kıyafeti 

İş amaçlı gündelik kıyafet, gündelik kıyafet demek değildir. Aslında bunun anlamı, takım elbise ve kravat takmanıza gerek olmadığıdır. Gündelik iş kıyafeti genellikle üstte düğmeli veya yakalı bir gömlek veya kazak; altta kumaş pantolon, kanvas pantolon, kadife pantolon veya kalem etek giymeyi gerektirir. Ayrıca spor bir blazer da tercih edebilirsiniz, ancak özel olarak tasarlanmış bir takım elbise ceketine ihtiyacınız yoktur. Ayakkabı olarak bot, topuklu ayakkabı, babet, loafer veya oxford ayakkabı tercih edebilirsiniz. Fakat ayakkabının kapalı ve profesyonel görünümlü olmasına dikkat etmelisiniz. Ayrıca business casual giyim tarzı ne giyeceğinizi bilmediğiniz, business formal mı yoksa casual mı giyeceğinize karar veremediğiniz bir ortama girerken de tercih edebileceğiniz bir kıyafet kodudur. 

Günlük Giyim 

Business casual’a göre daha az kısıtlayıcı bir kıyafet kodudur. Ancak bu iş dışındaki gündelik hayatınızdaki gibi giyinmeniz demek değildir. Bu tür iş kıyafetlerini yaratıcı sektörlerde veya daha resmi işyerlerindeki ‘Gündelik Cuma’ (Casual Friday) uygulamalarında da görebiliriz. Gündelik kıyafetler giyerken de profesyonel bir görünüm sağlayabilmek için daha düz renklerdeki gömlek, bluz ve tişörtlere ve daha koyu renklerdeki, yırtık olmayan jeanlere yatırım yapabilirsiniz. Ayakkabı olarak temiz görünümlü sneakerlar, kapalı burunlu ayakkabılar bu kurala uygundur.

Günlük Giyim vs. Şık Rahat Giyim, Şık Spor, Yarı Serbest İş Kıyafeti 

Smart-casual giyim, casual giyimin daha yüksek bir versiyonu gibidir. Genellikle iş görüşmeleri, müşteri toplantıları ve iş yerlerindeki gündelik etkinlikler için uygundur. Rahat ama şık görünümlü bu giyim stili için trend parçalar (işe uygun tulumlar, blazerlar, daha kaliteli ayakkabılar) tercih edilebilir.

Bütün bunları uygularken aman kıyafet bütçenizi aşmayın. Senelik kıyafet harcamalarınızın toplamı bir aylık maaşınızı geçmesin. 😉

Para Konularında Ne Kadar Dürüstsünüz? Hadi para problemleri hakkında biraz dürüst olalım… Bu videoda yazar Tammy Lally bizi para utancından kurtulmaya teşvik ediyor.